Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za brutální vraždy do vězení už od 13 let, začne prosazovat Tejc a spol.

Jeroným Tejc (ČSSD) chce prosadit nižší hranici trestní odpovědnosti pro dětské vrahy. Posunout by se měla na 13 let.
Jeroným Tejc (ČSSD) chce prosadit nižší hranici trestní odpovědnosti pro dětské vrahy. Posunout by se měla na 13 let.  (Autor: Blesk / Ladislav Křivan, Profimedia)
Autor: ČTK, zst - 
22. dubna 2016
10:55

Poslanci sněmovního ústavně právního výboru v čele s jeho předsedou Jeronýmem Tejcem (ČSSD) navrhují, aby u nejzávažnějších trestných činů byli jejich pachatelé odpovědní už po dovršení 13 let. Tejc přitom donedávna váhal, zda stanovit hranici na 13, nebo na 14 let. Obecně podle návrhu zůstává pro trestní odpovědnost patnáctiletá hranice. Podporu prý zákon má.

Záměr, který poslanci představili ve Sněmovně, také zpřísňuje tresty pro vraždu s rozmyslem. A nebo vylučuje v některých případech možnost promlčení vraždy. „Ve všech případech trestných činů, kde hrozí dospělému výjimečný trest, by byly odpovědné i děti od třinácti do patnácti let,“ uvedl Tejc před novináři.

U mladistvých mezi 15 a 18 lety by se také zvýšily maximální sazby, které může soud uložit, v nejzávažnějších případech z aktuálních 10 na 15 let. „Za posledních 20 let se postupně zvyšovaly sazby za nejzávažnější násilné činy, nicméně nepromítlo se to do sazby u mladistvých,“ vysvětlil Tejc.

Hranice pro sex zůstává

V návrhu se také zařazuje mezi trestné činy, kde uplynutím promlčecí doby nezaniká odpovědnost, například vražda více osob, těhotné ženy, osoby mladší 15 let. Pokud si vraždu pachatel předem rozmyslí a uváží, mělo by být vždy možné uložit výjimečný trest, tedy 20 až 30 let vězení či doživotí. Aktuálně v takovém případě hrozí 12 až 20 let. „Soud samozřejmě bude mít možnost zvážit okolnosti případu,“ uvedl Tejc.

Novela má podle Martina Plíška (TOP 09) podporu napříč politickým spektrem. „Dáme ji podepsat všem poslaneckým klubům, do čtrnácti dnů bychom ji oficiálně předložili,“ řekl. Návrh má podle něj postihnout hlavně závažné násilné trestné činy, protože jejich pachatelé si už ve 13 uvědomují, že vraždit se nemá. „Chci také zdůraznit, že nechceme hýbat s věkovou hranicí pro legální sexuální styk,“ dodal Plíšek.

Jeroným Tejc se svými kolegy navrhne snížení trestní odpovědnosti mladistvých. Brutální činy by se pak trestaly už od 13 let. Jeroným Tejc se svými kolegy navrhne snížení trestní odpovědnosti mladistvých. Brutální činy by se pak trestaly už od 13 let. | Facebook / Martin Plíšek

Návrh rovněž počítá s tím, že by se zveřejňoval pravomocný odsuzující rozsudek nad mladistvým, pokud soud uložil aspoň osm let, a to včetně jména a místa trvalého pobytu odsouzeného. Skončila by tak anonymita dětských vrahů.

„Myslíme si, že to může mít určitý preventivní charakter,“ řekl Tejc. V některých případech si dovedu představit tvrdší variantu, předkládán je kompromis, i když někomu může připadat razantní, uvedl.

joudajoudovy ( 23. dubna 2016 09:02 )

poslanec si pouze honi politicke body a nedba praxe, ktera postrada diry v zakone. pokud dojde k naprave, mladi vrazi a brutalove nebudou dostavat vychazky i povolenky k navsteve rodiny, na ktere ze zakona maji narok. viz: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/216411030520015/

rumungro ( 22. dubna 2016 15:53 )

Zasr... aktivisti a neziskovky,máte práci.

santikxauz ( 22. dubna 2016 14:17 )

To by si přišel o celou rodinu soudruhu.

fotrpjotr ( 22. dubna 2016 14:15 )

Zase se bude rozhodovat podle pleti,kdo dostane a kdo ne,takže opět k ničemu.

havran2 ( 22. dubna 2016 13:12 )

Zavřít už od 10 let.U cikánů co mají 13 let jsou už dospělí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa