Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dětští vrazi do vězení? Vláda se k jejich tvrdému potrestání staví zády

Autor: Václav Lang - 
22. června 2016
16:40

Soudy nebudou nadále smět trestat děti mladší 15 let vězením, míní vláda. K návrhu, aby mladí vrazi mohli skončit za mřížemi, přijal kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve středu nesouhlasné stanovisko. Záměrem se ale bude dál zabývat sněmovna.

„Shledali jsme poměrně jednoznačně, že na to teď není prostor ani že argumentace není dostatečná,“ informoval po jednání vlády vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Poslanec Jeroným Tejc požadoval, aby bylo možné trestat vězením děti už od 13 let – na rozdíl od současných 15 let – a to za zvlášť závažné trestné činy. „Myslím si, že ve 12 nebo 13 letech každý ví, že se nemá krást, ale především ví, že se nemá vraždit. A nemyslím si, že je možné tolerovat případy, které se dějí,“ uvedl dříve Tejc pro Blesk.cz.

Jeho návrh ale ministři odmítli. Ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD) i ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO) například vadilo, že není dořešená otázka splnění povinné školní docházky, pokud by dítě mladší 15 let skončilo ve vězení.

Pelikán kritizoval také argument, že by dnešní děti byly sociálně vyspělejší. Podle něj je to spíš naopak. Ke změnám podle něj není důvod.

„V případě vražd spáchaných dětmi lze hovořit o excesech, které zákon nedokáže nikdy zcela vyloučit,“ prohlásil s tím, že vraždy spáchané dětmi pod 15 let jsou v zásadě ojedinělým jevem. Od roku 2008 podle něj nepřekročil počet vražd spáchaných dětmi mladšími 15 let tři ročně, přičemž tento počet byl zjištěn jen dvakrát – v letech 2008 a 2013.

jiznicechy ( 22. června 2016 21:33 )

Jednotlivé excesy? Takže to nás mají vraždit na potkání? Nikoli jednotlivě, ale hromadně?

havran2 ( 22. června 2016 20:52 )

Když vidí 15-letí frackové,že se dospělí nemohou kvůli nim dohodnout,tak toho využijí proti nim a mohou se jim jen smát,jak se kvůli nim jen hádají ! ! !

fouk.si ( 22. června 2016 17:48 )

 Nevychovaní parchanti budou bordel dělat dál. Když se dokážou vyřešit detenční ústavy mohly by se vyřešit i školy v base jenom by naši politici museli chtít. Nejlepší je se na všechno v*ysrat že politici ?? Budete řešit kouření v hospodách ale nevychované parchanty řešit nebudete.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa