Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za houbaření a výlet do lesa 30 tisíc pokuta? Odpůrci podepisují petici

Autor: Václav Lang - 
14. dubna 2016
05:00

Pokuta 30 tisíc korun za to, že si chce člověk s rodinou zajít na výlet či na houby, je nepřijatelná, bouří se Strana zelených (SZ) proti novele zákona o myslivosti, kterou představil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle zelených dá novela myslivcům větší volnost v uzavírání přírody veřejnosti. Přestože Jurečka to odmítá, zelení vyrazili do boje s pomocí petice, kterou jen pár hodin od zveřejnění podepsaly tisíce lidí.

Ministr Jurečka o novele tvrdí, že se nejedná o žádný naschvál, kterým by chtěli úředníci šikanovat návštěvníky lesů. Omezení vstupu se podle něj používá už nyní, a to pouze výjimečně a v odůvodněných případech. Slouží prý k ochraně návštěvníků lesa i zvěře. Jediné, co novela mění, je podle Jurečky zvýšení pokuty za porušení zákazu vstupu z 10 na 30 tisíc korun.

Ministr zemědělství Marian Jurečka Ministr zemědělství Marian Jurečka | archiv Blesku, Scom

„Omezení nebo zákaz může vydat obec s rozšířenou působností pro jednu honitbu nebo její část například v době lovů, aby při něm nebyli turisté zraněni. Opatření může platit v některých specifických lokalitách také v době, kdy zvěř hnízdí nebo odchová mladé, aby je lidé neplašili a zbytečně tím nezpůsobili smrt mláďat,“ argumentuje Jurečka.

Jeho vysvětlení ale nestačí zástupcům Strany zelených, kteří proti novele připravili petici (najdete ji zde), v níž žádají vládu o přepracování zákona. Autor petice Daniel Pitek, soukromý zemědělec a člen předsednictva zelených, kritizuje zejména to, že zákaz vstupu nově podle návrhu vstoupí v platnost pouhým vyvěšením na úřední desce, což lidem zkomplikuje návštěvy přírody. Návrh jde podle něj na ruku „myslivecké lobby“, jejímž cílem je podle něj vyhnání turistů z přírody, aby měli myslivci klid na lov. 

„Ministr Marian Jurečka svým návrhem nesmí vzít houbařům, cyklistům nebo turistům právo na vstup do přírody. Situace, kdy člověk s rodinou nesmí třeba půl roku vyjít na houby pod hrozbou pokuty 30 tisíc korun, je naprosto nepřijatelná,” bouří Pitek.

Výzvu spolu s peticí zveřejnili zelení ve středu na internetu. Během pár hodin ji podepsalo přes tři tisíce lidí. Cílem je přesvědčit Sobotkův kabinet, aby vrátil předlohu Jurečkovi k přepracování. „Vyzýváme vás, abyste novelou zákona o myslivosti neumožňovali orgánům státní správy myslivosti vydávat zákazy pro vstup veřejnosti do lesů, luk či polí (mysliveckých honiteb) i na libovolně dlouhou dobu. Nesouhlasíme ani s výrazným zvýšením pokut pro veřejnost,“ stojí v textu petice.

Autoři také argumentují, že honitby tvoří téměř 90 procent rozlohy České republiky – jde o lesy, louky, pole, pastviny a podobně. „Zákaz vstupu do přírody dává smysl v době hnízdění ptáků či rozmnožování zvěře. Nikoli ale proto, aby si myslivci mohli lovit, kdykoli se jim zachce,“ uvádějí.

Vadí jim i to, že o „uzavření“ takovéto plochy bude na městském úřadě rozhodovat úředník, který musí mít mysliveckou zkoušku, a tudíž podle nich často bývá aktivním myslivcem. „A tomu se les, který má jen pro sebe, bude líbit. Například přemnoženého divočáka je dnes možné lovit po celý rok. Dočkáme se tedy i celoročních zákazů vstupu?“ tážou se autoři petice.

Jurečka ale krotí jejich obavy: „Důležité je uvědomit si, že v České republice je přibližně 5800 honiteb, ročně se vydají zákazy nebo omezení vstupu jen pro maximálně pár desítek z nich. Takže na houby a výlet do lesa můžete bez obav vyrazit. Samozřejmě s nutnou dávkou opatrnosti a ohleduplnosti, jak by se měl každý člověk v přírodě chovat.“

Shelby16 ( 14. dubna 2016 23:23 )

KDU-ČSL - choré lidovecké mozky

308win ( 14. dubna 2016 22:26 )

socík už není takže táhni třeba do KLDR tam je ještě pořád všechno všech. Pokud chceš jít ke mě tak se zeptej jestli můžeš jinak je to neoprávněný vstup!!!! Pokud budeš cokoli zbírat bez povolení tak už je to krádež.

308win ( 14. dubna 2016 22:20 )

Ne jen proti majitelům nemovitosti

308win ( 14. dubna 2016 22:16 )

Kde bydlíte přijdu si do vaší lednice a zkuste se bránit.

jancibobo64 ( 14. dubna 2016 20:32 )

Ti teda poviem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa