Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Budou to čtyři roky, co mi zemřel manžel.“ Dagmar Havlová zve na mši za Havla

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. prosince 2015
08:30

Čtvrtá zádušní mše za Václava Havla připadne letos na pátek 18. prosince. Sloužit ji opět bude kardinál Dominik Duka. Na Pražskou křižovatku přitom zve lidi i někdejší první dáma Dagmar Havlová. Prostřednictvím vzkazu na Facebooku.

„Zanedlouho tomu budou celé čtyři roky, kdy můj manžel Václav Havel zemřel. Chtěla bych vás touto cestou co nejsrdečněji pozvat na mši svatou, která bude vzpomínkou a uctěním památky,“ uvedla na sociální síti Dagmar Havlová, která si mši určitě nenechá ujít.

Zanedlouho tomu budou celé čtyři roky, kdy můj manžel Václav Havel zemřel. Chtěla bych vás touto cestou co nejsrdečněji...

Zveřejnil(a) Dagmar Havlová Veškrnová dne 14. prosinec 2015

Jde již o čtvrtou zádušní mši, která se tentokrát uskuteční v pátek 18. prosince od 18:00 v kostele sv. Anny v dnešním centru na Pražské křižovatce. A jak Havlová poznamenává, chybět nebude ani kardinál Dominik Duka.

Poprvé proběhla zádušní mše za zesnulého exprezidenta Havla v prosinci 2012. Uplakanou Dagmar Havlovou doprovázely sestry boromejky. Slzy nechyběly, bolest ze ztráty manžela byla příliš čerstvá.

„On byl symbolem, že to, co se jevilo po mnoho let nemyslitelné, bylo možné,“ připomínal tehdy Dominik Duka ve svém proslovu Havlův „neohrožený boj proti totalitě".

Mše za Václava Havla: Prosinec 2012. Dagmar Havlová během obřadu v doprovodu sestry boromejky Mše za Václava Havla: Prosinec 2012. Dagmar Havlová během obřadu v doprovodu sestry boromejky | ČTK

V roce 2013 přibyla k sestrám boromejkám po boku Dagmar Havlové dcera Nina. Neobešlo se to však bez komplikací. I tehdy byl začátek v šest hodin odpoledne, Nina však dorazila na Pražskou křižovatku pozdě, a tak zpočátku vedle Dagmar Havlové stála jiná dáma z řad návštěvníků mše.

Mezi hosty však (ostatně jako každý rok) nechyběly ani jiné známé tváře – mj. Karel Schwarzenberg, herci Eliška Balzerová a Oldřich Kaiser či architekt Bořek Šípek. On sám však letos válčí se zákeřnou nemocí – rakovinou.

Zádušní mše za Václava Havla v roce 2013: Dagmar Havlová se pomodlila za svého zesnulého manžela. Zádušní mše za Václava Havla v roce 2013: Dagmar Havlová se pomodlila za svého zesnulého manžela. | ČTK

Loni pak Havlovou doprovodil pro změnu ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Bylo to vůbec poprvé, co Dagmar Havlová vyrazila na mši nezahalená a s rozpuštěnými vlasy. Opět však jinak celá zahalená v tradiční černé. Zatímco Havlová četla během mše z Knihy žalozpěvů, ministr Herman přečetl modlitbu společně s herečkou Květou Fialovou.

Dagmar Havlová poprvé s rozpuštěnými vlasy. A poprvé s mužem po boku - ministrem kultury Hermanem Dagmar Havlová poprvé s rozpuštěnými vlasy. A poprvé s mužem po boku - ministrem kultury Hermanem | Reprofoto Česká televize

zuzanajurkova ( 23. února 2016 20:57 )

Něco z archívu o MUDr. Yekta Uzunoglu a Václavu Havlovi: http://www.lidovky.cz/havel-bude-hladovet-za-kurdskeho-lekare-fcp-/zpravy-domov.aspx?c=A070322_175 316_ln_domov_man

mikade ( 17. prosince 2015 19:23 )

 toto letí... toto letí co nám VELIKÁN POŠEL...

pavel_kozak ( 17. prosince 2015 15:17 )

Havel byl retrovir. Se svou cháskou pravdou, láskou estébáky potěšil.

gugga ( 17. prosince 2015 02:10 )

humanitární bombardér... http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/5553-opilec-vaclav-havel-svedek-vyprav i-o-byvalem-prezidentovi.aspx

jarypadlo ( 16. prosince 2015 09:31 )

Budou se číst výroky jako: budou vás strašit nezaměstnaností,není to pravda nevěřte jim. Radši si odhlasujte další lavičky velkého myslitele a nejlíp i nějaký objekt-třeba Karlštejn VH!.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa