Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tak přece jen žena! Po kauze Chládkova harašení by školství mohla vést Valachová

Kateřina Valachová by se mohla stát nástupkyní ministra školství Marcela Chládka
Kateřina Valachová by se mohla stát nástupkyní ministra školství Marcela Chládka  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
4. června 2015
12:37

Marcel Chládek by měl skončit ve funkci ministra školství kvůli své údajné šikaně podřízených, zvláště pak žen. Čile se proto spekuluje o tom, kdo zaujme jeho místo. Není tajemstvím, že by premiér Sobotka rád více žen ve vládě, jako favorit se však v posledních dnech jevil profesor Stanislav Štech. Podle zvěstí ze Sobotkova okolí je ale nyní hlavní favoritkou přece jen žena. Kateřina Valachová.

Kandidátkou na ministryni školství by se měla stát náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová. Několik zdrojů blízkých premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) dnes ČTK řeklo, že Sobotka je připraven na místo končícího ministra Marcela Chládka (ČSSD) navrhnout ženu.

Valachová přitom podle těchto zdrojů zůstává nyní jedinou ženskou kandidátkou. Valachová v minulosti působila i jako vedoucí právního odboru Kanceláře veřejného ochránce práv.

Spekulovalo se přitom i o dalších ženských jménech. Senátorka Eva Syková (za ČSSD) ani náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) však zřejmě novou ministryní školství nebudou. Obě dnes ČTK řekly, že s premiérem o této problematice nejednaly a žádnou schůzku naplánovanou nemají.

Jako nejvážnější kandidát na Chládkův post se proto podle některých zdrojů blízkých premiérovi jevil prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech. Ten se v úterý kvůli problémům v oblasti školství sešel s premiérem, ale ani po schůzce nechtěl komentovat, zda nabídku na ministerský post dostal.

Sobotka nového člověka do čela ministerstva školství hledá od pátku. Ve čtvrtek večer oznámil, že navrhne Chládkovo odvolání. Tento krok dal do souvislosti s nařčeními o ministrově šikaně podřízených. Minulý pátek zaslal Sobotka návrh na Chládkovo odvolání na Hrad, prezident Zeman si však vymínil osobní schůzku s Chládkem, která připadla na čtvrteční odpoledne.

dzelo ( 4. června 2015 13:29 )

To se Sobotka zase vyznamenal ať na to ministerstvo dají čvičenou opici-bude to stejné!

zlymikes ( 4. června 2015 13:26 )

Můžeš si domyslet ze zprávy z dubna v Ostravě : Jedná se o klíčovou platformu, když se Romové mohou - společně s ostatními obyvateli - podílet na řešení problémů ve svém městě. Nejde o nějaké preferováníi Romů, ale o to, aby se zástupci této menšiny mohli podílet na řešení svých dlouhodobých problémů“, dodala Valachová."

19jirka74 ( 4. června 2015 13:16 )

Co to je?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa