Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš řádí na videu. Jako Fantomas, sběratel účtenek i kupec koblih

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. října 2015
15:55

Za elektronickou evidenci tržeb neváhal jít s kůží na trh. Doslova. A z Andreje Babiše je rázem akční hvězda, dokonce zvláštní agent. Na podporu EET si již stihl nasadit masku Fantomase a strašil lidi ve svém Čapím hnízdě, netradiční klip pak natočil ministr financí i v Chorvatsku. Pobíhal při něm na tržnici ve Splitu a za 24 minut měl pořídit co nejvíc účtenek. Kolik jich přinesl a co nakoupil? Koblihy nechyběly!

„Následující události se odehrály v chorvatském Splitu v létě 2015. Úvod jak z akčního filmu prozrazuje, co Andrej Babiš alias vysloužilý zvláštní agent Jack Bauer z 24 hodin dostal v Chorvatsku za úkol. Měl 24 minut na sesbírání co největšího počtu računů. Tedy účtenek. Než vybouchne svět... Pardon, to bylo v jiném seriálu.

„Má rád računy, pandy a čokoládovou zmrzlinu.“ Už samotné představení ministra financí je svérázné. Babiš při něm vybíhá do ulic Splitu, splnit svou tajnou misi. „Mám račun,“ mává vítězoslavně účtenkou a pokračuje dál.

„To chcem u nás, u nás to chcem,“ říká česky-slovensky patrně nic nechápající na chorvatské trhovkyni. "Daj mi račun,“ pokračuje u další obchodnice. Babiš se zastavuje také u stánku s květinami, se zmrzlinou. „Kúpim vajca, dáš mi račun? Nemá računa... Aha...,“ naráží akční hrdina na nečekané úskalí.

Nakonec přinesl ke stolu v chorvatské restauraci celkem šest účtenek. „Já jsem dneska kupoval: Tady jsem koupil paní růže, 10 růží. Potom jsem kupoval tady nápoj, mražený nápoj. Potom jsem kupoval ryby, tři ryby za 252 kun. Maliny, borůvky jsem kupoval. Vajíčka a koblihy samozřejmě jsem kupoval. Tři koblihy za devět kun,“ vypočítává Babiš, který si neodpustil přinést i tu obligátní pochoutku z jeho předvolebních kampaní. A lidový symbol vzestupu ANO. Koblihy.

Video, které se objevilo ve středu na kanálu Babišova hnutí na Youtube, sbírá shlédnutí jak na běžícím pásu. Má jich již 4 tisíce. „Lajků“ však podstatně méně.

Video  Andrej Babiš v Chorvatsku sbírá účtenky  - Hnutí ANO
Video se připravuje ...

Z videa nebyl nijak uchvácený např. předseda opoziční ODS. „To mě nepřekvapuje. A. Babiš se navíc i v Chorvatsku Chová k lidem přezíravě,“ poznamenává k Babišově splitské misi Petr Fiala a přidává hashtag „tykání“. Vykání obchodníkům na záběrech skutečně vidět není.

Není to přitom poprvé, kdy druhý nejbohatší Čech a šéf české státní kasy v jedné osobě svolil k netradičnímu kousku na ulici. I když v tom předchozím to bylo vlastně spíše na soukromém pozemku. Na půdě svého Čapího hnízda si totiž Babiš rozhodl obléci velkou ceduli s účtenkou z EET a především masku Fantomase. 

Ani zde nechybí podkres v podobě známé filmové hudby, plán však dostal trhliny. „Děti se bály nakonec toho Fantomase, tak je to asi lepší bez masky,“ říká na videu Babiš s úsměvem. „Kdo to udělá z ministrů pro svůj resort,“ ptal se jeden z návštěvníků Čapího hnízda.

Při dalším snímku z kampaně na EET vyvstává tato otázka opět. Nebo jste snad viděli belhat se po ulici šéfa zdravotnictví Němečka coby doktora House nebo pobíhat Martina Stropnického jako Ramba, prosazujícího během uprchlické krize armádní pomoc na hranicích Maďarska?

Koalice přitom ve středu protlačila elektronickou evidenci tržeb do třetího čtení. I když jde podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska o „balkánskou kravinu“. Kritikou nešetřil při jednání ani Fiala. Systém elektronické evidence tržeb označil za „nebezpečný jak politicky, tak ekonomicky“. Zmínil EET jako zbytečný systém, zacílený na velmi malou část daňových úniků. A také za drahý systém, počítající s nereálnými výnosy a nahrávající korupčnímu jednání.

„Elektronická evidence tržeb, registrační pokladny, nazývejme to, jak chceme, jsou složitou plošnou restrikcí, která bude šikanovat podnikatele, ale nejenom toho, bude komplikovat život i nám všem ostatním, tedy zákazníkům,“ míní Fiala.

Babiš na kritiku reagoval po svém. „Já rozumím ODS, že vidí historickou šanci pohltit TOP 09,“ reagoval na kritiku ze strany šéfa ODS a aktuální dění v Topce, ve které oznámil Karel Schwarzenberg, že se nebude na listopadovém sjezdu znovu ucházet o post předsedy. „Ta voličská základna, ti živnostníci, protože proto to všechno děláte, akorát ten podnikatelský záměr je špatný v tom, že těch živnostníků, kteří podvádějí je podstatně míň, než těch, kteří nepodvádějí. Takže trošku jste se spletli, ale to nechám na vás,“ dodal v reakci na Fialu Babiš.

„Taky bych byl rád, kdybyste konečně už pochopili, jaký je rozdíl mezi registračními pokladnami, které vznikly v minulosti, a online elektronickou evidencí, která je nejmodernější systém. A to, že to zavedlo Chorvatsko, to není podstatné, jestli v Chorvatsku se daří nedaří. Jde o to, že je to skutečně nejmodernější systém, protože je online. A pokud je to online, tak samozřejmě ta finanční správa má podstatně lepší pozici na to, aby to kontrolovala,“ tvrdil ve sněmovně Babiš, který se pokoušel udělat show i z projednávání EET ve sněmovně. Přinesl tam v minulosti obří účtenky, rival Miroslav Kalousek však využil situace, aby mu na ně začal psát vzkaz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kkkastr ( 11. října 2015 11:51 )

Toto vadí jen zlodějům co chcou kapitalisticky vykořisťovat a komoušsky žít

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa