Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

13letí vrazi do basy a za úmyslné zabití doživotí: Poslanec chce zpřísnit tresty

Autor: Václav Lang - 
28. března 2016
05:19

V České republice se možná po letech zásadně zpřísní tresty pro vrahy. Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) příští měsíc předloží novelu, která jednak umožní posílat 13leté vrahy do vězení, jednak zavede doživotní tresty za plánované zabití. Slibuje si silnou podporu.

Debata o snížení trestní odpovědnosti mladistvých se naposledy rozhořela poté, co letos na Valentýna 14letý hoch v Teplicích údajně ubodal svou o rok mladší přítelkyni. Tejc by rád, aby bylo možné v takových případech poslat vraha za mříže, což nyní nelze.

Zatím se nerozhodl, zda v zákoně bude věková hranice snížená na 14, nebo 13 let, jisté je, že by její snížení platilo pouze pro ty nejzávažnější činy. „Spíš si myslím, že by to mělo být 13 let. A právě proto zužuji okruh trestných činů, přičemž trestně odpovědní by ti 13letí a 14letí byli za trestné činy, za které je možné uložit výjimečný trest,“ uvedl v pátek pro Blesk.cz. Výjimečný trest v Česku představuje odnětí svobody ve výši od 20 do 30 let nebo doživotí.

„Primárně se to týká vražd, ale je to samozřejmě také třeba teroristický útok. Nemyslím si, že by nám 14letí páchali teroristické útoky, ale bylo by nelogické, kdyby to bylo za vraždu a nebylo by to za teroristický útok. Druhá věc je, že ještě nevíme, čeho se dočkáme v budoucnu,“ doplnil.

Takový ortel by nebyl bezvýhradný. Soudy mají nadále postupovat v případech mladistvých individuálně a bude možné mladistvého zprostit, pokud se ukáže, že při spáchání činu nebyl dostatečně vyspělý. Dětští vrazi by podle něj měli být ve věznicích odděleni od starších mladistvých, například 18letých, aby nedocházelo k šikaně.

Doživotí za úkladnou vraždu

Další výraznou změnou, kterou Tejc chystá, je možnost uložit doživotní trest za úkladnou vraždu. U té je v současnosti sazba 12 až 20 let, v závažných případech 15 až 20 let nebo výjimečný trest. „Já je sjednocuji, takže nejnižší sazba bude 15 a nejvyšší 20 let, s tím že vedle toho bude možné podle uvážení soudu uložit i výjimečný trest. Zákon bude jednoznačně říkat, spácháte-li vraždu poté, co si ji promyslíte, plánujete ji, tak vždy je možné uložit trest doživotí,“ shrnul.

Plánuje upravit také některé další sazby pro mladistvé. Nyní dostávají za své činy automaticky poloviční sazbu z toho, co dospělí, navíc maximálně do pěti let vězení. Tejc to chce zvýšit na sedm let. V případě, že spáchají čin, za který je možné uložit dospělým výjimečný trest, navrhuje pro mladistvé 15 let vězení. Pokud by je soud potrestal více než osmi lety vězení, zveřejňoval by se nově celý rozsudek, čímž by mladiství přišli o své stávající právo na anonymitu.

Ačkoli podobných pokusů, zejména o snížení hranice trestní odpovědnosti mladistvých, bylo v minulosti několik, Tejc věří, že právě tento by mohl uspět. „Dříve se navrhovalo plošné snížení na 14 let, navíc se spolu s tím navrhovalo i snížení sexuální dospělosti. Pokud se debata bude ubírat směrem, že potrestáme ve 14 či 13 letech ty, kteří vraždí, tak si myslím, že to je něco jiného, než kdyby měly být například děti ve 14 letech odsouzeny za počítačovou kriminalitu,“ uzavřel s tím, že podporu mu již přislíbilo několik poslaneckých kolegů, a to i z jiných parlamentních stran.

ejvm1712 ( 28. března 2016 11:08 )

Měl by se obnovit trest smrti a vězňové by měli makat. Zatím se jen modlí,čumějí na televizi,posilují v tělocvičnách,chodí do knihovny a h o v n o dělají

zubni.pasta ( 28. března 2016 11:03 )

 Celkově by měly být tresty daleko přísnější a v kriminálech žádné leháro.

Jimmi ( 28. března 2016 10:52 )

A ještě nemohu něco napsat k Babišovi. Ti, co na něj ukazují prstem a chtějí aby odstoupil, jsou v podstatě největší zloději v tomto státě. Vadí jim, že Babiš jim utahuje kohoutky, kterým pouštějí žilou tomuto státu. Kdo z nich dává celý svůj plat na charitu a na potřebné tak jako Babiš? Kdo z nich zaměstnává nějaké lidi (nemyslím tím, že si nacpali své rodinné příslušníky do různých výborů a komisí) jako třeba Babiš půl milionu lidí na celém světě? Babiš je tam jediný, který to s tímto státem myslí dobře a chce ho řídit jako firmu - tak jako ty svoje, které prosperují. Zeman také přispívá ze svého platu a je to jediný prezident po tzv. "revoluci" nazývá věci pravými jmény a myslí to s touto republikou dobře. A tím je naší zlodějské vládě trnem v oku. Potřebovali bychom víc takových Babišů ve vládě. A Kalousek, Klaus, Julínek, Böhm a mnoho dalších by měli být na hradě – ale na Špilberku!

Jimmi ( 28. března 2016 10:44 )

Plně souhlasím. To už tu mělo být dávno. A za prokázané úmyslné zabití bych tu spodní hranici nechal klidně už od nástupu do základní školy. A navíc bych ty parchanty ukazoval veřejně v televizi a ne aby si zakrývali tvář anebo je prostě nelze ukázat, protože jsou nezletilí. Právě naopak, ať všichni vidí, co je to za hajzly a ze které rodiny vyšli. A navíc bych ještě přitvrdil tresty za řízení pod vlivem alkoholu a drog. Hodnotil bych to jako terorismus na horní hranici trestní sazby nepodmíněně. Po pár případech by si ti parchanti dali pozor. Pak by nebylo možné, aby policie chytala nějakého lumpa, který je bez papírů a již několikrát ho za tento čin měli v rukou. A doživotní zákaz řízení, až vyleze (pokud vyleze) z basy. Proč ve světě jsou za drogy tresty smrti a doživotí a u nás to nejde? Toto přece nemá s demokracií nic společného. A dále bych politikům nechal imunitu pouze na politické výroky na půdě parlamentu - tak by to mělo být. A mimo parlament by to byli plně trestně odpovědní občané. Pouze s tím rozdílem, že když jsou to reprezentanti našeho státu, tak bych je za trestné činy soudil s tresty na horní hranici. A ohledně pracovního nasazení bych to bral přísněji, než dělníka ve fabrice. Ten když vyrobí zmetek, tak mu to strhnou z platu. Pokud jich je více, dostane padáka bez odstupného. A pokud nechodí do práce, dostane paragraf za hrubé porušení a letí. Proč to nejde u politiků? Jsou to v podstatě zaměstnanci lidí tohoto státu, plat si stanovují sami, na lidi (kromě pár týdnů před volbami) kašlou, tak jaké výhody by měli mít oproti poctivě pracujícím lidem?!!! Takový bor.del, jaký je v našem státě, se hned tak nevidí. A co se týká cikánů, tak to je kapitola sama pro sebe. Z Kanady i z Anglie je vypráskali, protože tu příživnickou verbež, která jen vysává stát, nepracuje a krade tam nechtějí. Ale nám budou říkat, jak se k nim máme chovat "krásně". A politiky nic z toho nezajímá. Starají se jen o svá koryta a jak pustit tomuto státu žilou z toho, co nám ješ

jetotak ( 28. března 2016 10:39 )

Jde o pouhé zviditelnění ze strany Tejce. A co prevence??? Důraz na hodnoty - na to se nehraje........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa