Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stovky studentů UJAK chtěly za premiérem. Narazily ale jen na zamčené dveře

Autor: ČTK, sou - 
24. října 2015
13:26

Bývalí studenti Univerzity Jana Amose Komenského vyšli znovu do ulici. Nelíbí se jim, že rok před dostudováním mají přejít na jinou školu. V září totiž akreditační komise neprodloužila oboru akreditaci kvůli nekvalitní výuce. V otevřeném dopise chtěli požádat o pomoc i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). V průvodu se proto vydali do Lidového domu. Narazili tam ale na zamčené dveře a vrátného.

Zhruba 400 bývalých studentů speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského a jejich podporovatelů demonstruje v centru Prahy. Soukromé vysoké škole pro jejich obor v září vypršela akreditace, a studenti by proto rok před ukončením studia měli nastoupit od začátku na jinou vysokou školu. S tím ale nesouhlasí, chtějí řádně dostudovat to, co jim chybí.

„Vlastně nás coby učitele posílá znovu na pětileté studium. To je pro nás osm měsíců před státnicemi absolutně nepřijatelné. Už jenom to, že bychom měli v únoru nastupovat na nové studium, nebo někde dělat přijímací řízení, je pro nás opravdu velmi těžké a složité,“ řekla před protestem Českému rozhlasu jedna ze studujících Jindřiška Rašínová.

Demonstranti se sešli před budovou ministerstva školství. Na rozdíl od prvního protestu, který se uskutečnil 26. září, se akce nezúčastnila ministryně Kateřina Valachová (ČSSD). V pátek zopakovala, že ministerstvo udělalo pro studenty vše, co bylo v jeho silách, a postupovalo nad rámec svých zákonných povinností.

Požádat o pomoc chtějí i premiéra

Studenti, z nichž je asi 500 učitelů doplňujících si kvalifikaci, nepovažují za reálný přechod na veřejné vysoké školy, který vyjednalo ministerstvo školství s děkany pedagogických fakult. Otevřeným dopisem proto chtějí požádat o pomoc premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). V průvodu se po poledni vydali směrem k sídlu sociální demokracie v Hybernské ulici, kde vedení vládní strany jedná.

„Ve skutečnosti udělala paní ministryně hodně málo. Ve většině případů se pro nás jako učitele jedná o nové studium na pět let," tvrdí Rašínová. UJAK sice zřejmě zajistí svým bývalým studentům dokončit studia na Slovensku, podle Rašínové by ale stát neměl dopustit, aby museli odejít studovat do ciziny.

V Hybernské narazili na zamčené dveře a mříže

V průvodu se po poledni účastníci protestu vydali směrem k sídlu sociální demokracie v Hybernské ulici. V Lidovém domě ovšem narazili jen na zavřené dveře a mříže – širší vedení ČSSD dnes totiž jednalo v hotelu na pražském Chodově. Dopis pro Sobotku tedy nakonec převzal vrátný, i když účastníkům demonstrace nejdřív tvrdil, že se měli obrátit na Úřad vlády.

Valachová minulý týden oznámila, že pro mimořádné přijímací zkoušky do letního semestru je pro studenty speciální pedagogiky UJAK na veřejných vysokých školách volných 650 míst. Do druhého ročníku magisterského oboru speciální pedagogika mělo nastoupit 740 lidí. Další z nich mohou začít studovat od akademického roku 2016/2017, kdy bude navýšena kapacita na veřejných školách.

nicka ( 24. října 2015 19:57 )

Ty takzvané celebrity zcela určitě nestudovaly obor speciální pedagogika o který tady jde. Nebo si je dokážete představit, jak přebalují inkontinentní dítě, nebo krmí dítě po DMO?Tento obor studují ve valné většině případu učitelé v rámci doplnění vzdělání. Tato škola jako jediná nabízela možnost studia o víkendech. Takže ty figurky, které podle vás některých vypadají jako bývalí členové STB chodí v týdnu běžně do práce a o víkendech šrotí školu. V době praxe chodí dopoledně do ústavů a speciálních škol a odpoledně zase do práce. Když o tom nic nevíte, tak se nevyjadřujte, působíte jako hlupáci.

defakto ( 24. října 2015 15:49 )

... tuto školu "vystudovali" taky moderátorky Iva Kubelková , Zora Hejdová , Ivana Gottová a jiné. To jsme se všichni divili , že kromě dětí a zaměstnání zvládnou taky studium na vysoké škole , tak ted je nám to už všechno jasné ! ...a co se vztekají studenti UJAK , at si udělají nové pohovory na jiné školy a mají možnost dostudovat na škole za kterou se nebudou stydět !

eda22 ( 24. října 2015 14:36 )

No tady je hezky vidět intelekt studentů UJAKUu. Stačilo se podívat na web ČSSD nebo web vlády, aby nechodili k Lidovému domu zbytečně. Premiér byl na zasedání předsednictva ČSSD na Chodově a pak odlétal do Jordánska

Zobrazit celou diskusi