Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Kalousek ztrácí nervy a TOP 09 jde do háje.“ Zahradil vrací facku z víkendu

Autor: simao - 
18. ledna 2016
17:00

Víkendový kongres ODS se postaral o dusno na pravici. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek v Ostravě v roli hosta zasáhl do volby 1. místopředsedy strany, když si postěžoval na Zahradilovy výpady směrem k TOP 09. Zahradil se z postu následně poroučel, ale Kalouskův atak si nenechal líbit a ostrou reakci mu vrátil. Víkendový propadák teď už bývalého 1. místopředsedy ODS, kterého nahradila Alexandra Udženija, komentuje pak pro Blesk.cz politolog Zdeněk Zbořil.

„Pan Zahradil patří jistě k jedněm z nejzkušenějších a taky nejinteligentnějších politiků v ODS. Přesto získal jen 113 hlasů. To byl de facto propadák a znamená to, že více než osobnost jednotlivého politika hrála roli i nějaká obliba a podpora členů kongresu,“ řekl Blesk.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Hodnotil sobotní volbu 1. místopředsedy, ve které se utkali Udženija, Zahradil a senátor Vystrčil. Udženija získala 239 hlasů a nestačili na ni ani oba pánové, kteří dohromady posbírali 222 hlasů. Zahradil ve své kandidátské řeči přiznával, že mu někteří vyčítali, že tráví příliš mnoho času v zahraničí, tedy v Bruselu či Štrasburku, a je tam více po ruce než v Česku.

„Propad pana Zahradila svědčí o tom, že se chce ODS výrazně rozejít se svojí minulostí, což není snadné. To, že někteří členové nového vedení ODS budou chtít na minulost zapomenout, ještě neznamená, že na to zapomenou také jejich potenciální voliči,“ míní však politolog Zbořil.

Zahradil na svou porážku reagoval na Facebooku: „V klání o funkci 1. místopředsedy ODS mě porazila Alexandra Udženija. Gratuluji jí, v ODS samozřejmě zůstávám, neodcházím ani z vedení (dle stanov je zástupce EP členem předsednictva) a dál se budu věnovat zahraniční a evropské politice.“

Na kongresu byl zvolen předsedou dvoučlenného europoslaneckého klubu ODS. Z nejužšího vedení však vypadl, nestal se 1. místopředsedou ani řadovým místopředsedou. Tato místa zaujala čtveřice Vystrčil, Miklošová, Kupka a Tošenovský. Nepomohlo ani to, že dal Zahradil Petru Fialovi dárek ke znovuzvolení předsedou ODS.

Zahradil si tak alespoň otevřeně postěžoval na jednu věc, která ho na kongresu naštvala. Na kritiku ze strany hosta kongresu Miroslava Kalouska, který před delegáty konkurenční pravicové strany předstoupil se svou zdravicí.

„Zajímavý fenomén kongresu ODS: host-předseda jiné politické strany se veřejně z pódia naveze do funkcionáře strany, která ho pozvala. Je ale dobře, že to Kalousek udělal. Není lepšího důkazu, že ztrácí nervy. Protože TOP 09 kráčí pomalu, ale jistě do háje,“ míní Zahradil.

Kalousek mu během zdravice v ostravském hotelu Clarion vyčetl, že často a drsně útočí na topku. To když nový šéf TOP 09 mluvil o budoucí spolupráci jeho strany a ODS. „Dokážeme se přimět ignorovat některé drsné osobní útoky vašeho pana prvního místopředsedy. Vycházíme přitom z předpokladu, o němž jsme kuloárně ujišťováni, že osobní výrazně nepřátelský vztah pana místopředsedy Zahradila k TOP 09 vyjadřovaný opakovaně v médiích je jen ojedinělým hlasem kdysi bohužel mocného ideového proudu,“ pronesl host kongresu Kalousek.

Rumprecht ( 18. ledna 2016 19:02 )

Doufám, že do háje půjde nejen Topka, ale i ODS.

abcd.adcb ( 18. ledna 2016 18:57 )

Jen ať se ti zmérdi zlodějský poperou.

stacho ( 18. ledna 2016 18:54 )

ODS+TOP09=ÁÁmen pravím vám...

moiaza ( 18. ledna 2016 18:50 )

TOP 09 jde do háje, ovšem ruku v ruce s ODS. Jdou spolu jako bratr se sestrou. Jdou do propadliště dějin, tam kam patří. Jeden kope pravou nohou, druhý levou. Jako raněná kobyla. Řve a kope.

bilclinton ( 18. ledna 2016 18:15 )

 Jedno větší prase než druhé! Nevolit! Zavřít!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa