Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unikátní záběry Václava Havla. V uniformě, se šavlí a Formanem v Lánech

Autor: kle - 
26. listopadu 2015
11:47

Dosud neviděné záběry prezidenta Václava Havla v uniformě Hradní stráže se objeví v režisérské verzi dokumentárního portrétu „Proč Havel?“. Česká televize dokument odvysílá u příležitosti 90. narozenin oceňovaného režiséra Vojtěcha Jasného poprvé po 22 letech. Zmiňované záběry se však veřejnosti představí vůbec poprvé.

Snímek se vrací na obrazovku České televize po dvaadvaceti letech, a to v podobě nového režisérského sestřihu. Objeví se v něm tak i unikátní, doposud nepublikovaná scéna, ve které Václav Havel v uniformě Hradní stráže prochází lánským zámkem. Tedy místem, kde teď tráví víkendy prezident Miloš Zeman.

Podívejte se na video:

Video  Prezident Václav Havel v Lánech v uniformě Hradní stráže. Se šavlí jde i do kuchyně.  - Vojtěch Jasný
Video se připravuje ...

Scénu se podařilo do filmu zařadit díky zřejmě jediné dochované kopii původního materiálu, jež byla vyrobena pro tehdejšího kanadského koproducenta. Celovečerní dokument uvidí diváci v pondělí 30. listopadu od 21:45 na ČT2.

Celovečerní Havlův medailon začíná v únoru 1990 v newyorské katedrále, kde se konalo na počest Václava Havla jako přední postavy sametové revoluce velkolepé shromáždění. Při něm Havlovi vzdala hold řada světových osobností.

Dokumentem, který Havla představuje mnoha způsoby, od přímých rozhovorů, během administrativní práce, oficiálních vystoupení či prostřednictvím jeho první manželky Olgy, provádí diváky režisér Miloš Forman.

Jasný dal národu Všechny dobré rodáky

K devadesátým narozeninám režiséra Vojtěcha Jasného nabídne ČT kromě zmiňovaného dokumentu rovněž legendární film Všichni dobří rodáci. Režisér Jasný ve filmu, který mu mimo jiné přinesl cenu za režii z MFF v Cannes 1968, poskytl mimořádnou příležitost řadě našich předních hereckých osobností. Postihl jej však stejný osud jako mnohá další hodnotná díla dané doby a na mnoho let skončil v trezoru.

Snímek Všichni dobří rodáci uvidí diváci v neděli 6. prosince ve 21:40 na ČT2.

Do třetice zařadil kulturní kanál ČT art na pátek 4. prosince dokumentární pořad Návrat do neobyčejných let. Režisér Vojtěch Jasný se v něm vrací po padesáti letech mezi obyvatele vesnice, o níž točil na počátku kolektivizace propagandistický film.

Agitku plnou částečných polopravd a vyfabulovaných příběhů z roku 1951 s názvem Neobyčejná léta natočil tehdy coby mladý filmař společně s Karlem Kachyňou. O půl století později uznává Jasný chybu a s odvahou se vrací „na místo činu“.

Projděte si neznámé záběry:

pekaaaros ( 26. února 2016 17:02 )

co vůbec udělal? já to nevím.

danyhhh ( 26. listopadu 2015 17:57 )

 vašku, kolik ??? 3,14 pod kúží, nebo ???

misha46 ( 26. listopadu 2015 17:49 )

Na kurevníka, ochmelku a nastrčenou loutku Vašíka hned tak někdo v historii ČR nemá... ani se mu nikdo hned tak nepřiblíží.

ruudazvostravy ( 26. listopadu 2015 17:01 )

No kchůrva,to Dasha Veš(z)Krnova Hawloic pustila toho mylýho vola s plechofki na vichásku,ny?To bude radosti na starím bjelydle,páč každej Pražec a každá Pražka čuměj z řiti Hawloic šaška.

inqizitor ( 26. listopadu 2015 16:50 )

Aspoň si nekálejte do huby, když u Zemana jeho chlast obhajujete a zmírňujete, tak pak nemůžete druhému za to stejné nadávat, vypadá to stupidně..

Zobrazit celou diskusi