Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Balkánskou kravinu“ čeká sněmovní finále. A Babiš hrozí zas obřími účtenkami

Autor: Zuzana Štíchová - 
7. října 2015
19:30

Poslanci pustili ostře sledovaný zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) do závěrečného třetího čtení. Vlajková loď koalice a především vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) působí jako červený hadr na opoziční strany TOP 09 a ODS. Na jedné straně stojí podle koalice lepší výběr daní a rovné podnikatelské prostředí, opozice ale tvrdí, že je zákon zneužitelný a zbytečně zatíží poctivce. Místopředseda TOP 09 nazval systém „balkánskou kravinou“.

„My, kteří bojujeme proti elektronické evidenci tržeb, tak právě hájíme ty poctivé podnikatele, protože na ty to dopadne. Ti nepoctiví si samozřejmě najdou nějakou cestu, jak se vyhnout svým povinnostem,“ začal svůj projev předseda ODS Petr Fiala. „Lze postihnout jen nepoctivé. Vy si myslíte, že hypoteticky někdo krade a zavedete proto komplikovaný systém, který dopadne i na poctivé,“ dodal.

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek mu na to vzkázal, že má s živnostníky a podnikateli více mluvit. Jeho kolega z hnutí Jan Volný se zase odvolával na systémy v zahraničí, především na Švédsko.

„Až se budete příště, pane kolego, odvolávat na zahraniční zkušenosti, nechoďte až na sever, koukněte se vedle do Německa, tam ta studie zní jednoznačně. Je to balkánská kravina!“ reagoval naštvaný Kalousek.

Andrej Babiš se bránil nařčením tím, že chce znovu vytáhnout obří účtenky, se kterými ve sněmovně pochodoval na začátku prvního čtení. „Říkal jsem vám to xkrát, chodil jsem tady s těmi účtenkami. Vypadá to, že je musím znovu přinést,“ řekl Babiš poslancům a obul se „šmahem“ do celé opozice.

„Vysvětlovat vám, co to je daňová pobídka nebo daňová ztráta, si myslím, že je zbytečné, i tak tomu nerozumíte... Byl bych strašně rád, kdybyste tady skutečně nelhali,“ rozčiloval se ministr financí.

Poslechněte si komentář ministra financí Andreje Babiše (ANO) před začátkem jednání – i o údajné zkorumpovanosti šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska:

Video Andrej Babiš (ANO) o on-line pokladnách před druhým sněmovním jednáním. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Babišova slova o nevzdělanosti poslanců ale nadzdvihla ze židle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjuru. Mířena byla totiž zřejmě na členku ODS Miroslavu Němcovou. "Neurážejte členky mého poslaneckého klubu. Nechte si od cesty takové ty řeči, vám to nebudu vysvětlovat, vy byste to stejně nepochopila. Vy sám se velmi často rozčilujete, jak vás někdo uráží," soptil Stanjura.

Věčná diskuze o EET. Pomůže nebo uškodí?

Koalice chce elektronické pokladny zavést kvůli boji se šedou ekonomikou. Podle Babiše uniká v restauratérství každý rok zhruba 10 miliard korun na daních. Vláda je zároveň přesvědčena, že systém narovná podnikatelské prostředí.

Podle koalice je ale zneužitelný, protože data se budou z pokladen online přenášet do registru na ministerstvu financí. „Mám strach z hackerů,“ řekl ve středu například poslancům místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN). „Od svého velmi dobrého přítele v Chorvatsku jsem zjistil jednu věc.

Když chcete, úplně v pohodě si koupíte do té pokladničky cinknutý software, ani to moc nestojí. Vyjíždí vám ten račun (chorvatsky účet - pozn. red.) úplně stejně, taky ta účtenka, ale do centrály to vůbec nedorazí. To znamená kdo chce krást, bude krást dál,“ přidal se poslanec ODS Radim Holeček.

Opozici také vadí, že zákon dopadne na všechny, včetně poctivých lidí, kteří by podle ODS a TOP 09 neměli být kvůli několika nepoctivým lidem zatěžováni. Budou si totiž minimálně muset pořídit alespoň chytrý telefon, připojení na internet a tiskárnu. Pro menší živnostníky to může být podle opozice problém. Dalším problém je podle ní také postupné zavádění – nejdříve ji pocítí hoteliéři a majitelé restaurací.

tymitaky ( 7. října 2015 21:11 )

To bude zase strašení o nezaměstnanosti, krachu apd.

hejhej ( 7. října 2015 20:44 )

Elektronická evidence tržeb už tady měla být dávno!!!! Jak je možné, že se ještě prodává bez evidence, nebo se jí snaží obcházet, aby se dotyční obohacovali čili kradli.

wandzi ( 7. října 2015 16:43 )

TŘI MILIARDY OD BABIŠE PRO BABIŠE http://www.respekt.cz/komentare/tri-miliardy-od-babise-pro-babise

stellastella ( 7. října 2015 16:40 )

Babiš si chce především přihrát svoji "malou domů". Pokladny budou jeho kšeftem, za každou platbu si bude účtovat přirážku. Zvýší se státní administrativa, protože někdo bude muset tuto evidenci provozovat, kontrolovat, zvýší se nezaměstnanost, podnikatelé zdraží. A to se mně toto vůbec netýká, nicméně nechci, aby nám tady v zemi zaváděl stbácké manýry člověk, který se s nimi paktoval, který využil kazdou mezeru k sebeobohacení. A ted bude křičet chyťte zloděje.Lidi sikupuje koblihami a sám je ve skutečnosti horší, než Kalousek. Protože on nepotřebuje peníze, ale moc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa