Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podpora obnovitelným zdrojům se nejspíš nesníží. Vláda se bojí soudů a sporů

Vláda v pondělí pravděpodobně zamítne návrh Úsvitu na omezení podpory obnovitelných zdrojů.
Vláda v pondělí pravděpodobně zamítne návrh Úsvitu na omezení podpory obnovitelných zdrojů.  (Autor: Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: ČTK, kle - 
28. února 2016
10:53

Kabinet se asi postaví proti návrhu opozičního Úsvitu uzákonit hranici pro množství elektřiny z obnovitelných zdrojů, na něž by měli výrobci nárok na podporu. Limit by byl dán pro jeden kalendářní rok a pro celou dobu životnosti elektrárny. Vládě však vadí, že zákon by platil i zpětně a v předběžném stanovisku poukazuje na rizika možných arbitráží.

„Vláda považuje za důvodnou obavu, že při zavedení opatření retroaktivního charakteru lze očekávat vlnu soudních sporů a arbitráží s domácími i zahraničními investory,“ stojí v pokladech na pondělní jednání vlády. Autorům vláda vytkne, že se těmito riziky v návrhu nezabývají.

Ministři zřejmě upozorní taky na to, že novela by měla zásadní dopady na provozovatele obnovitelných zdrojů energie uvedených do provozu před rokem 2013. Pokud by tyto zdroje ukončily činnost, Česko by nemuselo splnit závazky ohledně podílu energie z obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě, stojí v předběžném stanovisku.

Autoři se odvolávají na závazky

Novelu autoři zdůvodňují závazkem Česka Evropské komisi prověřit výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů, zda nedostali příliš vysokou podporu. Prověrky by se měly týkat elektráren uvedených do provozu od roku 2013 v desátém roce činnosti. Podle předkladatelů je pravděpodobné, že stejný závazek se nakonec dotkne všech výrobců elektřiny z obnovitelných zdrojů. Vláda ale upozorní na to, že řízení před Evropskou komisí ve věci zdrojů uvedených do provozu před rokem 2013 dosud neskončilo a přijetí zákona by mohlo schvalovací proces prodloužit.

Předloha zejména stanoví, že výrobci by mohli dostat podporu na roční množství elektřiny, které se rovná součinu instalovaného výkonu a hodnoty jeho ročního využití. Pro výpočet množství elektřiny vyrobené po dobu životnosti elektrárny by se výsledek vynásobil počtem let, po něž trvá právo na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů nebo na zachování minimální výše výkupních cen.

Provozovatelům vodních, slunečních a větrných elektráren by mohl Energetický regulační úřad zvýšit vypočtené roční množství. Kabinet vytkne předkladatelům i to, že novela opomíjí výrobu elektřiny z biomasy.

joudajoudovy ( 29. února 2016 08:42 )

mas pravdu, prazaci rvali: havel na hrad, ale tez byli uvedeni v omyl. nikdo jim nerekl pravdu, ze pravdolaskari to hraji na obe strany, kdy slouzili a poslouzili komousum a od zapadu brali penize na sve mejdany i tuleni nemoc. nakonec, stejne to prazaci neovlivnili, havla si sami komari zvolili. komous jim, za tucne odmeny, prenechal moc a zapad je po svete vyvazel a ukazoval, jako dobre vycvicene opice. opice se casem stali king kongem a cesky lid prevzal pozici cinskych opic, ktere nesmi slyset, videt a mluvit.

lahny ( 28. února 2016 14:21 )

Já vím, že to platím, ale asi platíme málo, protože všichni šetří.Takže je potřeba udëlat novē tarify, aby se platilo víc.

zednik ( 28. února 2016 13:49 )

To přeci už platíš teď !!

zednik ( 28. února 2016 13:43 )

 Samozřejmě že je budeme dotovat dál. Kdo by nechal pod sebou dobrovolně uříznout zlatou větev.

havran2 ( 28. února 2016 13:43 )

TAK TO RADĚJI ZAMETOU POD KOBEREC ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa