Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mládek znovu získal cenu, ze které vůbec nemá radost. Ministr je Ropákem roku

Autor: ČTK, val - 
22. dubna 2016
12:50

Antiekologickou cenu Ropák roku 2015 dostal stejně jako loni ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Ropákem se podle organizátorů stal kvůli tomu, že se mu podařilo prosadit prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v lomu Bílina.

Kromě prolomení limitů Mládek také prosadil státní energetickou koncepci, jež stojí na jaderné energii, na těžbě hnědého uhlí a je v ní malý důraz na obnovitelné zdroje, řekl v pátek na tiskové konferenci Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá. 

 Mládek se proti ocenění ohradil. „Letos jsem dostal Ropáka za limity jako loni, má to dvě vysvětlení: Buď naše země nemá jiné problémy anebo je ten výbor nějak ‚cinklej‘,“ napsal na Twitteru. 

Cenu Zelená perla 2015 za antiekologický výrok získal prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý za komentář ke studii o jaderné elektrárně Dukovany.

Ceny Ropák a Zelená perla uděluje od roku 1992 ekologická organizace Děti Země. V minulosti byl mezi oceněnými například exprimátor Pavel Bém (ODS) za prosazování stavby mrakodrapů v Praze nebo prezident Miloš Zeman za podporu výstavby plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe.

jarda304 ( 22. dubna 2016 14:42 )

celoživotní ropák Patrik má na svědomí desítky mrtvých, stovky zraněných a tisíce nemocných kolem zastaralých silnic, kde auta jezdí, protože blokuje stavby dálnic a dalších opravdu životnímu prostředí i lidem prospěšných staveb. K tomu zničená krajina "ekologickou" řepkou či solárními panely. A nejhorší na tom je, že tyhle "ekology" každý z daňových poplatníků nedobrovolně musí živit mnohamiliardovými dotacemi. A největší zlodějna - každoročně 40 mld Kč dotace na "obnovitelné zdroje" - porovnej s kritizovanými 1,5 mld Kč ročně církvím, to je proti "ekologům" vlastně jen maličkost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa