Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka v Číně: EU stojí na rozcestí, proti terorismu ale musí bojovat jednotně

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. listopadu 2015
18:06

Bohuslav Sobotka je již čtvrtým dnem na státní návštěvě Číny. Vůbec první, kterou coby premiér podnikl. Ve středu vystoupil mj. na půdě univerzity v Pekingu, sešel se i s českými studenty. Kromě obchodní spolupráce zmínil při svých projevech i hrozbu terorismu. Upozornil také na složité postavení Evropské unie. A na jeden praktický nedostatek při budování česko-čínských vztahů.

V roce 2005 byl Sobotka v Číně ještě jako ministr financí. Nyní přijel poprvé jako premiér. „Moje současná návštěva v Čínské lidové republice završuje mimořádný rok v česko-čínských vztazích. Je to rok, kdy Čínu postupně navštívili nejvyšší ústavní činitelé ČR,“ uvedl Sobotka při svém vystoupení na půdě Pekingské univerzity.

Vzpomenul tak, že se do Číny letos vydal i prezident Zeman či šéf sněmovny Hamáček. Také Sobotka vyrazil do Číny prohlubovat především obchodní vztahy. Při svém proslovu však vzpomenul i nedávné teroristické útoky v Paříži.

„Cílem teroristů, kteří útočili, ať už se zaštiťují čímkoli, je útok na všelidské hodnoty života, svobody a vztahů mezi lidmi, které jsou společné všem normálním lidem bez ohledu na rasu, barvu, národnost, pohlaví či náboženství. V tuto chvíli je zcela zásadní, abychom v reakci a v odporu proti těmto útokům stáli bok po boku ve vzájemné spolupráci,“ upozornil Sobotka.

Český premiér se však pozastavil i nad současnými problémy Evropské unie. Ta se podle něj nachází na rozcestí a čelí „snad nejvážnějším výzvám ve své historii“. „Tento integrační projekt dnes stojí na pomyslné křižovatce. Buď se my Evropané shodneme, že budeme i nadále pokračovat na cestě sjednocení, neboť se jasně ukazuje, že bez prohloubené spolupráce se v některých klíčových oblastech neobejdeme, nebo se začneme bát sami sebe, zastavíme se a budeme stagnovat,“ pronesl Sobotka. 

Sobotka: Chybí nám tlumočníci do čínštiny

Podle Sobotky je však nutné neomezovat se pouze na evropská řešení, ale hledat partnery i za hranicemi EU. Vyzdvihl přitom důležitost strategického partnerství s Čínou.

Sobotka ale poukázal i na jisté obtíže při budování partnerství. „Ukazuje se, že máme málo tlumočníků do čínštiny,“ uvedl Sobotka před pekingskými studenty. „Rozšířily se byznysové kontakty. V okamžiku, kdy jednotlivé české a moravské kraje i naše města navazují partnerství s Čínou, je tady obrovská poptávka po lidech, kteří umí česky, kteří umí čínsky. Začíná to být docela limitující faktor,“ dodal.

A tak je Sobotka také pro čilejší výměnu vysokoškolských studentů. Upozornil přitom i na otevření přímé letecké linky mezi Pekingem a Prahou letos v září a snahy o otevření druhé leteckého spojení pro změnu ze Šanghaje. On sám se ve středu svezl do Pekingu jiným dopravním prostředkem. „Čínským rychlovlakem fofrujeme přes 300 km/h,“ napsal na Twitteru mluvčí Úřadu vlády Martin Ayrer. A státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza dodal: „Jízda čínským rychlovlakem rychlostí 302 km/h je pro člověka, často jezdícího trasu Praha–Ostrava, trochu bolestivá. Tak třeba jednou.“

Sobotka se již stihl v Číně zúčastnit např. podnikatelského semináře, v Šanghaji se podíval na město z Oriental Pearl Tower a navštívil i chrám Nefritového Buddhy či nemocnici Shuguang, kde si s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem prohlédl i oddělení tradiční čínské medicíny.

Sobotka v Číně: Premiér se zúčastnil summitu 16+1 v Su-čou. Sobotka v Číně: Premiér se zúčastnil summitu 16+1 v Su-čou. | Úřad vlády

Vedle toho však premiér zavítal také do společností Huawei Technologies a Škoda Auto. Ve středu se pak zúčastnil v čínském Su-čou i Summitu premiérů 16 zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy s čínským premiérem Li Kche-čchiangem.

gabreta ( 25. listopadu 2015 20:33 )

A v tom je celá podstata jednání českých ovcí a kavárenských povalečů. Když tam Bohouškovi Zeman vyšlapal cestu, tak teď bude Bohoušek sklízet ovoce a lidský práva nebudou důležitý!!

villi ( 25. listopadu 2015 19:03 )

ISLÁMISTÉ,PRAHA VOLÁ URYCHLENĚ V NOCI O POMOC !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa