Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Interpelace bez ministrů, „přiletěl“ jen Pelikán. Jsou přežitkem, říká politolog

Prázdno ve sněmovně 26. 11. 2015: Písemné interpelace členy Sobotkovy vlády netáhly.
Prázdno ve sněmovně 26. 11. 2015: Písemné interpelace členy Sobotkovy vlády netáhly.  (Autor: PSP ČR)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. listopadu 2015
11:32

Měli čelit dotazům, ale nedorazili. Členové kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) opět ukázali, že interpelace se jejich velkému zájmu netěší. Ve čtvrtek od 9:00 byly ve sněmovně v plánu odpovědi členů vlády na písemné interpelace. U řečnického pultíku se objevil pouze ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Jeho vládní kolegové měli nejrůznější omluvenky, premiér Sobotka je nadále v Číně.

Kam se ministři poděli? Písemné interpelace na vládu proběhly ve čtvrtek dopoledne ve sněmovně takřka bez účasti členů Sobotkova kabinetu. Vystoupil jen ministr spravedlnosti Pelikán, mnoho ostatních v čele s předsedou vlády se z nejrůznějších důvodů omluvilo. A tak se dotazy na ně, které měly být probrané, jeden po druhém odkládaly...

Důvody neúčasti premiéra a ministrů přitom byly různé. Sobotka pokračuje v návštěvě Číny, kde s ním je i šéf zdravotnictví Němeček. Zahraniční cesta byla důvodem omluvy i u ministryně Karly Šlechtové (za ANO), z pracovních důvodů se omluvili Andrej Babiš (ANO), který se v Praze sešel se svým slovenským protějškem Peterem Kažimírem, či Jiří Dienstbier (ČSSD).

Poněkud tristní pohled do sněmovny: Začátek interpelací a ministři nikde Poněkud tristní pohled do sněmovny: Začátek interpelací a ministři nikde | PSP ČR

Omluvenky zaslali i ministryně Michaela Marksová a šéf vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD). A také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), nadále se omlouvající ze zdravotních důvodů. Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) přečetl i omluvenky ministrů zemědělství Marian Jurečky (KDU-ČSL, omluvil se do 10:00) a obrany Martina Stropnického (ANO, do 11:00).

Jenže interpelace skončily v 9:48. „Vzhledem k bohužel tragické účasti ministrů vlády by bylo vhodné, aby bylo na začátku řečeno, kdo všechno z ministrů bude přítomen i na odpolední interpelace, aby poslanci zbytečně nepodávali přihlášky na interpelace,“ reagoval poslanec Úsvitu Karel Fiedler před odpoledními ústními interpelacemi, kde se účast řady z ministrů opět čekat nedala. 

Jednání sněmovny dál pokračovalo od 11:00, vystoupila na něm již i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a v lavicích za ní již nebylo tak pusto a prázdno. Seděli za ní totiž i další členové vlády (např. Stropnický, Mládek a Brabec). Přesto slabá dopolední účast a pohled na prázdná křesla zarazila. I když na druhou stranu jak koho.

Politolog: S interpelacemi je problém dlouhodobě

Již v minulosti se ze strany opozice dočkali ministři kritiky za chabou účast na interpelacích. Politolog Josef Mlejnek z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK v Praze však pro to má vysvětlení.

„Interpelace jsou zvláštní věc, souvisí s tradicí vývoje parlamentarismu, ale v současné době, kdy je politika hodně medializovaná a každá záležitost je hned na internetu a diskutuje se o ní, tak interpelace jsou až reliktem. Poslanec položí otázku vládě, ministrovi a čeká odpověď, která je často ještě obecnější a mlhavější, než odpovídají členové vlády novinářům,“ řekl Blesk.cz politolog Mlejnek.

„Praktický smysl interpelací tak vlastně příliš není. Je s tím dlouhodobě problém. Členové vlády na ně nechodí, poslanci často také ne, protože položí otázku panu ministrovi, který tam buď není, nebo nechá vypracovat odpověď svému sekretariátu a ta je mlhavá,“ tvrdí odborník, aby dodal: „Nevzpomínám si, že by se při interpelacích vyřešilo nějaké důležité, zásadní téma. Osobně mě přijde daleko důležitější, jak média interpelují politiky, kladou jim otázky a oni musí odpovídat i s ohledem na voliče atd. To mi přijde mnohem účinnější než tento způsob.“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa