Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezident Zeman v jednom kole: Ve čtvrtek se sejde s Chládkem, v pátek se Sobotkou

Autor: ČTK - 
2. června 2015
19:09

Prezident Miloš Zeman se v pátek setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), který mu chce představit svého kandidáta na ministra školství. ČTK to dnes řekl mluvčí vlády Martin Ayrer. Končící šéf resortu Marcel Chládek (ČSSD) se s hlavou státu sejde ve čtvrtek odpoledne. Jako nejvážnější kandidát na Chládkův post se nyní podle některých zdrojů blízkých premiérovi jeví prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech.

Sobotka chce Chládka odvolat, protože podle něj nesplňuje přísné nároky na výkon funkce. Odvolání ministra navrhl na konci minulého týdne v souvislosti s údajnou šikanou zaměstnanců na ministerstvu. Chládek ji popírá a z útoku na svou osobu obviňuje šéfa hnutí ANO a vicepremiéra Andreje Babiše. 

Premiér podle některých hlasů ze sociální demokracie čekal, že Zeman jeho návrh na Chládkovo odvolání přijme již o víkendu, kdy se s ním sešel v Lánech. Prezident tak ale zatím neučinil, s Chládkem se chce nejprve setkat, což se stane ve čtvrtek. 

Už v pátek chce potom Sobotka oznámit jméno Chládkova nástupce. I když se mluví o řadě kandidátů, seznam skutečných adeptů není podle některých zdrojů blízkých premiérovi nikterak rozsáhlý. Dnes měl Sobotka setkání s náměstkyní ministra pro legislativu a lidská práva Kateřinou Valachovou. 

Odpoledne přišel na schůzku prorektor Univerzity Karlovy Štech, který je rovněž v týmu Sobotkových poradců pro školství. Zda dostal od premiéra nabídku stát se ministrem školství, nechtěl po schůzce komentovat. „Tohle opravdu nemůžu říct,“ sdělil ČTK. „Jediné, co vám můžu říct, je, že jsme probírali opravdu velmi důkladně a dlouho stav resortu školství, problémy školského systému,“ podotkl. 

Kdyby nabídku dostal, je prý připraven ji silně zvážit. V oblasti školství je podle něj nyní zásadní dokončení prováděcích předpisů k novým legislativním normám, jako příklad uvedl opatření pro začleňování handicapovaných žáků do běžných tříd daná novelou školského zákona.

roman.brus ( 2. června 2015 20:25 )

roman.brus ( 2. června 2015 20:22 )

S Vladimírem kdy? Ten už jednou přijet Zemanovi odmítl. http://www.svandovodivadlo.cz/inscenace/270/putin-a-bilak-u-trezoru

vrahrychtar ( 2. června 2015 19:49 )

radsi delej neco ze z k u r v e n e j m a ARABAMA!!!!!

Zobrazit celou diskusi