Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šéfka ERÚ Vitásková znovu míří před soud. Tentokrát kvůli Vesecké

Autor: ČTK, zst - 
26. ledna 2016
10:45

Jihlavský státní zástupce Kamil Špelda podal v pondělí obžalobu na předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou kvůli zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obžaloba se točí kolem jmenování bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké do funkce své místopředsedkyně.

Obžalobu podal státní zástupce k Okresnímu soudu v Jihlavě. Tam úřad Aleny Vitáskové sídlí. Informace úterního Jihlavského deníku potvrdil státní zástupce Špelda. Soud podle Špeldy buď obžalobu přijme a nařídí hlavní líčení, nebo může případ ještě vrátit státnímu zastupitelství, či trestní řízení zastavit.

Vitásková jmenovala někdejší nejvyšší státní zástupkyni v roce 2014 do nově vytvořené funkce místopředsedkyně ERÚ. Podle žalobce Vesecká neměla odpovídající nejméně sedmiletou praxi v oboru, což bylo v rozporu s energetickým zákonem. Státu podle obžaloby vznikla vyplácením platu Vesecké škoda přes milion korun.

Vitásková se brání tvrzením, že praxi získala Vesecká právě coby nejvyšší státní zástupkyně. Podáním žaloby současně státní zástupce zamítl návrh Vitáskové na zastavení jejího trestního stíhání. Podala ho poté, co se loni v prosinci seznámila s ukončeným vyšetřovacím spisem.

Vitásková vysvětluje u soudu solární byznys

Devět let vězení hrozí Vitáskové v případu podvodů se solárními elektrárnami. Žalobce Radek Mezlík u soudu řekl, že kvůli Vitáskové mohly vzniknout škody za miliardy. „Trvám na své nevině. Solární elektřina byla zneužita k tunelování ČR,“ uvedla Vitásková s tím, že kauza má za cíl ji dostat pryč z postu předsedkyně ERÚ. Doplnila, že podpora solární energie v ČR byla silně „překompenzovaná“.

Rozsudek v této kauze by měl padnout do konce ledna 2016. Vše se týká toho, že do konce roku 2010 platily výhodné výkupní ceny za solární energii v ČR. Od ledna 2011 se snížily na polovinu. Elektrárny bratří Alexandra a Zdeňka Zemkových, synů miliardáře Zdeňka Zemka st., získaly licence od ERÚ po četných problémech doslova v posledních hodinách roku 2010.

Byla jim tedy přiznána výhodnější výkupní cena za energii dodanou do veřejné sítě, čímž podle žaloby dosud vznikla škoda 300 milionů korun. Časem se prý mohla vyšplhat až na dvě miliardy korun.

Vitáskové šlo o život

Šéfka nezávislého regulačního orgánu Vitásková se musela v minulosti vypořádat také s četnými výhrůžkami a pokusem o vraždu. V dubnu 2013 se ji někdo pokusil vytlačit z dálnice.

V září pak neznámí pachatelé poškodili výtah pro auta v jejím domě, vše mělo vypadat jako nehoda. Vitáskovou kvůli těmto incidentům několik měsíců hlídala policie.

„Od nástupu se snažím napravit nedostatky, které na úřadu byly. Hlavním důsledkem je vysoká cena energií a vysoká cena za zelené energie. Musíte pak narazit na skupiny těch, kteří se domnívali, že mohou čerpat z veřejných financí, na co si ukážou prstem. A když jim to začnete brát, nazlobíte je do nepříčetnosti,“ uvedla k tomu Vitásková.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi