Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mše za Havla: Kardinál Duka dojal Dášu a varoval před komunisty

Autor: simao, ČTK - 
17. prosince 2012
18:29

V úterý to bude přesně rok od úmrtí ikony českého státu Václava Havla (†75). Jedna ze vzpomínkových akcí však byla naplánována již na dnešek. Mše na Pražské křižovatce, kam se vyrazila pomodlit i vdova Dagmar Havlová.

Pondělní vzpomínkovou zádušní bohoslužbu za Václava Havla vedl pražský arcibiskup Dominik Duka v bývalém kostele sv. Anny, který nyní slouží jako duchovní centrum Pražská křižovatka.

Duku o to požádala někdejší první dáma Dagmar Havlová, která se při mši postavila celá v černém do první řady vedle řádových sester, přímo naproti fotce svého zesnulého manžela.

Duka dojal proslovem Dášu

Oči se jí nejednou podezřele zaleskly a z Dášina skelného pohledu bylo patrné, že bolest ze srdce nezmizela. Zvlášť, když Havla připomínal Dukův dojímavý proslov.

Duka prosil za to, aby příští český prezident chápal hodnoty, pro které Havel žil, pracoval a trpěl, kterým zasvětil celý život. "On byl symbolem, že to, co se jevilo po mnoho let nemyslitelné, bylo možné," připomněl Duka ve svém proslovu Havlovy zásluhy při pádu komunistického režimu u nás a jeho "neohrožený boj proti totalitě". Ale nezůstalo jen u vzpomínek.

Arcibiskupovo varování před komunisty

S ohledem na povolební situaci v řadě českých krajů, kde se k moci dostali opět komunisté, však varoval před návratem těch, "kteří chtějí znovu budovat železnou oponu."

"Jim a jim podobným svěřujeme v krajích školu a výchovu. Proč?", ptal se při vzpomínce na disidenta Havla arcibiskup Duka v narážce na volební úspěchy KSČM. A vzpomínal na rok 89, kdy mohl díky Havlovi vstoupit po 15 letech na kazatelnu kostela sv. Jiljí v Praze.

Modlitba za Václava Havla pak byla spojena i s řadou aktuálních proseb, směřujících k Pánu Bohu. Třeba za klid obětí pátečního masakru na základní škole v USA.

Vedle bývalé první dámy se mše zúčastnila i řada dalších osobností, včetně Havlova někdejšího mluvčího Ladislava Špačka, hudebníka a bývalého ministra pro lidská práva Michaela Kocába, herců Jiřího Lábuse a Viktora Preisse nebo fyzioterapeuta Pavla Koláře.

V divadle odhalí Havlovu pamětní desku

Pietu za Havla však přichystali také v Divadle Na zábradlí, kde svému někdejšímu kolegovi z let 1960 až 1968, dramatikovi, kulisákovi a tajemníkovi činohry odhalí pamětní desku. Vyhotovil ji známý výtvarník David Černý: "Bude to vtipné jen decentně, jde o klasickou pamětní desku," uvedl umělec.

Akce se však plánují i jinde. V Brně bude odhalena vosková plastika Srdce pro Václava Havla, vyrobená ze zbytků svíček zapalovaných na veřejných prostranstvích po Havlově smrti. V Čáslavi a dalších městech se pak chystá vzpomínková projekce dokumentu Občan Havel.

"Navzdory tomu, že prezident Havel byl největší Čech dvacátého století, obával jsem se, že na něj veřejnost brzy zapomene. S radostí uznávám svůj omyl, s potěšením sleduji přípravy na vzpomínkovou akci," řekl ČTK Havlův někdejší mluvčí Ladislav Špaček.

vlamore ( 2. ledna 2013 23:40 )

gogo ( 21. prosince 2012 15:05 )

Před komunisty varuje představitel církve, jejíž ruce jsou zbrocené tisíc let krví křižáckých válek, upalováním, genocidou, vražděním vlastních lidí (templáři), vládnutím mafie zvané inkvizice, Borgiů a dalších psychopatických papežů, tak ta se opravdu povedla.. A dnes jí tento zbídačelý stát odevzdává pohádkové jmění...

gogo ( 19. prosince 2012 10:01 )

Klidně se nestyďtě. On náš není. To je jen nějaký vatikánský slouha...

keep.smiling ( 18. prosince 2012 18:07 )

o zištnosti této římsko-katolické církve je spousta řádků v nejedné historické knize... Tato církve byla vždy hamižná, už Jan Hus poukazoval na to, jakým způsobem získávají své bohatství, a to se nejednalo jen o prodej "odpustků" !

keep.smiling ( 18. prosince 2012 18:03 )

jo, máš pravdu, ve Starém zákoně dost rozvětveně.. ale dá se to vysvětlit i jiným způsobem, jak se to komu hodí

Zobrazit celou diskusi