Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotka zkusí u Číňanů zmínit lidská práva. Letí ale za penězi pro Česko

Premiér Bohuslav Sobotka při svém zahajovacím projevu na Čínském investičním fóru v Praze
Premiér Bohuslav Sobotka při svém zahajovacím projevu na Čínském investičním fóru v Praze  (Autor: ČTK/Šulová Kateřina)
Autor: ČTK, kal - 
21. listopadu 2015
20:15

Vztahy České republiky s Čínou byly v posledních letech velmi zanedbané a Česká republika má co dohánět, řekl v sobotu před odletem na oficiální návštěvu Číny premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Uvedl, že tento hendikep se jeho vláda snaží dohánět. „Podařilo se nám meziročně zvýšit export o 15 procent,“ řekl. V Číně bude Sobotka jednat s nejvyššími politickými představiteli. Premiér s nimi hodlá mluvit i o lidských právech. Prezident Miloš Zeman byl v Číně naposledy letos v září.

„Letos přijede do České republiky více než 300 tisíc turistů z Číny a rovněž je tu velká šance na to, abychom využili faktu, že je Čína druhá největší ekonomika na světě. Naše země potřebuje vyvážet proto, abychom prosperovali,“ uvedl Sobotka.

S premiérem proto míří do Číny i podnikatelská delegace. Jsou v ní například zástupci konkrétních strojírenských firem, které v zemi hledají nové možnosti. Naopak by do České republiky mohly přijít další investice, ať již do finančního sektoru, nebo i do výrobní sféry, dodal Sobotka.

Čínský komunistický režim bývá často terčem kritiky kvůli nedodržování různých práv a svobod, také český premiér hodlá se svými čínskými partnery mluvit i o lidských právech. „Chceme diskutovat o celém spektru vzájemných vztahů. Pokud se bavíme o té rozdílnosti společenských systémů, to je potřeba vzít jako fakt, kvůli historickému vývoji má Čína jiný společenský systém, než má Česká republika,“ uvedl Sobotka.

„Pokud mají ale státy rozvíjet mírové vztahy, je třeba, aby se vzájemně respektovaly a respektovaly i tyto odlišnosti,“ dodal s tím, že Čína stejně tak respektuje fakt, že ČR má demokratický systém. „Jsme ale připraveni debatovat o všech aspektech našich vztahů, včetně diskuse o lidských právech,“ řekl premiér.

V doprovodu je Dlouhý i ministři Němeček a Šlechtová

Sobotku doprovázejí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Téměř týdenní cesty se účastní zástupci ministerstva zahraničí, průmyslu a obchodu a ministerstva kultury a téměř 40 zástupců českých firem v čele s prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým.

Podnikatelé se účastní například výrobci radarů, developeři či dodavatelé investičních celků v oborech chemie, zpracování ropy nebo strojírenství. Do Číny jedou i zástupci firem z oblasti lázeňství, pivovarnictví a zdravotnictví, ale také zástupci krajských samospráv a Univerzity Karlovy v Praze.

Prvním bodem premiérova programu bude v neděli po příletu podnikatelský seminář v Šanghaji, v pondělí Sobotka navštíví šanghajský závod Škoda Auto.

tgbg ( 23. listopadu 2015 09:30 )

Pro peníze?? Ty už dávno vybral Putler na zbraně!!

panda82 ( 22. listopadu 2015 20:25 )

Tak Blesk už je český koupili ho Tykač a spol za 4,2 mld. od němců a švýcarů

henryj ( 22. listopadu 2015 16:03 )

henryj ( 22. listopadu 2015 16:01 )

Hlavně BOHUŠU;nezapomeň se zmínit,že od mládí máš rád rýži,abys mezi ně nějak zapad!!!!!

cotonice ( 22. listopadu 2015 15:22 )

Jenom doufám , že to ,co Zeman vyjednal tenhle šašek nepokazí žvaněním o lidských právech. Celý svět chce s Čínou obchodovat a už i obchoduje a my, kecáme o lidských právech. Chápání lidských práv naší vládou je vskutku velmi pochybné - pouští do země naše potencionální vrahy, dává jim nadstandartní zabezpečení a ještě chce , abychom byli" hodní" a pomáhali jim. Kdy se už konečně začne starat o naše občany ,kteří žijí na pokraji bídy (1.500 000 = 15% obyvatel- včerejší vysílání ČT).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa