Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stop dotacím i zakázkám: Anti-Babiš „přiloží pod kotel“ ještě před volbami

Andrej Babiš (ANO) se v případě volebního úspěchu v parlamentních volbách 2017 bude muset vzdát Agrofertu i Mafry. Chce to zákon o střetu zájmů, který zřejmě projde Sněmovnou.
Andrej Babiš (ANO) se v případě volebního úspěchu v parlamentních volbách 2017 bude muset vzdát Agrofertu i Mafry. Chce to zákon o střetu zájmů, který zřejmě projde Sněmovnou.  (Autor: ČTK)
Autor: zst - 
2. září 2016
14:07

Sněmovna by měla schválit některé úpravy střetu zájmů, jež omezí podnikání členů vlády. Poslancům to po pátečním jednání doporučil ústavně-právní výbor. O zákonu známém také jako „lex Babiš“ nebo „Anti-Babiš“, protože míří proti ministru financí, by se mělo hlasovat 16. září a podpoří ho i koaliční partneři hnutí ANO, tedy ČSSD i KDU-ČSL.

Proti schválení zákona budou logicky hlasovat poslanci za hnutí ANO. Koalici by ale podle všech tří stran toto hlasování ohrozit nemělo. Napětí však směrem k volbám poroste. Blesk.cz to potvrdil poslanec ČSSD Jan Chvojka, který předkládá k návrhu zákona ještě zpřísnění v podobě zákazu ministrů rozhodovat ve svých firmách.

„Za 10 let od té doby, co platí zákon o střetu zájmů, se ta doba trochu změnila. Tyhle věci neupravoval. Byli jsme svědky, že se o tom debatovalo u spousty různých ministrů. Ať už Vít Bárta, Jankovský nebo pan Řebíček. Teď Andrej Babiš,“ řekl Chvojka.

„Postoj ČSSD se určitě nezmění, to bychom popřeli svá původní tvrzení. Usnesli jsme se, že chceme omezit koncentraci ekonomické, politické a mediální moci. To napětí bude eskalovat bez ohledu na tento zákon. Je měsíc před volbami, tak to bývá…,“ odpověděl na dotaz, zda sociální demokracie pod případným nátlakem hnutí ANO necouvne a jak hlasování ovlivní vztahy v koalici.

Zákon je namířen proti Andreji Babišovi (ANO), který vlastní mediální dům Mafra i zemědělský koncern Agrofert. Zákon je namířen proti Andreji Babišovi (ANO), který vlastní mediální dům Mafra i zemědělský koncern Agrofert. | Poláček Jakub

Proti Babišovi poslanec z ČSSD

Výbor těsně Chvojkův návrh, jenž předpokládá, že budoucí člen vlády, který by měl ve firmě aspoň dvě pětiny hlasovacích práv, by musel do dvou měsíců po nástupu do kabinetu ve společnosti skončit, schválil. V případě porušení zákona by takový člen vlády ztratil ve firmě hlasovací práva a společnost by nemohla dostat žádnou státní pomoc.

Část Chvojkova návrhu by také pod podobnými sankcemi zamezila členům vlády vlastnit média, konkrétně televizní a rozhlasové stanice a periodický tisk. Babiš vlastní skupinu Agrofert, pod níž spadá mediální dům Mafra (Mladá fronta, Lidové noviny apod.). Podle Martina Komárka z hnutí ANO odporuje návrh „zdravému rozumu, morálce a slušnosti“. Nesouhlasí ani ODS, podle Marka Bendy nechtějí občanští demokraté omezovat vlastnictví.

Uspěla i TOP 09 se stopkou pro dotace

Ještě větší podporu má úprava Martina Plíška (TOP 09). Navrhuje, že společnosti, v nichž by drželi členové vlády nejméně čtvrtinový podíl, by nesměly dostávat nenárokové dotace a investiční pobídky. Takové firmy by se navíc nesměly hlásit ani o veřejné zakázky.

„Jasná většina výboru podpořila omezení kumulace politické, ekonomické a mediální moci v jedněch rukou a také to, aby firmy členů vlády nepřijímaly veřejné peníze. Není možné sedět na několika židích najednou,“ komentoval jednání pro Blesk.cz Plíšek.

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek se svým stranickým šéfem Miroslavem Kalouskem Poslanec TOP 09 Martin Plíšek se svým stranickým šéfem Miroslavem Kalouskem | ČTK

Ve Sněmovně už se přitom jednou střet zájmů řešil, a to v rámci zákona o zadávání veřejných zakázek. Už tam chtěl Plíšek stopku na veřejné zakázky pro firmy ministrů uzákonit. Nepovedlo se. I přes předchozí proklamace totiž návrh nakonec nepodpořila největší parlamentní strana – ČSSD. „Dopadne to jako vždycky. ČSSD několik dní tvrdila, že to fakt udělá, že ten konflikt zájmů oddělá, a dnes se podělá...,“ hlásal pak naštvaný předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Opozice nic jiného nemá, ODS a TOP 09 má jediný program – útočit na mě a moji firmu. Podle nich nemám právo být v politice,“ komentoval už dříve snahy o omezení svého podnikání ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Návrh přišel z vlády

Vládní předloha předpokládá mimo jiné to, že politici by dávali majetková přiznání i při vstupu do politiky. Výbor nepřijal stanovisko k vlastnímu dřívějšímu návrhu, aby tato oznámení nebyla veřejná. Podpořil ale to, aby přiznání dávali i soudci a státní zástupci. Do soudcovských oznámení by veřejnost přístup mít neměla.

Oznámení by se podávala podle novely do centrálního registru, který by vedlo ministerstvo spravedlnosti. Bez stanoviska výboru budou poslanci hlasovat o Bendově návrhu, jenž by zachoval současný stav, kdy politici a někteří úředníci posílají každoročně přiznání na několik tisíc míst podle druhu funkce.

Novela zákona o střetu zájmů je podle vlády součástí protikorupčního tažení. Jednotný registr by měl zlepšit veřejnou i úřední kontrolu přiznání. Uzákonění povinnosti předkládat první přiznání při nástupu do funkce umožní zjistit, k jakému majetku funkcionáři za dobu působení přišli. Předloha zvyšuje například i možné sankce za porušení zákona.

aaobcanka ( 3. září 2016 12:02 )

OPRAVA příspěvku p. NN v PL : "Koncentrační" . Jinak souhlas

flec ( 3. září 2016 11:58 )

PL NN, 3. 9. 2016 : Marksová a Dienstbier se starají Babišovi o reklamu, a to zcela zdarma. Jak nezištné Koncetrční tábory byly pracovní, sběrné a vyhlazovací. Wikipedie: Lety (tábor) – tábor, nejprve pracovní, později sběrný za 2. světové války, v obci Lety. Na dalším odkazu ve Wiki je seznam všech koncentračních táborů a tam Lety uvedeny vůbec nejsou: https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_n%C4%9Bmeck%C3%BDch_koncentra%C4%8Dn%C3%ADch_t%C3%A1bor%C5%AF

flec ( 3. září 2016 09:19 )

Sršni z ODS/TOP/KDU/ČSSD s dalším včerejším nařčením (Lety tábor cikánů) už neví, jak zošklivět lidem Babiše. Vivat Babiš, Okamura, oba Zemani, Ištvan, Šlachta, Randák, Bradáčová, Benešová, Válková, Nacher atd. ! Volme Babiše ANO, Okamuru SPD nebo KSČM ! Komunisti, vraťte se, za vás tu byl řád a pořádek !

juuhele ( 2. září 2016 19:05 )

ivoadller ( 2. září 2016 19:03 )

To je taky pěkný pako, ale do tebe má hodně daleko. V té debilitě, samozřejmě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa