Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nejsem senilní.“ Peroutkův článek existuje, trvá na svém Zeman

Autor: ČTK, sou - 
6. března 2016
15:35

Prezident Miloš Zeman i přes rozhodnutí soudu dál trvá na tom, že novinář Ferdinand Peroutka napsal článek Hitler je gentleman. Uvedl to v neděli v Partii televize Prima. Soud ve středu nepravomocně nařídil Kanceláři prezidenta republiky omluvu za Zemanovo tvrzení. Podle soudkyně se jeho pravdivost nepodařilo prokázat.

„Ještě nejsem tak senilní, abych si nepamatoval, protože ten titulek mě šokoval. A nejsem tak senilní, abych si ten článek vymyslel,“ prohlásil prezident. Prezidentská kancelář se chce proti rozsudku odvolat a případ dovést i k Ústavnímu soudu. 

Zeman připomenul, že se několikrát veřejně omluvil za to, že se článek dosud nepodařilo najít. „Pokud se ho nepodařilo najít a soudkyně z toho vyvozuje, že ten článek neexistuje, je to něco podobného, jako kdybyste prohlásil, že Bůh neexistuje, protože ho nikdo nenašel,“ uvedl prezident. 

Poznamenal, že o článku mluvil v roce 2002 také někdejší ministr kultury Pavel Dostál, ale nebyl za to Peroutkovou vnučkou Terezií Kaslovou žalován. Zopakoval, že v období druhé republiky Peroutka napsal jiné podobné články, v nichž se prý přiklonil k nacismu. Právě to podle Zemanova mluvčího bude předmětem odvolání – že se soudkyně odmítla zabývat důkazy, které se týkají historického kontextu a historických výroků Peroutky. 

Základní důvod, proč se článek jeho mluvčímu dosud nepovedlo nalézt, je podle Zemana v tom, že časopis Přítomnost vycházel ve dvou vydáních a ve druhém vydání byly některé Peroutkovy články cenzurovány.

Během "honu" na Peroutkův článek se objevil i jeho zdařilý podvrh:

bububublina ( 7. března 2016 20:08 )

Deník "Přítomnost" ze dne 28.října 1938-tam je otištěný Peroutkův článek o Hitlerovi gentlemanovi.

salto ( 7. března 2016 09:24 )

Zeman je borec a nějací přitroublí sluníčkáři a přitroublí pražští kavárenští povaleči jej nemohou rozhodit, protože to má v hlavě srovnané jako málokdo

prycsvladou ( 7. března 2016 09:22 )

 existuje akorat v jeho duté hlavě

byvalyvoliccssd4 ( 7. března 2016 08:14 )

Samozřejmě, že existuje. Sám jsem jich jménem Peroutky několik sfalšoval. My zloději stojíme za svým soudruhem prezidentem!

eliska963852 ( 7. března 2016 04:19 )

Jedno se musí uznat, nebýt Zemana, lůza, která ho volí , by dodnes nevěděla, kdo to F. Peroutka je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa