Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evidenci tržeb kvůli obstrukcím nestihli, dárky si ale poslanci rozdali

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. prosince 2015
10:27

"Opakování argumentů nepřináší nové myšlenky," rýpl si na úvodministr financí Andrej Babiš (ANO) do opozice kvůli on-line pokladnám. ODS a TOP 09 si ale nenechaly nic líbit a projednávání elektronické evidence tržeb bude pokračovat i příští rok. Poslední předvánoční jednání sněmovny provázel nezvyklý hluk, místo debaty o online pokladnách si ale poslanci předávali dárky.

Elektronická evidence tržeb (EET) se stala válečným polem mezi Babišovým hnutím ANO a opozičními představiteli, kteří pokračují v obstrukcích. V pátek téma probírali tři a půl hodiny - opět bezvýsledně. Pokračovat se bude až 8. ledna.

Projednávání, které začalo kritkou ministra financí směřovanou do řad opozice, ale přeci jen připomnělo, že za necelý týden je Štědrý den. Poslanci si během debaty stihli předat dárky. A to i přesto, že je opakovaně okřikoval předseda dolní komory Hamáček. „Ještě jednou prosím rozdavače dárků, aby svou činnost ukončili. Jinak budu nucen přerušit jednání Poslanecké sněmovny. Pane poslanče, opravdu prosím, věnujte se jednání Sněmovny," snažil se zjednat klid předsedající.

Přesto hrály ve sněmovně opět prim poslanci opozice. Z jejich řad zaznělo mimo jiné například to, že je "Babiš už nebaví" nebo zbytečnost online pokladen v téměř hjodinovém proslovu předsedy ODS Petra Fialy.

Další názorné pomůcky. Výroky opozice k obstrukcím

Proti obstrukcím se ještě před jednáním postavili na tiskové konferenci jako jeden muž Babišovi věrní z ANO. Jaroslava Jermanová k obstrukcím dodala, že členové ANO jsou „elévy na parlamentní půdě“, a tak prý zapátrala, jak se v minulosti k obstrukcím přistupovalo. Upozornila, že jedním z rekordmanů byli Sládkovci – v roce 1997 jejich poslanec Krejza mluvil šest hodin v kuse o zákonu o odpadech. „Považuji to za naprosto bezprecedentní, nicméně musím říci, že někteří naši kolegové už této mety dosáhli také,“ podotkla Jermanová.

Babišovi věrní Faltýnek, Jermanová a Volný si během diskuze o EET připravili cedule poukazující na dřívější slova opozičních politiků o obstrukcích. Babišovi věrní Faltýnek, Jermanová a Volný si během diskuze o EET připravili cedule poukazující na dřívější slova opozičních politiků o obstrukcích. | Reprofoto ČT24

Faltýnek s Jermanovou a poslancem ANO Volným si však připravili i „kulturní“ vsuvku. Dvě cedule s citáty poslanců ODS Stanjury a Bendy. „Zajímavé bylo zjištění, že někteří naši opoziční kolegové hovořili před pár lety k obstrukcím, a je zajímavé, jak radikálně se změnil jejich názor,“ upozornila Jermanová a na cedulích se objevily dva příklady. „Kdo neumí za 20 minut říct, co chce, tak už mu ani 21. minuta nestačí,“ měl říci v listopadu 2011 Stanjura. „Většina má právo bránit se teroru menšiny,“ uvedl podle další cedule ANO Marek Benda. 

Babiš dál rozdává kasičky

Šéf ANO Andrej Babiš chce EET prosadit stůj co stůj, zhlédl se přitom v Chorvatsku, kde sám v létě k evidenci natáčel „promo“ video, běhal od stánku ke stánku a sháněl „računy“, tedy účtenky.

Před Vánoci pak „Santa Babiš Claus“ naplno rozjel kampaň na EET i v Česku, když se rozhodl vykoupit jeden hračkářský řetězec a na recepci ministerstva financí rozdává kasičky pro děti, případně je rozesílá těm, kteří si o ně řeknou. Účtenky přece chtějí všichni, i děti.

Pro jednu z kasiček si na ministerstvo přišel i radní s afrem z TOP 09 Dominik Feri a Babiš si pochvaloval: „Někteří lidi v TOPce jsou fajn.“ Systém EET se však opozičním politikům nezamlouvá. A tak zdržují dál.

Laudát: Babiš je v megastřetu zájmů

Šéf ODS Petr Fiala se však mezitím ve sněmovně skutečně pustil do věcné argumentace proti EET.

„Musíme používat chorvatskou zkušenost. Ta nám ukazuje, že to nejenom nesnižuje šedou ekonomiku, ale ani nedošlo v Chorvatsku k většímu výběru daní,“ varoval Fiala. „Ani v jediném státě, kde to zavedli, to nefunguje,“ dodával během své obsáhlé řeči. EET označil za zbytečnou, omezující, nadměrně restriktivní a diskriminující.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát vyrazil do útoku proti Babišovi a varoval mj. před tím, že „megastřet zájmů tady má vicepremiér a ministr financí“ kvůli Agrofertu. Laudát nabádal, aby se ve sněmovně nedělala reklama této firmě.

I mezi poslanci však během dalšího dějství komedie kolem EET na chviličku zavládl klid a mír. Vzhledem k tomu, že byla mimořádná schůze sněmovny svolána na předvánoční termín, rozdávaly se poslancům během zasedání i drobné dárky.

Mimořádná schůze sněmovny: Rozdávání vánočních dárků poslancům Mimořádná schůze sněmovny: Rozdávání vánočních dárků poslancům | ČTK

rnseet ( 18. února 2016 17:44 )

Pokud se začínáte poohlížet po EET zkuste se podívat na vytvorime-aplikaci.cz/eet , firma RnS vyvíjí mobilních aplikace a velice efektivně řeší problém se zavedením eet. Ovládaní je jednoduché a intuitivní navíc postavené na základě potřeb daného klienta. A neutrácite zbytečně peníze za předražené pokladny. Ceny za základní eet pokladny jsou nejlepší na trhu.

stellastella ( 22. prosince 2015 13:06 )

Zato Babiš Bureš má myšlenky pořád staré, hlavně ty stbácké. Jde mu o zneužívání informací a to přinese zdražení, které s ním osobně vůbec nehne, postihne naše důchodce, mladé a t d. Jen mu věřte

kapturek ( 18. prosince 2015 12:45 )

takze kdyz si kradl ty tak to bylo v poradku ale kdyz krade jiny tak uz je to spatne ? to jsi teda dobry kus chu.ja ty budes urcite volic burese, on taky krade ale vadi mu jen u jinych

kapturek ( 18. prosince 2015 12:42 )

pro kasicky si chodi jen spina ktera by si pro korunu nechala vrtat i koleno, a to ze stbak bures rozdava pokladnicky ? kdybych kradl jako on tak by me nejaky milion za par tisic pokladen nerozhodil.BABISI TAKOVY ZLODEJSKY ZKUR.VYSYN JAKO TY PATRI ZA MRIZE

zlymikes ( 18. prosince 2015 12:17 )

Jak může ODS a TOP veřejně obhajovat daňové úniky? Platí je dělník, úředník, státní zaměstnanec, doktor a tihle pánové hájí určitou skupinku, která je neplatí. Vím o čem mluvím-dělal jsem v hospodě cca 10 let a vždy za dva platy nebo dohodu na 300 hodin a dorovnání. Ale těch 300 bylo za dva měsíce,ale protože nebyla evidence, tak se nikdy kvóta nenaplnila. Já ani putykář jsme neplatili daně a pojištění atd. V našem městě je cca 20 hospod a ve 2/3 se jede takhle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa