Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kritička ministrů bude jednou z nich! Kdo je žena, která povede školství?

Autor: Daniela Soukalová - 
5. června 2015
12:05

Kateřina Valachová (38) povede ministerstvo školství. Na grémiu ČSSD ji oficiálně představil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Její jméno má pak odpoledne posvětit i prezident Miloš Zeman. Osmatřicetiletá právnička za svou kariéru získala pověst ženy, která se za každou cenu snaží najít politický kompromis. Jestli to dělala proto, aby si pomohla v kariéře, se teprve uvidí.

Kompromis za všech okolností

Po Marcelu Chládkovi, který se na post ministra školství připravoval několik let a který v něm naprosto vyhořel, se do funkce dostává žena, která se školství do této chvíle moc nevěnovala. Valachová školství doposud jen kritizovala kvůli počtu romských dětí posílaných do zvláštních škol. V té době držela názorovou linku se svým ministrem Jiřím Dienstbierem.

Kritička ministryní

Kateřina Valachová se proslavila už v době, kdy vedla právní odbor kanceláře ombudsmana. V té době ministry kritizovala (například) za to, že vyřízení námitek občanů trvá příliš dlouho nebo že Česko popisují jako stát plný podvodníků se sociálními dávkami. Jako podřízená Otakara Motejla nebo Jana Varvařovského zase upozorňovala na porušování pravidel státních institucí a kritizovala lidi, kteří byli v jejich čele.

Kateřina Valachová, nová ministryně školství Kateřina Valachová, nová ministryně školství | ČTK

Sečteno a podtrženo

Osmatřicetiletá právnička z Brna si s sebou ponese pověst, že se do vlády dostala proto, aby tam premiér Bohuslav Sobotka měl další ženu. Bude muset získat zkušenost se školstvím jako takovým. Jejím úkolem bude zapracovat na státních maturitách, na celkové reformě regionálního vzdělávání a na tolik kritizovaném začleňování romských dětí a dětí s fyzickým nebo psychickým postižením do klasických základních škol.

Podívejte se na reportáž ze čtvrtka, kdy se ministr Chládek loučil na Hradě se svým rezortem.

Video Chládek končí, se Zemanem vtipkoval o sexuálním harašení. - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

salto ( 5. června 2015 12:57 )

Ta musí být kvalitně usměvavá v rozkroku, že to dotáhla až na ministryni

kukuku ( 5. června 2015 12:50 )

Jiný univerzální manažer schopný řídit cokoliv - Křetínský - nastoupil do Sparty, prohlásil že o fotbale sice nic neví, ale řídit klub je totéž jako řídit fabriku na výrobu toaletního papíru. Od té doby jsou ztráty Sparty přes miliardu a hledají důvod, proč jim Plzeň dává na pr*del.

zlymikes ( 5. června 2015 12:34 )

Hlavně že prosadí výhody pro děti Roomů. Ve vztahu k nim se osvědčila a o nic jiného tu ani nejde. Mistře Jene a bratře Ámosi, Vy naši reformátoři školství, Vy to vidíte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa