Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Padne elektronická evidence tržeb? Opozice podává návrh na zrušení

Autor: ČTK, val - 
12. dubna 2016
14:42

Zástupci ODS a TOP 09 podají v nejbližších dnech návrh na zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb k Ústavnímu soudu. V úterý to na tiskové konferenci řekl předseda ODS Petr Fiala. Uvedl také, že pět poslanců jeho strany už k Ústavnímu soudu podalo individuální ústavní stížnost kvůli tomu, že nemohli k návrhu vystoupit ve třetím sněmovním čtení.

„Po těchto individuálních ústavních stížnostech pěti našich kolegyň a kolegů bude následovat v příštích dnech i společné podání k Ústavnímu soudu, které předloží Občanská demokratická strana spolu s TOP 09,“ uvedl Fiala. Návrh na zrušení zákona k ÚS může podat skupina 41 poslanců nebo 17 senátorů. Kluby ODS a TOP 09 mají dohromady právě 41 poslanců.

„Jsme přesvědčeni, že máme dobré argumenty, jsme přesvědčeni, že není možné tolerovat porušování práv, porušování zákona,“ poznamenal také předseda opoziční strany. Důležité podle něj bude nejen to, jestli Ústavní soud zákon o EET zruší, ale i to, jakým způsobem přistoupí k tomu, že vládní většina porušila jednací řád dolní komory.

Koalice zákon o elektronické evidenci tržeb ve sněmovně schválila na mimořádné schůzi 10. února, poté co předčasně ukončila rozpravu o normě, i když byla do diskuse přihlášena ještě skupina poslanců. Fiala to tehdy označil za černý den pro českou parlamentní demokracii. Koalice je přesvědčena o tom, že prostor k debatě byl dostatečný, menšinová opozice podle ní nemůže dlouhodobě blokovat sněmovní jednání.

Příští rok se vybere 16 miliard

Podle v úterý zveřejněných detailů Konvergenčního programu se díky elektronické evidenci tržeb, jejíž první fáze začne v prosinci, vybere ještě letos půl miliardy korun. Příští rok by do státní kasy mělo přijít 15,7 miliardy. 

První fáze elektronické evidence tržeb započne letos 1. prosince. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou až od 18. měsíce. Vláda bude moci nařízením stanovit, že některé tržby nebudou od nabytí účinnosti zákona dočasně evidovanými tržbami.

Stát by měl více peněz díky evidenci tržeb získat nejen z daně z přidané hodnoty, ale i z daní podnikatelů a firem a ze sociálního pojištění. „V důsledku zavedení elektronické evidence tržeb očekáváme navýšení výnosů u daně z příjmů fyzických osob podnikajících v dotčených odvětvích o zhruba 4,8 miliardy Kč v roce 2017, o další asi 2,2 miliardy Kč v roce 2018 a o 0,2 miliardy Kč v roce 2019 v souladu s postupným náběhem povinnosti online vykazovat tržby v jednotlivých odvětvích,“ uvádí program.

Další miliardy z kontrolních hlášení

Naopak kvůli zavedení jednorázové slevy na dani ve výši 500 korun pro podnikatele podléhající evidenci tržeb vypadne z příjmů v letech 2016 a 2017 jedna miliarda korun.

Další peníze státu by mělo přinést i od letoška zavedené kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty (DPH). Letos by si tak měl rozpočet přijít navíc v souvislosti s hlášením na deset miliard korun a další rok na dvě miliardy korun.

Ministerstvo financí v dokumentu zároveň uvedlo, že v letech 2017 až 2019 nepočítá se zvýšením daňového zatížení. „Výjimku představuje pouze růst zdanění tabákových výrobků,“ uvedl úřad.

Více o elektronické evidenci tržeb najdete zde. 

Andrej Babiš se snažil prosadit EET všemi silami. S Miroslavem Kalouskem se ve sněmovně přetahoval o svou obří účtenku, jindy pochodoval s maskou Fantomase:

joudajoudovy ( 14. dubna 2016 09:11 )

obcanko asi je zbytecne vam vysvetlovat co je podnikatelsky plan/zamer, ktery obsahuje popis podnikatelske prilezitosti, cile firmy, potencial trhu, analyzu konkurence, marketingovou a obchodni strategii, financni a realizacni plan, predpoklady uspechu i rizik projektu atd. az si ujasnite moznosti, podminky a sve predpoklady, lze se vrhnout do podnikani. dale, kdyz pres 20.let registracni pokladny neklekly na zapade, proc by mely kleknouk u nas? proc asi zapad ekonomicky jede? vubec nevite o co go a papouskujete demagoii ods a kalouka. michate jabka s hruskami, jine podnikatelske prostredi ma OSVC a pravnicka osoba.

kkkastr ( 13. dubna 2016 15:04 )

 zlodějíčkové co dělaj to můžou aby neplatili daně ač je vyberou po zákaznících se holt snažej a Kalousek všech zlodějů král

joudajoudovy ( 13. dubna 2016 07:47 )

opet jeden chytrolin promluvil..... nize si priznal, ze nepodnikas a tudiz ani neznas danove zakony. nastuduj a pak rozporuj. podnikatel si vse okolo EET da do nakladu a tim se mu snizi danove odvody za dany rok, mimo jine, jsi-li v zapornych cislech, odpisy muzes provadet 3roky. co podnikatel vyda, o to mene odvede na danich, socialce a zdravotce, takze v pocatku stat na tom prodela. princip stoji na tom, ze s odeslanim prijate platby do systemu se okamzite vi, jaka dan bude statu odvedena a lze planovat statni rozpocet. pouze nepoctivy podnikatel muze mit vyssi vydaje nez prijmy. proc tedy podnika, kdyz je ve ztrate? bud je prosty duchem nebo zlodejem. a ze nejaka duchodkyne usetri 2000Kc, kdyz sluzbu ci zbozi dostane nez dokladu? pak se sama okrada, nema narok na dvou letou zarucni lhutu, beplatnou opravu ci vymenu. je-li na tom financne spatne, tak si ma dva mesice pockat a pak si vec poridit. mysleni ceskych lidi je neskutecne! podporuji zlodeje a pritom krici, kdyz neni na duchody, platy, skoly, zdravotnictvi, silnice atd. a jinak registracni pokladny jsou pres 20.let v zapadnich zemich evropy a nikdo pri zavedeni nestavkoval a nerval jak prokopnuty balon, neb se prizpusobuji zakonum. kde je ekonomika nemecka, vb, danska, beneluxu, svedska? a kde je ekonomika cr? cesky pepik se drzi pokalene kosile a vesele prodaguje, kdo nekrade, okrada rodinu. je-li pepik na mizine, stat zada o davky.

rumungro ( 12. dubna 2016 17:34 )

Brání se jen ti,kteří okrádají stát,potažmo všechen dělný lid.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa