Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chládek prý vyštval ženy, žena ho teď vystřídá: Marksová má dočasně přebrat resort

Resort ministra školství Chládka by dočasně měla přebrat ministryně Marksová.
Resort ministra školství Chládka by dočasně měla přebrat ministryně Marksová.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: ČTK - 
29. května 2015
22:41

Nařkli ho ze šikany svých podřízených, z ministerstva školství prý kvůli Marcelu Chládkovi odcházely hlavně ženy. I když to ministr popřel, blíží se jeho konec. Premiér Sobotka již na Hrad odeslal návrh na Chládkovo odvolání. A zároveň žádost, aby prezident dočasně pověřil vedením resortu Michaelu Marksovou. Dočasně.

O nástupci Marcela Chládka na ministerstvu školství chce mít premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) jasno do konce příštího týdne. Úřad dočasně povede ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), sdělili dnes novinářům členové vedení sociální demokracie.

Návrh na odvolání Chládka byl odpoledne doručen na Hrad, uvedl úřad vlády. Sobotka v dopise prezidentovi Miloši Zemanovi zároveň žádá, aby do doby, než bude jmenován nový ministr, či ministryně školství, pověřil řízením tohoto úřadu Marksovou. Premiér to dnes řekl novinářům. Hrad se do neděle nechce ve věci vyjadřovat.

Podle informací ČTK hrálo při výběru Marksové jako zástupkyně ve vedení úřadu roli i to, že v minulosti už na ministerstvu pracovala. Výběr nového ministra zahájil Sobotka podle svých slov už dnes. V příštích dnech chce mluvit jak s odborníky na problematiku školství, tak s jednotlivými kandidáty. "Já myslím, že to je několik kandidátů i kandidátek, kteří připadají v úvahu z pohledu politiky sociální demokracie," poznamenal k okruhu možných kandidátů.

Do budoucna má podle něj resort vést vyzrálá osobnost, která zvládne vysoké tempo práce a potřebné reformy. Sobotkovi, který členy vedení ČSSD informoval o důvodech, jenž ho ke kroku vedly, už prý řada straníků zasílá své tipy, kdo by mohl resort vést.

Na dnešním grémiu ČSSD se ale výběr Chládkova nástupce příliš neřešil, protože je plně v kompetenci Sobotky. "Premiér navrhuje kandidáty na ministry a také je odvolává, to je prostě právo premiéra," uvedl k tomu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Žena jako bonus

V ČSSD se jako o možných kandidátech mluví například o poslancích Vlastě Bohdalové a Jiřím Zemánkovi, náměstkovi na ministerstvu školství Petru Hulinském nebo senátorce Evě Sykové. Objevuje se také jméno bývalé místopředsedkyně Senátu i sociální demokracie Aleny Gajdůškové, která se ve své funkci věnovala otázkám vědy. Někteří uvažují o náměstkyni ministra zdravotnictví Lence Tesce Arnoštové, prorektorovi Univerzity Karlovy Stanislavu Štechovi i dalších kandidátech, včetně těch z regionů.

"Budeme hledat primárně odborníka, který zvládne ten resort, a jestli to bude žena, tak to bude bonus. Já bych si tam ženu představit dovedl," komentoval dnes Chovanec dojem některých médií, že Sobotka bude chtít, aby resort vedla žena. O jejich větší zapojení do politiky ČSSD usiluje.

Sobotka dal své čtvrteční rozhodnutí o konci ministra do souvislosti především s nařčením Chládka ze šikany vůči podřízeným. Uvedl, že z jeho pohledu přestal ministr splňovat přísné nároky, které spojuje s výkonem vysoké ústavní funkce člena vlády.

Prezident Zeman, který ministry jmenuje a odvolává, se k návrhu nevyjádří do nedělního setkání s premiérem v Lánech. Chládek obvinění odmítá, považuje je za útok na svou osobu, za kterým stojí předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Chovanec dnes uvedl, že o spekulacích o Chládkovi věděl už několik měsíců. "Nebyly to nikdy vážné zprávy o tom, že by to mělo až hraničit s mobbingem nebo bossingem a já si pořád myslím, že to není pravda," řekl novinářům. Chládkovi drží palce.

tgbb. ( 30. května 2015 15:53 )

Tahle kráva má mít rezort školství? To bude stejná katastrofa, jako když ho měla pornohvězda Buzková(ČSSD).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa