Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman: Jak dopadne inkluze ve školách? Jako začleňování běženců do Evropy

Autor: všm - 
6. března 2016
11:40

Inkluze, kterou navrhuje ministerstvo školství, sebere dětem radost z úspěchu. Mentálně postižení studenti totiž nebudou schopní v normální třídě konkurovat svým spolužákům. Uvedl to prezident Miloš Zeman v nedělní Partii na Primě. Dodal, že migrační krize v Evropě je příkladem toho, jak inkluze vypadá v praxi.

Migrace je podle prezidenta inkluzí ve velkém. „Do Evropy přijdou miliony ilegálních migrantů. A ti se mají nějak smísit s evropskou populací. Vznikají pochybnosti, zda to funguje. Tyto pochybnosti na základě zkušeností Západu sdílím,“ okomentoval Zeman.

Nebyl by prý nutně proti integraci dětí s velmi lehkým mentálním postižením, pokud by si to přáli jejich rodiče. Ale je údajně velmi obtížné definovat, kde taková hranice lehkého postižení začíná a končí. Žák se speciálními potřebami bude podle něj v běžné třídě vždy mezi posledními.

„V každém případě, i když mentálně postižené dítě bude mít asistenta, tak v takzvaně normální třídě bude téměř vždy poslední. Bude poslední a tím, že bude poslední, tak ztratí jednu z největších radostí, kterou máme. Radost z úspěchu. Ve speciální třídě může být klidně i první. A bude mít radost z úspěchu,“ popsala hlava státu.

Vidí ale jistou naději, že se návrh ministerstva školství v současné podobě nezrealizuje. Nedávno se totiž v Lánech sešel k tomuto tématu expertní tým, schůzky se účastnila i ministryně Kateřina Valachová. „Paní ministryně poslouchala velice pozorně, jak všichni členové expertního týmu jsou jednomyslně proti. Dá se uvažovat o tom, že by se alespoň uvolnily podmínky pro vůli rodičů. Když dítě s pláčem přijde z normální třídy, tak rodič bude mít právo ho přeřadit zpátky,“ nastínil Zeman. 

Podle něj je v inkluzi jen jediná rozumná cesta – vyzkoušet si návrh na malém vzorku žáků i škol a zjistit, jak by fungoval v praxi. Kdyby se totiž ukázalo, že selhává, nebyly by ztráty tak vysoké.

Nedávno hovořil ve studiu Blesk o inkluzi i Václav Klaus ml. 

Video Klaus inkluze - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa