Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Žádost Senátu je drzost.“ Zeman ve výrocích zdrženlivější nebude

Autor: všm - 
6. března 2016
11:01

Senát vydal tento týden usnesení, v kterém žádá prezidenta, aby svými prohlášeními nerozděloval společnost. To Miloš Zeman považuje za „drzost“ a své výroky prý měnit nehodlá. „Já se zodpovídám pouze voličům,“ uvedla hlava státu v nedělní Partii na Primě. 

„Rozhodně nemíním měnit své výroky. Za prvé senát má 81 členů, pro to usnesení rozhodlo 18 z nich. Tedy necelá čtvrtina a prošlo to o jeden hlas. Byl jsem zvolen přímou volbou občany a zodpovídám se pouze občanům,“ okomentoval situaci Zeman. Dodal, že nevěří průzkumům veřejného mínění, ale podle nich má výrazně větší důvěru lidí než Senát. Je tak prý „drzost“, aby méně důvěryhodná instituce radila někomu, kdo má důvěru vyšší.

Prezident by měl být podle Senátu ve vyjádřeních zdrženlivý. Neměl by poškozovat vážnost jiných ústavních orgánů ani ohrožovat spojenecké závazky a hodnotovou orientaci České republiky. Jako hlava státu by neměl svými slovy a činy společnost rozdělovat. Senát se na tom shodl nejtěsnější většinou po debatě o sporných výrocích prezidenta Miloše Zemana. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru vzápětí napsal, že prezident si náhubek nasadit nenechá.

Hlasování se nakonec zúčastnilo 35 senátorů, pro bylo 18 z nich. Většina z 81 senátorů se debaty ani hlasování nezúčastnila.

Důvodem usnesení byly Zemanovy výroky proti sankcím EU vůči Rusku za jeho anexi Krymu, nejmenování některých kandidátů na profesory, účast na demonstraci po boku představitele extremistického Bloku proti islámu nebo výroky na adresu premiéra včetně příměru o nedemokratickém odstranění politika kalašnikovem.

Prezident oslavil 3 roky ve funkci:

salto ( 7. března 2016 09:18 )

Krása, pár frustrovaných a zakomplexovaných členů jakési absolutně zbytečné instituce bude radit prezidentovi

9rot6 ( 7. března 2016 05:52 )

Jestli jste jej nevolil,tedy pana Zemana,tak zalezte do opozice,nebo si běžte poplakat do Café Prague, určitě vás tam ráááádi vyslyší a možná vás přijmou i za člena, ale musíte si počkat než se sejde 101 většina!

9rot6 ( 7. března 2016 05:26 )

Třeba humanitární bombardování Bělěhradu a ty zřejmě píšeš ze sluníčkářské CaféPrague,zbytek si můžeš vygůglovat sám, Vietnam,Korea, Grenada, Guatemala,Libye, Irák, Afgánistán,na Googleje celý seznam!

c_rutin ( 6. března 2016 22:47 )

rume, byla teď o tobě řeč Zrovna běžela o diskuzích na Blesku k Zemanovi, živě na Událostech. Host, fanda Zemana pravil, cituji: Zeman je pro diskutující oblíbený jako Bartošová. Redaktor málem vomdlel.

rumungro ( 6. března 2016 22:13 )

--Samo- jen těžko bude někdo brát tvé názory vážně, pokud budeš používat polopravdy a lži. MUS - nejmíň 2 krát vyšetřovali spec. komise postup České vlády, při prodeji zbytkového podílu. Nevznesli žádny obvinění. Naproti tomu Švýcaři zjistili toto : INVESTENERGI následně po prodeji poslala provizi 5$ mil. do Giblartaru na účet Grossova přítele P.Musela, který rozděloval peníze. A tak dostal např. poradce, pracující v Grossově kanceláři p. J. Martínek, nebo p. Sýkora-člověk, který Grossovi prodal za 20 miĺ. akcie, které Gross obratem prodal za 100 mil. Když to vyšlo najevo Gross zrušil členství v ČSSD a dlouho o něm nikdo nic nevěděl. V tomto je i odpověď na otázku, jak je možny, že za podvody nejsou politici stíháni. Nikdo si tak vysoko netroufne, tam už se hraje o život. Prostě, z nutnosti politicko-justiční mafie. Kolotoč,vézt se může,ale vypadnout nesmí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa