Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soud: Vitásková je vinna, za mříže půjde na 8,5 roku. Neodstoupím, vzkázala

Autor: bru/ČTK - 
22. února 2016
10:52

Brněnský krajský soud v pondělí nepravomocně poslal na 8,5 roku do vězení s ostrahou předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou za to, že dvě solární elektrárny v Chomutově dostaly od úřadu neoprávněně licence pro provoz.

Protože jim byly uděleny v roce 2010, získali jejich majitelé výhodnou výkupní cenu za elektrickou energii ze solárních elektráren dodanou do veřejné sítě. Vitásková podle soudu vytvořila podmínky, aby mohly zůstat v provozu. Své pochybení v minulosti ostře opakovaně odmítla.

Elektrárny patří synům miliardáře a podnikatele ve strojírenském průmyslu Zdeňka Zemka st. Vinno je i dalších devět obžalovaných. Soud udělil tresty v rozmezí 5,5 až 10 let vězení a také milionové pokuty. Vitásková se vynesení rozsudku neúčastnila. Přišel její advokát Josef Lžičař.

Video  Advokát Aleny Vitáskové Josef Lžičař s rozsudem pro svoji klientku nesouhlasí  - Blesk - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Rozsudek je nepravomocný. V případě, že bude Vitásková odsouzena pravomocně, skončí v čele Energetického regulačního úřadu bez ohledu na současný spor o to, jestli spadá pod zákon o státní službě. Podle energetického zákona totiž pravomocným odsouzením za úmyslný trestný čin (nebo nedbalostní, který souvisí s výkonem veřejné funkce) přestane splňovat podmínky, které tento zákon stanoví pro předsedu ERÚ.

Škoda? 300 milionů

Soudce Aleš Novotný uvedl, že elektrárny Saša-sun a Zdeněk-sun v Chomutově obdržely licence neoprávněně, a to na základě falešných revizních zpráv. Vitásková pak zastavila jednání o obnově správního řízení o udělení licence, v němž mohli Zemkové o tato povolení přijít.

Podle policie dosud kvůli tomu vznikla státu škoda 300 milionů Kč. Za 20 let provozu obou elektráren mohla podle spisu dosáhnout dvou miliard korun.

Elektrárny dostaly licence 31. prosince 2010, tedy pár hodin před prudkým poklesem výkupní ceny energie z českých solárních elektráren. Majitelé solárních elektráren, kteří získali licenci pro jejich provoz do konce roku 2010, měli garantovanou cenu 12 150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě.

Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily, za megawatthodinu je držitelům licence vypláceno 5500 korun. Obě částky jsou garantované na 20 let. Podnikatelé proto spěchali, aby dostali licenci pro provoz solárních elektráren ještě do konce roku 2010.

Vitásková se odvolá, vzkázala

Šéfka ERÚ Vitásková podá odvolání proti rozhodnutí soudu, který ji nepravomocně poslal na 8,5 roku do vězení. V žádném případě nehodlá rezignovat. Odvolává se mimo jiné na to, že celý případ se stal osm měsíců předtím, než do úřadu nastoupila.

Samo ( 29. února 2016 21:32 )

Ona tam ani nepůjde, protože celý ten proces s ní smrdí a to velmi. Bude se odvolávat až k Ústavnímu soudu a věřím, že pravomocně odsouzena nebude. Pokud ano, tak je tam ještě Zeman a věřím, že ji omilostní.

Samo ( 29. února 2016 21:27 )

Je zřejmé, že nemáte správné informace ale pouze dezinformace, které plynou z Ministerstva průmyslu a obchodu, které ve spolupráci s Minsterstvem vnitra a úplatnými státními zástupci a soudci sestrojili soudní megaproces, který si v ničem nezadá s procesy v 50. letech. Ona žádné elektrárny nemohla povolit i kdyby chtěla, protože licence na provoz byly uděleny k 31.12.2010 a Vitásková nastoupila do úřadu v srpnu 2011. To samé je u tarifů, tým který rozhodoval o tarifech byl složený z náměstkyně ministra průmyslu a obchodu p, Kovačevcové, bývalého náměstka Vitáskové, který v její nepřítomnosti podepsal Mládkovi dotace 42 miliard solárníkům a dále zástupců velkých hráčů z řad solárníků a distributorů elektrické energie. Ze složení je jasné, že tým byl nadelegován ministrem průmyslu p. Mládkem.

rego_senior ( 22. února 2016 21:48 )

Neviděli jste tady toho debila mého synka rego?

pavel215_klafunda ( 22. února 2016 21:47 )

Ať tu kur.vu úplatnou zastřelí a bude klid.

rudyptak48 ( 22. února 2016 19:34 )

Zdeněk Zemek je prý podnikatel miliardář. To je oficiální verze. Skutečně je to bývalý estebák, konfident a donašeč. Pochází ze slovácké obce Vlčnov, známé svým folklórem a jízdou králů. Svými známostmi a styky podvodně při divoké privatizaci získal velký majetek. Sám do toho vložil pouze svou černou duši, zaprodanou ďáblu. Právě teď jeho 2 syny Zdeňka a Dušana odsoudil krajský soud v Brně za to, že tak hezky spravovali nakradený majetek, který jim svěřil do opatrování jejich vlastní táta. Tato zlodějská rodina, dokonce přispívá i na tamní domov důchodců a samozřejmě na potřeby místního katolického kostela. Je to taková svatá trojice zlodějů z Vlčnova (otec-syn a syn). Tato vykutálená rodinka teď vlastní různé společnosti a dokonce i fotbalové mužstvo Slovácko. Lidé ve Vlčnově jim lezou do zadku a bývalí hrdinové, kteří se obětovali za naši svobodu, a skutečně položili i své životy, skončili ve spárech podobných estebáků jako je tento hňup, na tyto místní hrdiny občané Vlčnova nějak zapomněli. Stačí, když je estebák Zdeněk Zemek, teď jejich spasitel, zdarma pohostí v búdách a všichni mu zobou z ruky, včetně některých členů rodin dřívějších obětí komunismu. Náš stát je opravdu příkladný absurdistán, protože tito zloději do vězení nepůjdou, mají dost peněz a známostí, aby podplatili veřejné činitele. Tohle je ta moc bezmoci o které Havel psal a netušil, že ji vlastně sám vytvořil.

Zobrazit celou diskusi