Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chrastavští se chovanců báli zbytečně? Marksová: Pusťme je, do ústavu nepatří

Autor: ČTK, všm - 
15. června 2016
12:21

Drtivá většina chlapců, která byla umístěna ve výchovném ústavu v Chrastavě, tam podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) nepatřila. Třetina dětí se podle ní může hned vrátit k rodinám. Marksová tak ve středu komentovala výsledky inspekční cesty pracovnic odboru ochrany práv dětí a náhradní rodinné péče ministerstva práce. Starosta Chrastavy přitom kritizoval uvolnění režimu tamních chovanců a tvrdil, že ohrožují bezpečnost obyvatel.

Ústav v Chrastavě se dostal do centra zájmu, když vyšlo najevo nepřijatelné zacházení s jeho chovanci. Ministerstvo školství odvolalo ředitelku Markétu Sochorovou a vedením zařízení dočasně pověřilo Soňu Cpinovou. Změna režimu v ústavu narazila na odpor místních lidí. Vystupoval proti ní také starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Vrcholu odpor dostoupil poté, co z ústavu uteklo 16 tamních chovanců. Starosta Chrastavy ze všeho obvinil nové vedení. „Nová paní ředitelka a celé ministerstvo se ohání tím, jak postupují podle zákona, ale vemte si, že podle zákona může dostat chovanec s dobrými výsledky za odměnu maximálně 12hodinovou vycházku, a ten chovanec dostal vycházku na 27 hodin, tak kde to jsme,“ okomentoval starosta Michael Canov televizi Nova útěk jednoho z mladíků.

Raději ústav zrušme

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se minulý týden rozhodla vyhrocenou situaci vyřešit zrušením výchovného ústavu. Skončí k 1. září. V Chrastavě zůstane jen dětský domov se školou. Vyhrocení situace považuje za zbytečné, klade ho za vinu bývalé ředitelce Sochorové.

Marksová ve středu stejně jako dříve Valachová uvedla, že v ústavu nebyl nikdo nebezpečný. Pouze tři mladiství měli nařízenou ochrannou výchovu, kterou soud může nařídit po spáchání trestného činu. „Jednalo se ale například o drobné krádeže,“ poznamenala Marksová.

V ústavu být nemají, říká Marksová

Ostatním soud nařídil ústavní výchovu, k níž soud přistupuje v případě, že rodina nemůže výchovu zajistit. Marksová je ale přesvědčena o tom, že se tak stalo neoprávněně. To má být až úplně krajní řešení. Drtivá většina těch chlapců podle mě neměla v ústavu co dělat,“ uvedla. Mělo se podle ní lépe pracovat ambulantně s rodinami. Plánuje nechat prověřit oprávněnost umístění dětí do ústavu i v jiných zařízeních.

Dřívější kontroly v ústavu se podle ministryně školství Valachové nezabývaly tím, zda je pobyt chovanců oprávněný a zda s nimi sociální pracovnice před tím dostatečně pracovaly. „Pokud tam značná část dětí a mladistvých nemá být, jsem ráda, že díky paní ministryni začne OSPOD konat,“ řekla Valachová. Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) je opatrovníkem dítěte v řízeních, jako je rozhodování o péči o děti.

Osobně plánuje zařízení v Chrastavě navštívit 21. června, kdy se chce zúčastnit i mimořádného jednání obecního zastupitelstva. Valachová v úterý jmenovala komisi pro výběrové řízení na nového ředitele. Uchazeči se mohou hlásit do 22. června.

1pepan ( 16. června 2016 10:36 )

Zrušit ústav je dobrý nápad. Nastěhujte tam feťáky z "kliniky", pak starosta zjistí, kdo skutečně dokáže ohrožovat obyvatele města, pak sklapne.

maledivy2016 ( 16. června 2016 08:36 )

Ty debile je tvé jméno, debile vid.

joudajoudovy ( 15. června 2016 18:24 )

socani, kazdy hlas dobry, co? marxova, marxova...., nekdo chovance do ustavu poslal a kdo to asi byl? vasi podrizeni z UP, spolecne se soudy a soudnimi znalci! nyni, pokud budou propusteni z ustavu, cekejte, ze rodice budou zadat vysoke odskodne. a kdo to zaplati? spatní socialni pracovnici z uradu prace, kteri spadaji pod ministerstvo prace a socialnich veci, spatni soudci ci spatni znalci? ani nahodou, zaplati se to z nasich dani. ale kazdy hlas ve volbach dobry! zaverem, pi. marxova, pokud tvrdite, ze kdo zanedbava skolni dochazku, do ustavu nepatri, tak se mylite. u nas je skolni dochazka ze zakona povinna. to vam potvrdi i anca sabatu. zrejme je nutne vyklidit budovu ustavu, ktera je zrekonstruovana a tam nastehovat privsi migranty, aby to meli blizko k pribuzenstvu v nemecku.

buban ( 15. června 2016 17:51 )

Tady se furt operuje nějakým OSPOD-nějaká sociálně-právní ochrana dětí a mládeže. Ovšem to jen spolek sexuálně neuspokojených meger-viz Marksová a spol. Nejspíš očekává, že bude těmi da.ca.ny obšťastněna.

fouk.si ( 15. června 2016 17:33 )

 Ještě otevřít kriminály a pustit vězně že tam nepatří a bude to všechno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa