Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vězení pro dětské vrahy: Co povinná školní docházka? cupují návrh ministři

Autor: Václav Lang - 
22. června 2016
05:59

Návrh poslance Jeronýma Tejce (ČSSD), aby děti od 13 let mohly za nejzávažnější činy pykat ve vězení, zřejmě ve středu na vládě neprojde. Ministři Sobotkova kabinetu v připomínkovém řízení návrh rozcupovali. Změna podle nich není potřebná, navíc by byla v kolizi s povinnou školní docházkou.

Tejc bojoval za snížení trestní hranice mladistvých už dříve, ani tentokrát ale nejspíš neuspěje. Třebaže jeho stávající varianta počítá s vězněním dětí od 13 let jen v případě nejzávažnějších činů, jako je promyšlená vražda, ministři jeho návrh podrobili rozsáhlé kritice.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) například tvrdí, že represe k vyřešení problému nestačí, neboť zcela nepomáhají ani u mladistvých, kteří již trestně odpovědní jsou. „Ministerstvo obecně preferuje kroky preventivní a výchovné. Zejména u dětí mladších patnácti let by měl být především vysoký zájem na jejich výchově, nikoliv na jejich trestání,“ uvedla.

Ministryně školství Kateřina Valachová Ministryně školství Kateřina Valachová | Zbyněk Schnapka

Novela by navíc podle ní byla v kolizi se školní docházkou, která je povinná po dobu devíti školních let. „Většina dětí tedy ukončuje povinnou školní docházku ve věku 15 let. Při snížení hranice trestní odpovědnosti pod 15 let není zřejmé, jak by v případě výkonu trestu odnětí svobody tyto osoby plnily povinnou školní docházku,“ podotkla.

Návrh jednoznačně odmítl i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), podle kterého není ke snížení hranice trestní odpovědnosti důvod. Počet protiprávních činů mládeže podle něj klesá: „V případě vražd spáchaných dětmi lze hovořit o excesech, které zákon nedokáže nikdy zcela vyloučit,“ prohlásil s tím, že vraždy spáchané dětmi pod 15 let jsou v zásadě ojedinělým činem. Od roku 2008 podle něj nepřekročil počet vražd spáchaných dětmi mladšími 15 let tři ročně, přičemž tento počet byl zjištěn jen dvakrát – v letech 2008 a 2013.

Pelikánův úřad také odmítá, že by dnešní děti byly oproti dřívějším generacím vyspělejší. Sociální vyspělost je podle něj i díky moderním nástrojům spíš nižší. I on se kloní k názoru, že samotná represe není řešením. „Pokud by odnětí svobody dětí trvalo dlouhou dobu, lze očekávat, že návrat těchto dětí do společnosti bude ztížen, a to s ohledem na změny v osobnosti, které dlouhodobé věznění vyvolává,“ upozornil ministr spravedlnosti, který vidí problém i v kolizi s povinnou školní docházkou.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Ministr spravedlnosti Robert Pelikán | Blesk / Petr Soukup

Ministerstvo práce a sociálních věcí zaujalo k návrhu neutrální stanovisko, s tím, že by se mělo navrhnout komplexní řešení na základě výzkumu. Ministerstvo vnitra zase volá po široké diskusi odborníků.

ppadys13 ( 17. července 2016 13:32 )

v Plzni to jde.

st.rec ( 22. června 2016 09:04 )

Valach je vykleštěný kůň,co potom ja Valachová se svými likvidačními návrhy?Proč by vrazi dětského věku nemohli mít kasárenský život s pevným řádem:budík,škola-doučocání-práce-večerka?

pekaaaros ( 22. června 2016 07:40 )

svět je zvrhlej, to říkám furt. úplně přetočenej na hlavu. bleju, že musím být součástí téhle hnusné vypatlané sentimentálně zvrhlé společnosti. za 1) povinná školní docházka vede akorát k deprivacím, frustracím, zakomplexovanostem 100 % absolventů, jestli se během ní opravdu něco dobře naučíte tak lhát, čachrovat s tahákama, šikanovat, kouřit, hulit, chlastat nebo se zakomplexujete v roli obětního beránka a terče šikany. takže povinná školní docházka je úchylná prasárna a přežitek a nikdy nechci děti, protože bych je musel poslat do tohohle ústavu proti své vůli a kdyby ne, šel bych sedět a zvrhlá společnost by se na mě koukala jako na kreténa a podivína.

Stef50 ( 22. června 2016 07:30 )

Ta Valachová je blbá kráva tak necháme ty malé chudáčka jen v nějakém ústavu a pak s nimi rovnou na vysokou školu blbka copak nevidí co se děje ta baba je mor pro naši republiku první sloučí školy potom vidí ve 13letem spratkovi co někoho zabil nejméně inženýra Vyhoďte už ji z místa nebo nadělá více škody než sucho

havran2 ( 22. června 2016 07:19 )

Ministryně školství to zase pohnojila.Jako vždycky když se o něco snaží ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa