Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Učitelům stoupnou tarify o šest procent, míní vláda. Peníze přidá i úředníkům

Učitelé by si podle vlády měli polepšit až o osm procent na svých platech. Odbory ale požadují 10procentní navýšení.
Učitelé by si podle vlády měli polepšit až o osm procent na svých platech. Odbory ale požadují 10procentní navýšení.  (Autor: Profimedia)
Autor: zst, ČTK - 
22. června 2016
16:10

Vláda se shodla na navýšení peněz na platy učitelů od příštího roku o osm procent, platové tarify by měly stoupnout o šest procent. Uvedl to na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Peníze na platy dalších státních zaměstnanců se podle Sobotky zvýší o pět procent, přičemž v tarifech se zvýšení projeví o čtyři procenta.

„Když roste ekonomika, musí se to projevit i v životní úrovni lidí a kvalitě veřejných služeb. Nejvíce dostanou učitelé, školství je prioritou vlády,“ sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Vláda se na svém jednání vrátila k návrhu rozpočtu na příští rok, který připravuje ministr financí Andrej Babiš (ANO) se schodkem 60 miliard korun. Prioritami rozpočtu mají být zdravotnictví, učitelé a věda.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) minulý týden uvedla, že v novém návrhu státního rozpočtu, který ministerstvo financí předložilo na jednání koaliční rady, je pro školství ve srovnání s původním návrhem sedm miliard korun navíc. Na dnešním jednání ale chtěla Valachová předložit i návrh na desetiprocentní navýšení, které požadují školské odbory.

Vedle toho také požadovala, aby se vláda vyjádřila ke strategii do dalších let. Učitelům by mohla zajistit perspektivu dalšího růstu výdělků.

Debaty o rozpočtu budou pokračovat i během léta. Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anka ( 23. června 2016 01:01 )

ucitele si zaslouzi kazdou korunu, kterou dostanou....

krdassaneda ( 22. června 2016 19:07 )

Ty musíš na úřadech trávit většinu svého života, když to víš tak přesně.

bobobo ( 22. června 2016 18:59 )

úředníkpm?To znamená těm neochotným,zapšklým a drzým ženským,co sedí za stolem a jdou proti občanovi?Na to peníze jsou?Vždyť se tam jen popíjí a nejen káva,práce mají tak na hodinu,zbytek prodiskutují a běda je vyrušit.Výsměch lidu to je !!!

keep.smiling ( 22. června 2016 16:57 )

moje kamarádka učila, spoustu let. Potom kvůli penězům odešla, dostala sice v novém pracovišti více preněz, ale také mnohem více práce. A samozřejmě mnohem méně volna za rok. Říkala, že nemusela coby učitelka učit nové věci, které by musela nejdříve prostudovat sama. Že to bylo únavné, protože kolem dokola, celá léta, učí tu samou látku kolem dokola. Navíc se dnes spousta přesouvá na rodiče, samé úkoly kolem dokola i přes sobotu a neděli!! Takže rozdíl mezi profesemi, kde se stále plat navyšuje, což jsou soudci, učitelé, politici a úředníci a rozdíl mezi ostatními profesemi, kde se musí zaměstnance učit stále novým věcem (např. lékaři), je velký. U soudců se vysoký plat odůvodňuje obavami z korupce. A ejhle - může někdo spočítat, kolik je dnes u nás úplatných, zkorupovaných soudců, nebo těch, kteří jinak soudí (na různých stupních). Určitě by to bylo pěkně vysoké číslo!! Poplatní jsou mafii a brzy to bude po sloučení policie stejné i tam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa