Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nechtění uprchlíci z autobusu pro Merkelovou: Nedali jim byty, vrací se zpět

Autor: ČTK, simao - 
15. ledna 2016
16:22

Bylo to gesto, které mělo německé kancléřce ukázat, že Bavoři s její uprchlickou politikou nesouhlasí. Skončilo fiaskem. Autobus s 31 uprchlíky do Berlína před kancléřství sice dorazil, selfie s Merkelovou se však tentokrát nekonala. A 29 imigrantů se vrací zpět do Bavorska. Nenabídli jim bydlení, jen ubytovnu pro azylanty.

Většina běženců, které okresní rada Landshutu Peter Dreier ve čtvrtek dopravil ke kancléřství v Berlíně, se hned v pátek vydala na cestu zpátky do Bavorska. Nenaplnila se totiž jejich očekávání, že v německé metropoli jim úřady nabídnou byty, uvedl deník Tagesspiegel.

Dreier vypravil autobus s běženci, aby zvýšil tlak na kancléřku Angelu Merkelovou a přiměl ji změnit přístup k uprchlické krizi. Z 31 uprchlíků, které Dreier dopravil do Berlína, chtějí v metropoli zůstat jen dva. Ostatní se rozhodli vrátit do Landshutu.

Podvedení uprchlíci?

Běženci uvedli, že jim představitelé okresu slíbili, že v Berlíně dostanou byty, vedení metropole jim však nabídlo pouze místa v ubytovnách podobného druhu, v jakých žijí v Bavorsku.

Podle Tagesspiegelu se běženci cítili podvedeni a zneužiti k Dreierovým politickým účelům. Podle Dreiera si spolková vláda neuvědomuje, že Bavorsko je uprchlíky přetíženo. Protože se zatím nepodařilo zaregistrovat všechny příchozí, musejí v největší spolkové zemi zůstat a nemohou pokračovat do jiných částí Německa.

Autobus s uprchlíky pro německou kancléřku: Merkelové je poslal bavorský radní. Autobus s uprchlíky pro německou kancléřku: Merkelové je poslal bavorský radní. | ČTK

Vypravením autobusu ke kancléřství prý chtěl bavorský radní docílit, aby Angela Merkelová na vlastní kůži pocítila dopad uprchlické krize. Kancléřka přitom loni popudila kritiky svými selfie s uprchlíky. Tentokrát na nic takového nedošlo.

Do Německa loni přišlo zhruba 1,1 milionu běženců. Většina z nich vstoupila do země přes rakousko-bavorskou hranici, v říjnu to bylo až 10 000 lidí denně. V posledních měsících se počet příchozích snížil na zhruba 3000 denně a policie navíc denně vrací do Rakouska stovky lidí, kteří nechtějí v Německu žádat o azyl, ale pokračovat dál na sever.

Loni si Angela Merkelová pořizovala takovéto selfie s uprchlíky. Loni si Angela Merkelová pořizovala takovéto selfie s uprchlíky. | Reuters

Méně než polovina Němců věří, že se země vyrovná s migrační krizí

Zhruba polovina Němců přitom nyní již pochybuje o tom, že se jejich země zvládne vypořádat s úkoly spojenými se současnou migrační krizí. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění Deutschlandtrend, který zadává veřejnoprávní televize ARD.

V prvním průzkumu po skandálu, který vyvolaly sexuální útoky migrantů na ženy během silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem i jiných německých městech, 44 procent dotázaných dál věří, že Německo problémy zvládne.

Počet „optimistů“ se však od posledního průzkumu na toto téma snížil. V říjnu 2015 se s názorem Angely Merkelové, že Německo je silná země a krizi zvládne, ztotožnilo ještě 49 procent respondentů. Skeptických tehdy bylo 48 procent dotázaných. V postoji k uprchlíkům jsou Němci i nadále rozdělení.

Téměř polovině (48 procentům) nahání vysoký počet přicházejících lidí strach, což je zhruba stejně jako v říjnovém průzkumu. Padesát procent dotázaných naopak obavy svých spoluobčanů z migrantů nesdílí.

Průzkum se rovněž zabýval volebními preferencemi ve stínu silvestrovských útoků. Pokud by se nyní konaly volby do německého Spolkového sněmu, zvítězily by se 37 procenty hlasů sesterské strany Křesťanskodemokratická unie (CDU) a Křesťansko-sociální unie (CSU), která kandidátky staví jen v Bavorsku.

Právě z CDU pak vychází kancléřka Merkelová. Vůbec poprvé by se však s 10 procenty hlasů do Spolkového sněmu dostala pravicově populistická strana Alternativa pro Německo (AfD), která vstřícnou azylovou politiku kancléřky Merkelové kritizuje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi