Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S Babišem a Sobotkou míříme do socialistického pekla, varuje znovuzvolený Fiala

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. ledna 2016
10:45

Šéf ODS Petr Fiala dostal na 27. stranickém kongresu 93 % hlasů od 436 delegátů. Byl jediným kandidátem, konkurent se proti němu v ODS nenašel. Při svém úvodním projevu Fiala uvedl, že ODS zaplatila za své chyby, obrodila se a je připravena opět vládnout. Zemi prý chce chránit před "oligarchickou chobotnicí" a "novou formou socialismu". Současná vláda nás podle něj vede do socialistického pekla.

Překvapení se nekonalo, i když stoprocentní podpory své strany se Petr Fiala nedočkal. Zhruba tři desítky z 469 delegátů mu svůj hlas nedaly, zbytek si však přál, aby Fiala jako stranický lídr pokračoval. V době, kdy se strana chystá na letošní krajské a senátní volby, ale pomalu a s nadějemi na lepší zítřky vyhlíží i k volbám sněmovním, které se uskuteční příští rok. 

Plamenný Fiala: Socialistické peklo i soupeř Zeman

Začal pokáním, mluvil o obrodě ODS a tom, že strana již vyšla z nejhlubší krize ve své historii, navázal útokem na současnou vládu, která podle něj prý nabízí "samé dobré úmysly, kterými je dlážděna cesta do socialistického pekla". Vláda navíc podle něj "projídá naši přítomnost na úkor naší budoucnosti".

Šéf ODS Petr Fiala se však pustil i do prezidenta Zemana. "Prezident Zeman úzce souvisí se Sobotkovou vládou. Náramně si s ním teď rozumí ministr Babiš," upozornil Fiala. "Je to vláda, která nechává prezidentovi volnou ruku, i když nemusí. Miloš Zeman si dělá, co chce, přibližuje nás Putinovu Rusku, rehabilituje komunistickou éru, nejmenuje profesory, vystupuje jako levicový předseda vlády mnohem víc, než jako hlava státu. A bohužel, bohužel ho nelze podceňovat. Miloš Zeman je jeden z mála politiků, který uvažuje strategicky. Je to silný soupeř," varoval Fiala.

Miloš Zeman bude již tuto neděli hostem pořadu "S prezidentem v Lánech". Sledujte od 11:00 na Blesk TV.

Fiala měl na kongresu hned dva dlouhé projevy. Úvodní a pak kandidátský. V tom prvním se pozastavil nad kontroverzní minulostí a problémy ODS. Mluvil o tom, že "chyby neudělal jenom ten, kdo nemá žádnou historii a kdo nic nedělal". "My jsme chyby udělali, zaplatili jsme za ně," vzpomenul Fiala úpadek kdysi vládní strany a lídra průzkumů s více jak 20 % přízní voličů, který se teď potácí kolem pár procent hlasů od věrných voličů. 

Fiala navázal tím, že ODS má dnes transparentní účet a historii, což je podle něj rozdíl oproti populistům bez historie či osobní historie zahalené v mlze. "Můžeme se dnes se vztyčenou hlavou podívat lidem do očí a říct: Naše přesvědčení je naše síla (potlesk delegátů - pozn. red.). Jsme znovu připraveni mít politickou odpovědnost, máme jasnou vizi, jak zajistit dobrou budoucnost pro občany ČR," říkal Fiala delegátům.

Kongres ODS v ostravském hotelu Clarion byl přitom zahájen v 10:15, krátce nato vystoupila s českou hymnou operní sólistka Barbora Martínková Polášková.

26. kongres ODS: Zahájila jej českou hymnou operní pěvkyně Barbora Martínková Polášková 26. kongres ODS: Zahájila jej českou hymnou operní pěvkyně Barbora Martínková Polášková | Reprofoto ČT24

Následovalo právě Fialovo sólo. Směřující k jasnému ataku na Andreje Babiše, ale i Sobotkovu ČSSD. "Dobrá budoucnost ČR je teď ohrožena. Politický a ekonomický vývoj v naší zemi určují lidé, kteří věří nebo, to je ještě horší možnost, vědomě využívají socialistických a populistických receptů, o kterých nás minulost učí, že nejsou řešeními, ale že jsou zdrojem problémů," varoval Fiala.

"Oligarchická chobotnice prostupující z byznysu do médií a politiky se nás spolu s ochotně přisluhující levicí na všech úrovních státu pokouší přesvědčit, že dosavadní vývoj byl špatný," postěžoval si. Mnoho lidí (nejen) podle něj začalo ODS odepisovat, byla označována za mrtvou stranu. "Ukázalo se ale, že přání bylo otcem myšlenky. ODS je zde, obnovená a připravená znovu vládnout," burcoval delegáty na sjezdu Fiala. 

27. kongres ODS: Petr Fiala jako jediný kandidát na (staro)nového šéfa 27. kongres ODS: Petr Fiala jako jediný kandidát na (staro)nového šéfa | ČTK

"Dokázali jsme se během dvou let z unavené, rozhádané, nejisté, bránící se a špatně hospodařící strany změnit v odhodlanou, navenek sjednocenou, ekonomicky zdravou a akce schopnou politickou stranu. Dokázali jsme změnit k lepšímu sebe a totéž dokážeme i s Českou republikou," tvrdí Fiala.

"Bráníme občany před novou formou socialismu a ideologickou výchovou ze strany státu, který stále více zasahuje do našich životů," dodal jediný kandidát na nového předsedu ODS ve svém úvodním projevu. Ještě před polednem pak pronesl projev další, kandidátský.

26. kongres ODS: Jana Černochová a Zbyněk Stanjura 26. kongres ODS: Jana Černochová a Zbyněk Stanjura | Reprofoto ČT24

Bavič Fiala: Také si zajdu občas do hospody na pivo

"Představme si, že budu chtít jít večer do hospody s přáteli na pivo. Ano, i já občas něco takového udělám," začal univerzitní profesor Fiala netradičně svůj kandidátský projev a sklidil smích delegátů. Rýpl si do omezení občanů, která česká vláda zahájí začal netradičně příběhem, který se může týkat již blízké budoucnosti.

"Odešli už kontroloři, kteří proti mé vůli vnikli do mého bytu, aby zjistili, čím topím v kamnech, což taky stát teď může. Tak jdu na pivo. Ve své obci ale už nemohu, hospoda tu byla zrušena, její majitel ji pro všechny předpisy a nařízení nedokázal udržet, a tak ji zavřel. Musím tedy do sousední vsi. Jdu samozřejmě předpisově ustrojen, protože vláda mi nařídila, že moje oblečení musí obsahovat reflexní prvky. Uniformy přijdou teprve v další fázi. V hospodě mě žádní přátelé nečekají, nemají reflexní prvky, navíc jsou kuřáci a nebudou sedět večer v hospodě, kde si nemohou zapálit. Mohu si dát limonádu, z nařízení Sobotkovy vlády je povinně levnější než pivo. Pokud ovšem pojede elektronická pokladna s on-line připojením," navezl se Fiala do Babišem prosazované elektronické evidence tržeb (EET), kvůli které opozice spustila rozsáhlé obstrukce.

Místostarostku Prahy 2 Anlexandru Udženiju pobavil kandidátský projev Petra Fialy Místostarostku Prahy 2 Anlexandru Udženiju pobavil kandidátský projev Petra Fialy | Reprofoto ČT24

"Hostinský se jinak bojí mi něco vydat, kontrol je v poslední době víc než zákazníků. Chtěl bych se tedy aspoň najíst, když jsem tam tak sám. Ale hostinský mi nemá co nabídnout. Včera byl státní svátek a sto stát zakázal prodávat a nakupovat, tak to nemá z čeho uvařit. Sedím v hospodě sám, nad limonádou a poslouchám nejmenovanou rozhlasovou stanici, kde zrovna pějí ódy na současného ministra financí, který ji náhodou vlastní," dodal s další narážkou Andreje Babiše.

Současná vláda podle něj rozšiřuje roli státu na úkor lidské svobody. Znesnadňuje život malým, ale "kupodivu dobře se žije těm velkým". "Jedna firma, která patří členovi vlády, získává už na dotacích více než odvede na dani z příjmu," poukázal Fiala na Babišův Agrofert. Stát podle něj naopak útočí na instalatéry, kadeřnice, hospodské. "Proč by měl komplikovat trh nějaký místní pekař, když můžeme všude mít skoro vládní rohlíky, že, pane ministře," pokračoval Fiala v útoku.

27. kongres ODS: Je na čase se modlit? 27. kongres ODS: Je na čase se modlit? | ČTK

"Dobře se staráme o hosty, mizerně o domácí."

Ve svém kandidátském projevu se pak Fiala pustil i do problematiky uprchlíků. Stejně jako Andrej Babiš, který se rozsáhle vyjadřuje třeba v sobotním Právu o tom, že "Evropa by měla vyslat vzkaz, že je plno a aby další lidé nechodili". Téma uprchlíků totiž bude rezonovat i během krajských či senátních voleb. 

"Vytvořili jsme státy, kde se dobře staráme o hosty, ale mizerně o domácí," míní Fiala. "Stojíme před jednou z největších výzev evropské civilizace v moderní době. V nebezpečné mezinárodní situaci se daly do pohybu celé národy a tlačí se do Evropy. Radikální islám se netají snahou Evropu ovládnout... Miliony lidí přichází do Evropy a nikdo neví, co s nimi," varoval Fiala.

Pozastavil se i nad silvestrovskými událostmi v Kolíně nad Rýnem. "Schopnost státu ochránit občany před násilím a fyzickým obtěžováním je jedním z kritérií jeho kvality. Jestli dovolíme, aby se evropské ženy bály chodit večer po ulicích, tak jsme všechno prohráli," varoval Fiala s tím, že není chybou žen, že chodí večer venku samy, ale chybou státu, že je nedokáže ochránit.

"Nejhorší na těch kolínských událostech je, že se o nich několik dní nepsalo, aby se náhodou neublížilo imigrantům. Děsivá ideologie politické korektnosti tedy funguje i jako cenzura," dodal Fiala. 

27. kongres ODS: Čestní hosté Petr Gazdík, Pavel Bělobrádek a Miroslav Kalousek 27. kongres ODS: Čestní hosté Petr Gazdík, Pavel Bělobrádek a Miroslav Kalousek | ČTK

Promluvili hosté: Kalousek i Bělobrádek

Na kongresu ODS však promluvili i hosté. Se svými zdravicemi vystoupili Miroslav Kalousek (TOP 09), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Pavel Gazdík (STAN). Svou zdravici pak poslal i britský premiér David Cameron.

"Před námi, před našimi frakcemi stojí obrovský úkol ubránit svobodné prostředí a svobodný demokratický dialog ve společnosti, který je v tuhle chvíli zcela jednoznačně ohrožen," řekl delegátům Kalousek. "Činnost vlády je bohužel charakteristická soustavnými, drobnými, ale sevřenými krůčky jak v legislativní, tak v exekutivní oblasti, které kousek po kousku oklešťují lidskou svobodu a které se snaží dostat pod kontrolu každého občana," dodal s vírou v budoucí spolupráci TOP 09 a ODS.

Za vládu následně vystoupil Pavel Bělobrádek. "Nehodlám tady dělat obstrukce, takže to bude poměrně krátké," neodpustil si rýpnutí do opozice. Snažil se však najít spíše věci, které lidovce a občanské demokraty spojují. Včetně toho, že pravidla platí pro každého, "ať už přijde z jakéhokoli kulturního prostředí, ať je jakékoli rasy nebo jakéhokoli náboženství".

Vyděšený Sobotka: Vláda ODS byla katastrofa

Kriticky se pak k projevu Petra Fialy vyjádřil na Twitteru člen Sobotkovy vlády a ministr zemědělství Marian Jurečka. "Dívám se na Petra Fialu, je opravdu těžko uvěřitelný, jeho verbální projev není v souladu s tím, co říká, nějak to není celkově věrohodné," napsal Jurečka.

A navrch dodal: "ODS slibuje modré z nebe, bylo by zodpovědné začít říkat, kde ty chybějící příjmy vezme, nebo bude zase škrtat jako za Kalouska a Nečase?"

Do Fialy se opřel i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Ukazuje se, že navzdory všem velkým řečem ODS stále nepochopila, co se vlastně stalo a za co za všechno nese odpovědnost. Velkou část posledních dvou let jsme totiž strávili intenzivním úklidem velkého nepořádku, který tu zanechala Nečasova vláda," reagoval na Facebooku. Podle ČTK je premiér "vyděšen připraveností ODS opět vládnout", jak staronový šéf strany Fiala avizoval na kongresu. Vláda ODS byla podle Sobotky katastrofa.

"Pan Fiala na kongresu ODS: "Měli jsme mnohem víc úspěchů než chyb". Ukazuje se, že navzdory všem velkým řečem ODS stále...

Zveřejnil(a) Bohuslav Sobotka dne 16. leden 2016

Znovuzvolený šéf ODS Fiala reagoval taktéž přes sociální síť. "Premiéra Sobotku děsí návrat ODS do vlády. Občany zase děsí kroky jeho vlády," poznamenal Fiala na Twitteru.

lukasnazdar ( 17. března 2016 12:10 )

platí jim to lobisti a podvodnívi typu Ritiga, Krejčíře, Janouška Bakaly a další

lukasnazdar ( 17. března 2016 12:08 )

 Fialo vy jste se neobrodili, vy jste se otřepali a už zase chcete vládnout. No to si děláš p..el. Vy jste se dostali s vašími politiky na úroveň zlodějů a ty tu chceš něco vykládat o tom, že jste se obrodili. Ty tvoje zastrašují kecy o EEP jsou už trapné. Tvé kecy o tom, že se bude kvůli tomu zdražovat... jako kdyby se jindy nezdražovalo, jako kdyby se za vás a kvůli vašim opatřením nezdražovalo. Však se neboj, kdo zdraží, zase zlevní, protože konkurence bude levnější. Nebo myslíš, že se zblázním z toho, že nějací svědští nebo Kočkovi na stánkách při velikonocích nebo adventu zdraží oblečení? Ať si zdraží, ale ať platí daně. Ty a tvoji kumpání se zastáváte takovýchto podnikatelů? Ti co jezdí do Turecka za pár šupek nakoupit oblečení, tady je prodávají ze 300% ziskem a ještě z toho neodvedou daň? To že se to nedá zkontrolovat je známé, protože nikde není zdokumentované kolik toho dovezli a kolik prodali. Jak k tomu přijdou slušní podnikatelé. Běž do prd..e se svojí stranou , už jste toho tady napáchali dost. A Kalousek a jeho strana, která má nyní 5,5% , tak ta doufám svá procenta ještě sníží. Meleš všude na tiskovkách nesmysly a ten tvůj poskok ze senátu, ten malý brejlatý , co hulí jak fabrika, tak ten je úplně super. Škoda, že se najde ještě těch 10 % blbců, co vás volí.

keep.smiling ( 18. ledna 2016 01:07 )

není pravda, protože v té pudelů jsme už hodně dlouho, od doby, kdy ODS vládla a nechala po sobě spoušť. Těžko se bude vše napravovat, možná celá desetiletí, ale to by se zase pak nemělo napravovat i to, co zbude po Sobotkovi a vládě ČSSD. Koho volit? Politiku nám pěkně zhnusili!!

Matestrinast ( 17. ledna 2016 15:38 )

Dnes v blesku přibývá modrých ptáků je povolený odstřel a za ty jevy na kongresu bych ho kopal s dvouma nohama najednou do prd...

zkzkz ( 17. ledna 2016 11:59 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa