Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Havel bojoval celý život kromě posledních měsíců, vypráví Žantovský

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. prosince 2015
05:21

Velmi přesně si na poslední setkání s prvním českým prezidentem Václavem Havlem pamatuje jeho přítel a kolega Michael Žantovský, dnes ředitel Knihovny Václava Havla. Bylo to na exprezidentovy narozeniny a Havel byl podle Žantovského v nešťastné náladě. Blesk.cz připravil ke čtvrtému výročí úmrtí jedné z nejvýznamnějších osobností české historie pětidílný vzpomínkový seriál.

Poslední osobní setkání na prezidentovy narozeniny, pak dva telefonáty a to bylo všechno. V roce 2011 působil Žantovský jako velvyslanec ve Velké Británii, přesto mu jako příteli neuniklo, že bojovný duch Václava Havla odešel ještě o několik týdnů, možná měsíců dříve, než zemřel.

Tušil, že se blíží konec. Na rozdíl od celého svého života, kdy měl vůli překonávat překážky a nesnáze, se tohle v posledních měsících u něj změnilo. Dával najevo, že nemá vůli žít,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Havlův přítel.

Prezident a dramatik se proslavil dnes už okřídlenou větou „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Podle Žantovského to ale nebyla věta, kterou by se sám Havel zaštiťoval. „My toto heslo v Knihovně Václava Havla nepoužíváme. Ani Václav Havel, který ho pronesl víceméně náhodou 10. prosince na jedné z těch velkých demonstrací na Václavském náměstí, se za něj nikdy neschovával. Někdy si z něj naopak dělal trochu legraci,“ poznamenal Žantovský s úsměvem.

O co se bývalý diplomat s Václavem Havlem neúspěšně přel? Jak by podle Žantovského reagoval na obsazení Krymu Ruskem? A vypadal by letošní 17. listopad jinak, pokud by exprezident ještě žil? Podívejte se na videu: 

Video Michael Žantovský o kamarádovi Václavu Havlovi: Ke konci už neměl vůli žít. - Blesk / Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

lalia ( 17. října 2016 15:38 )

tonny 44,moje řeč!Mnoho lidí ten nový název neuznává.Měli dát referendum.Kdo jim to dovolil nazvat naše letiště,nás všech tímto člověkem?Mě to uráží,jsou jiní,kteří by si to mnohem víc zasloužili,ale pro mě je to Ruzyňské letiště a bude.

lalia ( 17. října 2016 15:35 )

Nechtěli byste už konečně nechat toho srovnávání prezidentů,pomlouvání,shazování atd.Každý soudný člověk ví,co si má myslet každém prezidentovi,kterého zažil a každý se na to dívá svýma očima a svým úsudkem,nepotřebuje k tomu tady vaše kafrání.

pandrhola ( 25. prosince 2015 12:51 )

 Ale jo, bojoval, o prolomení Benešových dekretů.Podařilo se.

st.rec ( 19. prosince 2015 08:43 )

Bojoval celý život,ale nikdo ho neviděl v maskáčích ani se samopalem.

villi ( 18. prosince 2015 17:48 )

OD ROKU 1989 POŘÁD VÍCE VYMÝŠLÍME,JAK SE NEJLÉPE SNADNO A RYCHLE ZNIČIT !!!TAKŽE JE TO JASNÉ !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa