Podle propočtů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) narostou v roce 2013 ceny elektřiny pro domácnosti v průměru o 2,4 %. „O kolik si lidé za elektřinu připlatí, záleží na řadě faktorů, jako je konkrétní spotřeba, tarif, distribuční sazba a region, ve kterém elektřinu odebírají,“ uvádí Michal Hardyn z portálu TopSrovnani.cz.

Dodavatelé zlevnili, ale stát zdražil.Cena silové elektřiny na energetických burzách klesala, na což dodavatelé reagovali jejím zlevněním ve svých cenících. „Ceny elektřiny bez DPH na rok 2013 jsme snížili o 3 %,“ potvrzuje například Jan Vaníček ze společnosti Europe Easy Energy (3E).

Zdražení

Nicméně podražila regulovaná část elektřiny, kterou každoročně stanovuje ERÚ svým cenovým rozhodnutím. „Pokles cen silové elektřiny na trhu je více než kompenzován nárůstem regulovaných složek. Důvodem je prakticky pouze jediná položka – příspěvek na obnovitelné zdroje. Ten se z letošních 419 korun zvýší na 583 korun. Pro představu, pokud by se nezvýšil, konečná cena elektřiny by se snížila přibližně o procento,“ říká Marek Hatlapatka z analytické společnosti CYRRUS.

Poplatek za obnovitelné zdroje tak bude v příštím roce tvořit v celkovém účtu za elektřinu významnou částku. Například domácnost, která elektřinu používá na svícení a napájení běžných spotřebičů, přispěje na zelenou energii téměř 1 500 korun ročně. U domácnosti, která elektřinou také vytápí, dosáhne příspěvek na obnovitelné zdroje přibližně 8 750 korun.

DPH

Do ceny elektřiny zasáhne i DPH. Podíl na nárůstu ceny elektrického proudu může způsobit také změna DPH, byť její definitivní podoba ještě není definitivně schválena. „Pokud se vládě podaří prosadit 21% DPH, narostou ceny elektřiny pro běžnou domácnost v průměru o dalších 350 korun,“ tvrdí Michaela Vinšová, hlavní analytička webu EnergetickaPoradna.cz.

 Stejně jako letos, budou i v příštím roce služby alternativních dodavatelů levnější než služby velkých energetických společností. „Například domácnost v bytě, která odebírá elektřinu od ČEZ, ušetří přechodem k levnějšímu dodavateli téměř 700 korun ročně,“ upřesňuje Hardyn z TopSrovnani.cz.

Zájem o změnu dodavatele elektřiny u českých domácností stále roste – od ledna do listopadu 2012 přešlo podle údajů Operátora trhu (OTE) k některému z levnějších dodavatelů přes 350 000 domácností.