Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jde skutečně o inkluzi? Ministryně školství v obklopení spřátelených neziskovek: Kdo to válí s Valachovou?

Autor: one - 
17. března 2016
09:25

Kdo ovlivňuje kroky ministryně školství Kateřiny Valachové (39, ČSSD) a kdo ji žene jako štít proti odpůrcům inkluze? Spletitá síť neziskovek. Blesk se ji pokusil rozplést.

Valachová v obklopení neziskovek Valachová v obklopení neziskovek | Blesk

Otevřená společnost, o. p. s.

Tým speciálního vzdělávání je na ministerstvu pouze čtyřčlenný a řídí ho Marta Miklušáková, která je zároveň předsedkyní správní rady Otevřené společnosti, o. p. s. Zakladatelem Otevřené společnosti je nadace Open Society Fund (OSF). Právě OSF je spoluautorem výzvy k zrušení přílohy pro děti s lehkým mentálním postižením. Není v tomto případě zaměstnankyně MŠMT na pozici vedoucí oddělení speciálního vzdělávání ve střetu zájmů?

Mgr. Marta Miklušáková – vedoucí oddělení speciálního školství mininisterstva školství a předsedkyně správní rady Open Society Fund Mgr. Marta Miklušáková – vedoucí oddělení speciálního školství mininisterstva školství a předsedkyně správní rady Open Society Fund | čtk

Open Society Fund

Robert Basch je členem správní rady Otevřené společnosti po boku Miklušákové, ale i výkonný ředitel Open Society Fund. Členkou správní rady je moderátorka DVTV Daniela Drtinová, jejíž pořady pravidelně avizuje EDUin (viz. dál). Zakladatelem OSF je George Soros, který se v roce 2002 nechvalně proslavil prodejem obrovských zásob liber, čímž donutil Bank of England k devalvaci libry a k vystoupení z evropského směnného mechanismu. Na události, která se zapsala do dějin ekonomie jako tzv. černá středa, vydělal Soros jen první měsíc 2 miliardy dolarů. Jeho oblíbený výrok zní: „Nejde o to, jestli máte pravdu, nebo ne, ale o to, kolik vyděláte, když máte pravdu, a kolik proděláte, když se zmýlíte.“

Dotace od státu: 63 130 843 (zdroj: Výroční zpráva 2014)

Daniela Drtinová – členka správní rady Open Society Fund Daniela Drtinová – členka správní rady Open Society Fund | Archiv ČT

EDUin

Cílem obecně prospěšné společnosti EDUin je podle výroční zprávy z roku 2014 „dodávání kvalitních a různorodých informací o vzdělávání veřejnosti“. Obsah je v drtivé většině proinkluzivní. Z pohledu chlebodárců se není čemu divit – jedním ze tří hlavních sponzorů společnosti EDUin je Open Society Fund. Spoluzakladatelem EDUinu je novinář Respektu Tomáš Feřtek. Přestože je na webu Respektu prezentován jen jako spolupracovník EDUinu „ve volném čase“, propagaci své společnosti v článcích Respektu plní svědomitě. Na pozici vedoucího komunikace vystřídal v srpnu 2014 Feřteka v EDUinu Bohumil Kartous. Ještě v roce 2014 byl členem správní rady EDUinu Marek Herman, který na přelomu tisíciletí za podivných okolností zmizel z čela Asociace hráčů ledního hokeje a kromě výukových programů v rámci EDUinu je také výkonným ředitelem Asociace provozovatelů kursových sázek.

