Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlíci budou na přetřes ve sněmovně, poslance děsí sexútoky v Německu

Autor: zst, ČTK - 
19. ledna 2016
12:39

Na žádost KDU-ČSL bude na první pravidelnou schůzi Poslanecké sněmovny zařazen také bod o migraci. Podle nejmenší vládní strany by poslanci měli hlasovat o usnesení, které by posílilo vyjednávací pozici premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v zahraničí. Mělo by tedy vyjádřit podporu sněmovny ministerskému předsedovi. Návrh se ale zřejmě podaří prosadit na program nejdříve až za tři týdny.

„Usnesení se ponese v duchu podpory vlády. Česká republika je v tomto ohledu konzistentní, prosazuje řešení mimo naše území a pomoc efektivní mimo Evropskou unii a důsledné rozdělování ekonomických uprchlíků a těch, kteří skutečně potřebují právní ochranu,“ popsal na tiskové konferenci předseda evropského výboru sněmovny Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

Podporu bodu přislíbila už i TOP 09,“ nastínil šance na přijetí navrhované podpory premiéra také šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola s tím, že bod se podaří zřejmě zařadit do třetího jednacího týdne, tedy pravděpodobně začátkem února.

„Musíme vyslat jasný signál veřejnosti, minimálně jako vládní koalice, že ochráníme zájmy našich občanů. V průběhu této schůze máme dohodu, že tento bod zařadíme i s konkrétním výstupem,“ přitakal lidovcům také 1. místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„V minulých případech jsme zařazení bodu podporovali, požadovali jsme informace, jak se ta otázka odvíjí v České republice. Dostáváme pravidelné informace od ministerstva vnitra na své e-mailové adresy, věřím, že nejsou prolomeny. Nicméně je třeba, aby to zaznělo i oficiálně,“ okomentoval situaci předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

„Samozřejmě budeme pro. Vláda by nám měla říct, jak bude postupovat v těch dalších krocích, jak se budeme chovat na evropské úrovni,“ řekl k tomu předseda ODS Petr Fiala.

Sexuální napadení v Německu narůstá do obřích rozměrů

V souvislosti se silvestrovskými sexuálně motivovanými útoky a krádežemi Němci obvinili prvního člověka. Tamní policie vyšetřuje celkem asi dvě desítky lidí. Sedm lidí je ve vazbě.

Podle svědků i policie se v centru Kolína nad Rýnem sešlo o silvestrovské noci na tisíc lidí arabského a severoafrického původu. Z davu se vyčlenily skupiny mužů, kteří obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali. Kolínská policie přijala kvůli incidentu 766 trestních oznámení, z toho polovina je kvůli sexuálnímu napadení.

Podobné incidenty se o silvestrovské noci staly také v Hamburku, kde policie přijala na 200 trestních oznámení, a v menší míře také v dalších velkých německých městech.

onkel ( 28. ledna 2016 07:04 )

Banda nenažranců co si hlídá jenom svoje KORYTA na nás občany doslova s€rou Sobotka ten jen žvaní ***iny My pro ně jsme jen výrobní stádo pro jejich nenažraný blahobyt

salto ( 21. ledna 2016 09:46 )

Řeknu to cynicky, ale tzv. sexútoky jsou jenom "nevinný" začátek toho co čeká nás i naše děti

hejhej ( 19. ledna 2016 22:11 )

Zase budou žvanit. Pitomý Diensbier, který je i se s ministertvem k ničemu bude hájit násilníky a Sobotka, jak ho známe bude žvanit dlouho a ničem. A jestli se přidá do diskuze věčně spící dementní šišla, tak vyřeší akorát h....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa