Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministerstvo zasáhlo: Bagety a čokolády už nesmí školám přes práh

Autor: val - 
11. prosince 2015
21:17

Z automatů ve školách brzy zmizí nezdravé pochutiny, jako jsou sladké nápoje, bagety se smaženým kuřetem a majonézou nebo čokoládové tyčinky. Ministerstvo školství po několika měsících od vydání příslušného zákona připravilo vyhlášku, která říká, jaké potraviny budou mít ve školách utrum.

Vyhláška by měla začít platit během několika měsíců, uvedla Mladá fronta DNES. Podle ní vykáže ze školních automatů přeslazené potraviny, jídlo se smaženými tuky, přesolené jídlo nebo potraviny s náhražkami cukru. Vedle sladkostí tak zmizí například i oblíbené energetické nápoje, přeslazené čaje, ale i nejrůznější tvarohové a mléčné potraviny, které se tváří zdravě, ale obsahují méně než polovinu mléka.

Zákon, který říká, že se nezdravá jídla nesmějí ve školách prodávat, sice platí už od září, dosud ale scházela vyhláška, která by jasně stanovila, o které konkrétní položky se jedná.

Podle deníku přitom děti v Česku snědí denně třikrát více soli, než je zdravé. Také se přejídají sladkostmi a zhruba každé třetí trpí nadváhou.

Změnu kvituje výživová poradkyně Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Jak řekla pro MfD, v případě školních automatů nefunguje běžný zákon nabídky a poptávky, jelikož děti na prvním stupni ještě nejsou zralé a neměly by o svém jídle rozhodovat samy.

darina1 ( 12. prosince 2015 08:19 )

Tak to je dobře,mě syn kolikrát vracel svačinu protože si koupil bagetu ve škole.Přestalajsem mu dávat peníze.

Zobrazit celou diskusi