Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zdražení elektřiny se odkládá. Šéfka ERÚ Vitásková své plány přepracuje

Autor: ČTK, mts, zst - 
1. března 2016
11:55

Nové tarify za platbu elektřiny od roku 2017 platit nebudou. Oznámila to v úterý předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Úřad podle ní tarifní strukturu přepracuje a je možné, že nebude tolik postavená na velikosti jističe, jak bylo dosud plánováno. Zprávu už uvítal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Původní návrh tarifních změn, který ERÚ připravil, odmítl mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něho by navržená změna v platbách elektřiny znamenala zdražení pro více než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) doplnil, že lidovci návrh tarifů odmítli, protože mohl vážně zasáhnout především venkovské obyvatelstvo. I on souhlasí s tím, že změna tarifů má být taková, aby nepřestala motivovat lidi, kteří elektřinou šetří. Na druhé straně ale podle něho nemá trestat lidi, kteří elektřinu odebírají.

Změny odstartovalo pondělní rozhodnutí Vitáskové o rozpuštění týmu, který změny připravoval. Šéfka ERÚ se hodlá zasadit o přepracování tarifů, jež měly začít platit od začátku příštího roku.

Schválit novou tarifní strukturu podle Vitáskové doporučovali experti i oponentní posudek Českého vysokého učení technického v Praze. „Byla jsem sama proti všem, když jsem se postavila expertnímu týmu a návrhu oponentních posudků, a dala jsem celý model k veřejné konzultaci,“ uvedla šéfka ERÚ.

Odsouzená Vitásková ve funkci zůstává

Teprve koncem února přitom Alenu Vitáskovou v čele Energetického regulačního úřadu potvrdila Legislativní rada vlády. Ministerstvo vnitra totiž trvalo na tom, že Vitásková spadá pod služební zákon a musí složit slib do 1. března. To by ale kvůli jejímu trestnímu stíhání nebylo možné.

Vitásková od začátku sporu tvrdila, že spadá pod energetický zákon, nikoliv pod služební. Ve funkci tak zůstává i přesto, že ji před několika dny soud poslal na osm a půl roku do vězení v kauze solárních elektráren. Rozhodnutí je ale zatím nepravomocné.

Policie navíc viní Vitáskovou ještě v druhém případu, kdy svou místopředsedkyní jmenovala údajně v rozporu se zákonem bývalou státní zástupkyni Renatou Veseckou. Měla se tak dopustit zneužití svých pravomocí.

cabogaj ( 1. března 2016 14:57 )

Vitásková se náhle snaží pro lidi vybojovat přijatelnější cenu a lidé ji začnou milovat a zobat z ruky.

Samo ( 1. března 2016 13:10 )

A za vším hledej lidi, kteří řídí zainteresované ministerstva. V případě tarifů elektřiny ministra Mládka, v případě nesmyslných pokut od ministerstva financí jejich ministra p. Babiše, v případě zvýšení pokut v silničním provozu ministra dopravy p. Ťopka atd.

Samo ( 1. března 2016 13:04 )

Je třeba si uvědomit, že Vitásková ten tým nenajmenovala, ten tým najmenoval a delegoval ke zpracování tarifů ministr průmyslu a obchodu p. Mládek, což je patrné i ze složení týmu- p. Kovačovská(náměstek ministra průmyslu a obchodu), p. Nehoda(bývalý náměstek Vitáskové, kterého vyhodila z místa kvůli podepsání dotací 42 miliardy pro solárníky v době její nepřítomnosti v úřadě a zbytek týmu tvořili zástupci firem, které byly na zvýšení tarifů zainteresované.

havran2 ( 1. března 2016 13:03 )

No a kdy půjde sedět ? Neměla by odstoupit ? ? ?

sosacek ( 1. března 2016 12:59 )

Volby jsou na obzoru tak si to ten xindl zatím rozmyslel, ale nebojte, dočkáte se. Připravují zdražení vody, odpadů a na tu elektřinu také dojde. A to nemluvím o nesmyslných pokutách a STK, atd., atd..

Zobrazit celou diskusi