Marek Herman – člen správní rady EDUin Marek Herman – člen správní rady EDUin | čtk
 
Tomáš Feřtek – spoluzakladatel EDUin Tomáš Feřtek – spoluzakladatel EDUin | čtk

ČOSIV

Klára Šimáčková Laurenčíková není jen předsedkyní České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání. Působila na ministerstvu práce a sociálních věcí, je členkou správní rady Nová škola, o. p. s., (v dozorčí radě je i poslanec Ivan Gabal) a poradkyní ministryně Valachové. Zatímco ještě v září tvrdila, že segregací přicházíme o stovky a tisíce talentů, v únoru pro Blesk přiznala, že není „ničí zájem, aby všechny děti byly v hlavním vzdělávacím proudu“. Zajímavé je i propojení s OSF. Ta na svých stránkách přiznává institucionální podporu ČOSIVu (a částku 690 000 Kč) na projekt, jehož cílem je „ovlivnění obsahu klíčových dokumentů prostřednictvím dlouhodobé spolupráce s MŠMT“.

Dotace od státu: Výroční zpráva 2014 na stránkách ČOSIVu chybí

Klára Šimáčková Laurenčíková – předsedkyně ČOSIV Klára Šimáčková Laurenčíková – předsedkyně ČOSIV | čtk

Agentura pro sociální začleňování

Martin Šimáček, manžel Kláry Šimáčkové Laurenčíkové, pracoval jako ředitel pobočky Člověka v tísni a v době 2009–2015 byl ředitelem Agentury pro sociální začleňování při Úřadu vlády. Z jeho »dílny« vyšla Strategie proti sociálnímu vyloučení, kterou předložil vládě v roce 2011. Obsahem střednědobého opatření je:

- Legislativně znemožnit zřizování a provozování základních škol zřízených pro děti s lehkým mentálním postižením.

- Rozhodnout o školách zřizovaných pro děti s lehkým mentálním postižením ke zrušení.

-Zrušit přílohy Rámcového vzdělávacího programu pro lehké mentální postižení.

Šimáčka odvolal ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier v dubnu 2015 bez udání důvodů.

Martin Šimáček – Agentura pro sociální začleňování Martin Šimáček – Agentura pro sociální začleňování | čtk

Amnesty International

Štěpán Vidím Drahokoupil je nejen koordinátorem programu Vzdělávání dětí a mladých lidí v Open Society Fund, ale také místopředsedou správní rady Amnesty International (AI). Česká pobočka prováděla sběr dat, na jehož základě vydala mezinárodní organizace AI urážlivou zprávu, podle které romské děti v Česku „zažívají v základním vzdělávání systematickou a přetrvávající diskriminaci“. Zpráva se opírala o výsledky návštěv 24 základních a 4 praktických škol, což je 68 setin procenta českých základních škol...

Štěpán Vidím Drahokoupil – místopředseda správní rady Amnesty International a koordinátor programu Vzdělávání dětí a mladých lidí Nadace Open Society Fund Štěpán Vidím Drahokoupil – místopředseda správní rady Amnesty International a koordinátor programu Vzdělávání dětí a mladých lidí Nadace Open Society Fund | Open Society Fund

Zrušte je!

Téma rušení vzdělávacího programu pro žáky s lehkým mentálním postižením bude zásadně důležité pro zajištění inkluzivního vzdělávání. Amnesty International, Evropské centrum pro práva Romů, Nadace Open Society Fund Praha a Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání proto připomínají české vládě, že musí stát za svým závazkem proměnit praktické školy v běžné školy a tímto zrušit vzdělávací program pro žáky s lehkým mentálním postižením.

Zpráva, kterou 13. listopadu 2015 zveřejnila Nadace Open Society Fund na svých stránkách v rámci obrany Romů, kteří jsou údajně odsouváni do praktických škol, dala všem rodičům dětí s lehkým mentálním postižením, speciálním pedagogům i odpůrcům plánované inkluze jasný signál! A spustila lavinu protestů.

Martin Odehnal, jeden z hlavních kritiků toho, co označuje nekompromisně za pseudoinkluzi, k tomu říká: „Pozoruhodná je již samotná míra stupidity citovaného vyjádření. Romové se přece do základních škol praktických (ZŠP) dostávají teprve na základě výrazných a dlouhodobých neúspěchů v »běžných« školách. ZŠP zde figurují pouze jako svého druhu záchranná síť!“

Výše jmenované organizace navíc opakovaně zdůrazňují, že většina romských dětí do základních škol praktických nepatří. „Jak jim tedy pomůže zrušení škol, do nichž Romové nepatří, resp. programu, podle kterého se nemají vzdělávat? A jak má pomoci těm, kteří skutečně mentálně postižení jsou?“ ptá se Odehnal.

Video Přehledně: Jak si vysvětlit premiérovy výroky k inkluzi škol? - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

„Předsedkyně ČOSIV nicméně v médiích tvrdí, že o žádné rušení ZŠP nejde a že rámcový vzdělávací program nebude rušen, ale jen »upraven«. Ano, budovy zůstanou na místě, avšak co je „proměna praktických škol v běžné školy“ jiného než jejich zrušení jako instituce? Pokud jde pak o »úpravu« vzdělávacího programu pro žáky s LMP versus jeho zrušení: jak může být upraveno něco, co má být napřed zrušeno, anebo z opačného konce: Proč má být zrušeno něco, co bylo před tím upraveno? Samozvaní ochránci práv Romů navrhují něco, co Romům vůbec nepomůže, zato by to drtivě dopadlo na tisíce dětí s lehkým mentálním postižením. O nějakou inkluzi ani o Romy jim tedy zjevně nejde – o co jim asi jde doopravdy?“ ptá se Odehnal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

s_kures ( 18. března 2016 23:41 )

Supi se slétají. Kolik má pani Valachová na inkluzi ze strukturálních fondů EU? 6,4 miliardy korun? Za to by jeden zapřel bratra, natož pak těch pár chudáků z praktických škol!

mirres ( 18. března 2016 21:50 )

Miklušáková je náhodou odborník, protože je snachou Šabatové a Laurenčíková taky, protože byla náměstkyní ministra školství. A hlavně jsou propojeny v různých neziskovkách, což neznamená, že z toho nemají zisk.

Radek3 ( 18. března 2016 17:21 )

Téměř všichni tito výtečníci neodučili na žádné střední nebo základní škole ani jeden rok, a to ani ve zmenšeném, natož v plném úvazku !! O to víc by chtěli radit učitelům, jak by se mělo učit. Vůbec jim nevadí, že 99 procent učitelů je proti a varuje, že inkluze nikomu neprospěje, jenom zničí fungující systém speciálních škol. Tito lidé svým jednáním uráží učitele speciálních škol i ostatní pedagogy českého školství. Argumenty si vyrobili zmanipulovaným posudkem AI o údajné diskriminaci romské menšiny. Jejich motivace zůstává zahalena tajemstvím. Když se jich na to chcete zeptat, odmítají diskutovat, jsou zalezlí jako krysy. Všimněte si, jak portály neziskovek postrádají komunikační nástroje pro dialog. Maximálně mají e-mail, ovšem na e-mailové dotazy stejně nereagují! Obeslal jsem některé z nich (včetně Laurenčíkové ), jejich odpovědí je mlčení.. Tady se totiž s dialogem nepočítá! V seznamu chybí ještě extrémista Bob Kartouz z EDUIN, jak psal někdo níže a jistá BAXOVÁ s neziskovky Rytmus.. Oba neodučili na žádné ze škol základních ani středních ani jeden rok plný úvazek. Ovšem Kartouze všude zvou jako na slovo vzatého odborníka pedagoga.. K čemu se to Valachová propůjčila ? S kým hodlá dělat tuto "reformu" školství. Opravdu je pro ni názor učitelů, kteří mají za sebou desítky let praxe na základních a speciálních školách méně, než pochybné zájmy několika neomalených kariéristů?

s_kures ( 18. března 2016 12:43 )

Aby vytvořila zdání podpory inkluze rodiči, stojí Open Society Fund za vznikem a chodem aliance Rodiče za inkluzi. Inkluzi podporuje Liga Komunitních škol ... založená s "podporou" Open Society Fund.

llan ( 18. března 2016 09:51 )

Doufám, že funguje karma a Lainovi a spol se to vrátí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa