Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Diskriminace Romů ve školách podle Amnesty International? Lži a překrucování

Romské děti jsou podle Amnesty International v Česku diskriminovány.
Romské děti jsou podle Amnesty International v Česku diskriminovány.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: zst - 
9. března 2016
08:52

Státní zástupkyně Zdeňka Galková považuje zprávu Amnesty International (AI) o diskriminaci Romů v českých školách za nepravdivou a překroucenou. Nejedná se ale o trestný čin. Podnět k přezkoumání zprávy podal vedoucí odboru školství z Prahy 9 Martin Odehnal. Píše to středeční deník Právo.

„Lze přisvědčit tvrzení, že zpráva evidentně obsahuje nepravdivé, překroucené a dehonestující informace, které jsou předkládány jako objektivně zjištěná fakta. Může jít toliko o neopodstatněnou a neomalenou kritiku činnosti státních institucí a jejich zaměstnanců, potažmo nespravedlivé nálepkování občanů České republiky,“ napsala ke zprávě Chce to více snahy – Etnická diskriminace romských dětí v českých školách státní zástupkyně Zdeňka Galková.

Žádost o přezkoumání zprávy podal na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 šéf školství na Praze 9 a exředitel odboru speciálního školství ministerstva školství Martin Odehnal. Galková s ním souhlasila a materiál označila za „pseudovýzkum“. Trestný čin to prý ale není.

„Rozšířená segregace romských dětí je příklad systematického předsudečného jednání,“ řekl ke zprávě už loni generální tajemník organizace Salil Shetty. „Školy jim dávají poznat, co je diskriminace, už ve velmi raném věku. Nazývejme věci pravými jmény: je to rasismus, čistý a jednoduchý,“ dodal.

„Výzkum“ cituje romské děti

Patnáctiletý Andrej, kterého materiál cituje, prý kvůli diskriminaci skončil v praktické škole v páté třídě. „Dělají tu z nás idioty. Je to opravdu jednoduché. Učí nás pomaleji a nemyslím si, že se odtud můžu dostat na dobrou střední školu,“ popsal pracovníkům Amnesty International.

Jiné z romských dětí si zase stěžovalo na šikanu. „Různě mi nadávají, protože jsem Rom. Učitelka to neřeší, a když jí o tom řeknu, tak mě obviňuje z toho, že jsem si začal. Chová se k nám odlišně,“ cituje chlapce zpráva.

Materiál měl podpořit inkluzivní vzdělávání

Organizace proto podporuje rozsáhlou změnu vzdělávacího systému, která se chystá v podobě tzv. společného vzdělávání dětí, tedy inkluze. Podle Shettyho není řešením děti z různých etnik oddělit, naopak je třeba najít způsob, jak podpořit jejich společné vzdělávání. „To není luxus, ale zákonný požadavek a morální povinnost,“ řekl doslova.

„Namísto získávání a nestranného vyhodnocování všech relevantních dat byly evidentně shromažďovány výhradně takové informace, které měly potvrdit předem stanovené závěry ohledně pokračující systematické diskriminace Romů v českých školách,“ kritizoval AI Odehnal.

Poznamenal, že obdobnou menšinou jsou v Česku například Vietnamci, ti přitom patří ve školách k nejlepším studentům a praktické školy v podstatě nenavštěvují. Amnesty International se ale proti kritice ohradila.

„Práce AI se už přes 50 let zakládá na relevantním a spolehlivém výzkumu v oblasti lidských práv, který má jasná pravidla. Zmiňovaný výzkum probíhal na několika školách, mapuje školní i mimoškolní prostředí, práci vlády nebo neziskových organizací,“ řekla mluvčí AI Martina Pařízková s tím, že cílem materiálu bylo upozornit na mezery v zajištění rovného přístupu ke vzdělání.

tomas2603 ( 9. března 2016 20:17 )

 naucil Vidíš, oni se to naučili, ale ty jsi použil Google překlad

tomas2603 ( 9. března 2016 20:14 )

 lidičky, když si přečtete vaše komentáře, zjistíte, že jste rasisti. Ten mrznout jak psal, že se máme vrátit do Indie, mám špatnou zprávu, bohužel už dávno se ukázalo že máme hebrejské předky. Ale k tématu, na školách je i není rasismus, záleží kde a kdo, já třeba jsem to nezažil.

hejhej ( 9. března 2016 20:04 )

brum: Pravda se v naši "demokracii a nezavislých mediích " nesmí uvádět. Hlavně, že máme prý "svobodu" slova. Začíná to být horší jak za totality.

brum ( 9. března 2016 17:37 )

Proč zmizel můj příspěvek? Byl nepohodlný proto,že poukazoval na srovnání romských dětí ve školách ve VB a u nás?Píšu to znova - možná opět zbytečně.Po návratu z VB,kde VŠICHNI DOBŘE PROSPÍVALI,neumí žblebtnout anglicky.Stačí?Otázka zněla :Co se vlastně učili a kdo to hodnotil?

hejhej ( 9. března 2016 14:44 )

Co je to blbost od AI ???? Cikáni jsou v převážné části ve svých rodinách vychovávání k nic nedělení a od mládí jsou jim vštěpovány názory, že nejepší je se: neučit, nepracovat a žít ze sociálních dávek. Kdyby měli jejich nepracující rodiče zájem, aby se děti učily, neučili by je v době vyučování jak krást. To cikáni diskriminují nás, pracující a hodně jim pomáhá zbytečné Diensbierovo ministerstvo, Šabatová a ostatní jim podobní , včetně AI. Žijou v představách, čím více dětí, tím vyšší dávky a tak neustále přibývá nepřízpůsobivých.

Zobrazit celou diskusi