Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Černochová ve sněmovně „vytáhla“ teroristy. Babiš na Twitteru nabízel popcorn

Do obstrukcí ve sněmovně se při jednání o EET zapojili Miroslav Kalousek i Jana Černochová.
Do obstrukcí ve sněmovně se při jednání o EET zapojili Miroslav Kalousek i Jana Černochová.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. listopadu 2015
12:30

Teroristy místo online pokladen začali řešit poslanci na pátečním jednání sněmovny. Schůzi od začátku poznamenaly obstrukce opozice, projednávat se totiž měla elektronická evidence tržeb z dílny vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Miroslav Kalousek (TOP 09) si do ministra financí rýpl, šéfa ANO přitom obstrukce viditelně štvaly. To Jana Černochová (ODS) se dušovala, že neobstruuje, jakkoli řeší teroristy.

Návrh elektrické evidence tržeb (EET) je opozici trnem v oku. A tak se její představitelé rozhodli k ne zcela obvyklému kroku. Nikoli sáhodlouhé odmítání, ale předkládání všech možných jiných návrhů k projednání. To byla strategie, kterou zvolili členové ODS či TOP 09. 

Držel se toho i politický šíbr Miroslav Kalousek, který se vytasil s daňovou smlouvou mezi Českem a Kosovem. Kalousek si přitom tradičně rýpl i do hlavního bijce za EET Babiše: „Mějme také jistý ohled k jeho času,“ říkal zkušený sněmovní řečník poslancům po svém sáhodlouhém proslovu, ve kterém o EET nepadla ani zmínka.

Babiš si na přístup opozičních politiků postěžoval na Twitteru. „Opozice rezignovala na odborné argumenty vůči EET, změnila strategii – načítá dlouhý seznam zákonů, které chce zařadit před. Základní škola,“ napsal ministr financí. A místo obvyklých koblih nabídl lidem tentokrát ke sledování páteční sněmovny popcorn.

Za pravdu však dávali Babišovi svým jednáním další a další opoziční představitelé. Řešili cokoli, jen ne EET. A u řečnického pultíku se střídali jak na orloji. Nejprve vystoupili Zbyněk Stanjura a Petr Fiala z ODS, ze stejné strany se později dostalo i na další – třeba Miroslavu Němcovou, Marka Bendu či exministra vnitra Blažka. Vtipně počínání opozičních poslanců okomentoval na Twitteru falešný účet Karla Schwarzenberga.

Všichni přinášeli vlastní návrhy, o čem by se mělo jednat. Stanjura se rozhodl seznámit poslance se statistikou všech možných návrhů, které se nestačily na schůzi sněmovny probrat. Chtěl oživit i takové, které již zapadly pod notnou vrstvou prachu.

Poslankyně ODS Jana Černochová se rozhodla zdržovat podobně. I když přece jen trochu jinak. Do jednání se snažila prosadit odmítnutí zpřísnění podmínek pro kontrolu, nabývání a držení zbraní, jak jej předložila Evropská komise.

„Teroristům jsou zákazy… všichni víme kde… Přijetí směrnice je omezení svobod občanů ČR i celé Unie. Ukázala se impotence Bruselu adekvátně reagovat na nastalé bezpečnostní hrozby,“ vzpomenula Černochová nedávné pařížské útoky.

Upozorňovala i na problematiku postupu při reaktivaci zbraní. Tedy zbraní určených pro střelbu jen slepými, které lze třeba na Slovensku nakoupit a následně upravit zpět do funkčního a „zabijáckého“ stavu. Černochová se přitom rozhodla vyzvat k odmítnutí toho, aby Evropská komise perzekvovala občany, kteří legálně drží zbraně na základě svých legálních zbrojních průkazů.

„Mým cílem není obstruovat ani dostávat vás členy vládní koalice do nějakého diskomfortu… Opravdu to považuji za důležité. Prosím vás, neberte to na lehkou váhu,“ uvedla Černochová při jedné z konstruktivnějších obstrukcí opozice.  Když ale začala řešit svolání výboru na bezpečnost nečekaně na úterý, navezl se do ní komunistický poslanec Kováčik, že toto lidi sotva zajímá.

plebejec ( 16. ledna 2016 22:16 )

vi3ol ( 28. listopadu 2015 15:49 )

Je ještě vůbec politicky korektní, nebo korektní vůbec, aby se v dnešní době někdo jmenoval Černoch??..-ová..v politice vůbec je to nepřípustné!!..změnit příjmení z důvodu hanlivosti!..na Afročech popř. Afroeuropan, dle politické příslušnosti a cítění, jestli ho mají..ten marek z úsvitu by si dal ale raději Negger..

dzery ( 28. listopadu 2015 15:12 )

vi3ol ( 28. listopadu 2015 14:54 )

Nemáš asi ani zdání, s jakýma financema jako estébák začínal a kolik firem nechal kleknout, než se rozjel..

vvogh.t ( 27. listopadu 2015 16:23 )

Norská vláda v afghánských novinách umisťuje reklamy, které obsahují varování, že „migrace do Norska je přísně regulována". „Osoby, které nesplňují podmínky pro povolení pobytu v Norsku a kterým byla žádost zamítnuta, se musí vrátit do země svého původu nebo do země obvyklého bydliště. Pokud nechcete odejít dobrovolně, budete navráceni silou, " říká reklama, kterou zadalo norské ministerstvo spravedlnosti a veřejné bezpečnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa