Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Elektřina zdraží pro 38 procent domácností.“ Sobotka tepe nové tarify ERÚ

Autor: ČTK, simao - 
22. února 2016
18:20

Nové tarify elektřiny zvednou cenu proudu pro 38 procent a možná ještě více domácností v Česku. Aspoň v podobě, ve které je navrhuje Energetický regulační úřad vedený Alenou Vitáskovou. Před takovým dopadem zdražení varovalo v analýze ministerstvo průmyslu a obchodu, jehož šéf Jan Mládek vyrazil v pondělí na jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Doplnila je ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (všichni ČSSD). Sobotka dál tarify kritizuje. Už o víkendu upozornil, že

Nový systém tarifů pro platbu elektřiny, který navrhl Energetický regulační úřad (ERÚ), by znamenal zdražení pro víc než 38 procent domácností, uvádí analýza ministerstva průmyslu a obchodu.

Premiér Bohuslav Sobotka se v pondělí kvůli návrhu ERÚ sešel s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a ministryní práce Michaelou Marksovou (všichni ČSSD). Po jednání prohlásil, že návrh je špatný. Uvedl to i na Twitteru.

„Nový systém tarifů pro platbu elektřiny, který navrhuje pro příští rok Energetický regulační úřad, by znamenal zdražení cen elektřiny pro více než 38 procent domácností, vyšší ceny by zaplatilo také 91 procent podnikatelů s malou spotřebou elektřiny,“ shrnul Sobotka po pondělní schůzce závěry analýzy. 

„Ten návrh je špatný, podle mého názoru – ukazuje to analýza – je důležité ho přepracovat a je potřeba to pojmout komplexně,“ pokračoval Sobotka.

Systém, který navrhuje ERÚ, v sobě podle Sobotky nese významná rizika. Dopadl by totiž na domácnosti s nízkým odběrem elektřiny a snižuje motivaci šetřit při odběru elektrického proudu. Na tyto nedostatky premiér upozorňoval již v sobotu.

Sobotka: K novým tarifům od roku 2017 nás nic nenutí

V pondělí novinářům řekl, že požádal Mládka a Marksovou, aby o problémech s návrhem nových tarifů v co nejbližší době informovali vládu. Materiál, který připraví, dostane i ERÚ. Podle Mládka předloží jeho ministerstvo analýzu návrhu ERÚ vládě pravděpodobně příští pondělí.

Se změnou tarifů podle premiéra není nutné spěchat a měla by jí předcházet rozsáhlá debata. „Nic nás nenutí, abychom nový systém plateb za elektřinu zaváděli už od roku 2017,“ tvrdí Sobotka. Vláda podle něj nemůže ERÚ přikazovat, jak mají platby za elektřinu vypadat, je však povinna upozornit na negativní dopady.

Změny tarifního systému se podle úřadu týkají takzvaných regulovaných cen. ERÚ je každoročně stanovuje. Zahrnují například platby za přenos a distribuci. „Nové tarify byly spočítány na základě vládou schválené aktualizované státní energetické koncepce a národního akčního plánu pro chytré sítě. Takže to není náš výmysl,“ řekl ČTK mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Šéfka ERÚ Alena Vitásková už dřív řekla, že nové tarify by mohly vydržet deset až patnáct let. Platit by měly od příštího roku.

Vitásková a „last minute“ licence? Premiér bez komentáře

Sama šéfka ERÚ Vitásková však má nyní svých starostí dost. Nepravomocně byla totiž odsouzena v Brně na 8,5 roku za mřížemi kvůli dvěma neoprávněným licencím na provoz solárních elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun v Chomutově.

Postavit si je nechali synové miliardáře Zdeňka Zemka staršího. Licenci na to dostali v poslední den roku 2010 a tedy pár hodin před výrazným poklesem výkupní ceny energie ze solárů. Bratři Zemkové i Vitásková popírají, že by jednali protizákonně, šéfka ERÚ odmítla rezignovat a chce využít všechny prostředky pro očištění svého jména.

„Myslím, že není důvod, abych komentoval rozhodnutí soudu. Soud je nezávislá instituce, která takovouto věc posuzuje,“ reagoval na verdikt premiér Sobotka, zatímco ministr Mládek dodal: „Rozhodnutí Krajského soudu v Brně ve věci neoprávněného udělení 'last minute' licencí solárním elektrárnám respektuji. Rozsudek je nepravomocný, a proto se zdržím dalšího komentáře.“

rumungro ( 28. února 2016 18:26 )

Tobě, Bohušu, už nic nepomůže.

Samo ( 28. února 2016 16:44 )

Sobotka ať se otočí a zeptá se toho za sebou a také sebe proč elektřina zdraží pro 38 procent domácností. Je to stejný příběh jako s valorizací důchodů. Tam se vymlouval na Nečasovu vládu. Ale Nečas už tam 2,5 roku není a za tu dobu měl možnost nejméně 100 změnit ten zákon. Ale to by musel překonat tu nechuť měnit něco co mu vyhovuje, protože kdyby odsouhlasili zákon o valorizaci 1,6 procenta, stálo by to státní rozpočet asi 6 miliard. Socani se zaštiťují pomocí socíálně slabým ale pomůžou jim tak do hrobu. Vždyť oni nemají ani snahu situaci důchodců nějak řešit. Kdyby tu snahu měli, pak by už 2 roky platil nový zákon o valorizacích důchodů, který byl navíc jinak kocipován a sice navyšoval důchody o 1,6 procenta průměrného důchodu a to bych považoval za spravedlivé a sociálně citlivé, ne jako doteď máš 10000 důchodu tak dostaneš 160 kč, máš 100000 důchodu tak dostaneš 1600 kč.

dzery ( 23. února 2016 11:46 )

Prd mu to pomůže.

sensey ( 22. února 2016 21:07 )

 právě jsem vysvětloval dětem co je 38%... snědl jsem jim 38% zmrzliny ...

sensey ( 22. února 2016 20:40 )

Poslanecká sněmovna je ohromná vagína, do které se vejde dvěstě vesměs impotentních ču.ráků, z kteréhož spojení pochází dementní dítka, která nepřežijí první novelizaci.  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa