Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chládek dostal červenou: Od pískání fotbalu po odvolání za šikanu žen

Marcel Chládek byl kvůli šikaně podřízených odvolán.
Marcel Chládek byl kvůli šikaně podřízených odvolán.  (Autor: Koláž Blesk)
Autor: ljš - 
29. května 2015
05:00

Kdysi coby rozhodčí rozdával červené karty, teď ale pomyslné vyloučení schytal sám. Premiér Bohuslav Sobotka se rozhodl ministra školství Marcela Chládka odvolat z funkce, a to kvůli obviněním ze šikany podřízených. Za sebou má zářnou kariéru, mimo jiné i na fotbalovém hřišti...

Chládkovi zlomilo vaz nevhodné chování k zaměstnancům, což je paradoxní, protože by měl být na jednání s lidmi specialistou. Získal totiž titul MBA z VŠEM, kde se zabýval právě managementem lidských zdrojů. Krom toho má ještě doktorát z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Magistra v oboru výchova a vzdělávání dospělých pak vystudoval na Vysoké vojenské škole pedagogické.

Než se začal plně věnovat politice, učil Chládek na základních a středních školách v rodném Rakovníku a Sokolově. A také se věnoval fotbalu. Řadu let totiž působil jako rozhodčí a dotáhl to až na pomezního v druhé lize. Právě od té doby se zná s kritizovaným fotbalovým bossem Romanem Berbrem, což mu po nástupu do funkce ministra, který měl na starost kromě školství také sport, velmi vyčítali. Chládek ale odmítal, že by mohlo jejich přátelství místopředsedu Fotbalové asociace ČR jakkoli zvýhodňovat. „Zástupcem fotbalu je pro mě předseda,“ tvrdil.

Učitelská profese a rozhodování fotbalových zápasů ale Chládkovi nestačily a v roce 2003 se vrhl do politiky. Začal pracovat jako náměstek ředitele Institutu pro místní správu Praha, který spadá pod ministerstvo vnitra, o rok později pak vstoupil do ČSSD a stal se náměstkem ředitele Institutu celoživotního vzdělávání v Havířově. Před zvolením do Senátu v roce 2008 vedl Centrum vzdělávání Praha a současně byl zvolen do zastupitelstva Středočeského kraje a stal se náměstkem hejtmana, vedení kraje ale opustil po jmenování členem vlády.

V předchozím volebním období patřil Chládek mezi hlasité kritiky českého školství a navrhoval řadu změn – od posunutí začátku školy na devátou hodinu přes odložení začátku povinné školní docházky až po změnu systému financování škol nebo nedávno zavedených státních maturit.

Když ministerstvo pak převzal do svých rukou, prosadil mimo jiné novelu zákona o pedagogických pracovnících, novelu školského zákona a po dlouhých letech se mu podařilo s akademickou obcí vyjednat novelu vysokoškolského zákona. Zatímco za změny byl chválen, spršku kritiky schytal kvůli plánům na zavedení jednotných přijímacích zkoušek na střední školy a povinné maturity z matematiky.

Osudným se mu nakonec nestalo nic z agendy ministerstva, ale jeho údajné špatné chování k zaměstnancům. Na šikanu a ponižování na ministerstvu upozornila Mladá fronta DNES, která uvedla, že za 16 měsíců Chládkova úřadování odešlo z pracovnic, které jsou s ministrem v každodenním kontaktu, devět žen, desátá si vzala neplacené volno. Chládek tvrdí, že je náročný šéf. Žádost od premiéra, aby se lépe choval k podřízeným, si ale vyslechl v minulosti už jednou, zhruba před rokem. Sám ministr, který je dvakrát ženatý a má tři děti, celý skandál označuje za mediální lynč. 

kukuku ( 29. května 2015 11:53 )

Pokud jsou to takto pozitivní kroky jako je vyhození Chládka, pak ať Mladá fronta řídí i obsazování celé vlády i úřadů typu 159 děr na peníze za fiktivní ochranu Romů.

kukuku ( 29. května 2015 11:44 )

Nic nebrání odvolání Chládka i Dienstbiera jedním vrzem a vyřídit to jedním výletem papalášfárem na hrad.

kukuku ( 29. května 2015 11:42 )

Učitelé - to je jeden z tragických "stavů" v tomto státě (podobně jako politici, soudci...). Připustím, že jsou hůře placeni, ale při zhodnocení, jakou "kvalitu" vypouštějí jako své absolventy, nemělo by se jim přidávat, ale měli by doplácet. A přidat jim až potom, co předvedou výsledky a ne jako za Chládka vymýšlet nesmysly typu tablety pro prvňáky a chtít na blind miliardy navíc. Třeba gramatiku mají dnešní obsazovatelé pozic v redakcích jako Blesk na úrovni spodiny absolventů ZDŠ za socialismu.

franta15 ( 29. května 2015 09:39 )

to mr.remy: ty zřejmě nemáš ani základní školu! Jinak bys věděl, že ve slově zůstane se píše kroužkované ů. Je to učivo 3. třídy ZŠ. Podle tebe jsou všichni blbi a chybět nám budou jenom takoví jako jsi ty, kteří nezvládli učivo základní školy.

ikolop ( 29. května 2015 09:30 )

Chládka prý svrhli pijavice, kterým vadil v podvodech, tunelování st. rozpočtu atd. Soukromé školy, které měly přijímačky tzv. pokec o rodině studenta a o počasí, matura byla u nich koupená atd. Hnus, Sobotko !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa