V únoru 1993 přijel do Prahy maďarský novinář Attila Varga. Jeho úkol zněl jasně. Udělat rozhovor s Bohumilem Hrabalem. Při prvním pokusu ho spisovatel poslal „do prdele“. Stejně dopadla i druhá návštěvě u klasika české literatury v Kersku. Napotřetí však začaly tát ledy. K rozhovoru byl svolný až napočtvrté. Pomohla láhev bikaveru a plechovky kondenzovaného mléka pro Hrabalovu kočičí smečku.

Ani homosexuál, ani jebačkář

Hrabal se rozpovídal i o exprezidentu Václavu Havlovi (†75). „Pan Václav Havel je podle mě prezident téměř bez pohlaví, to je ten pravej prezident, ten nemá ani ženskej, ani mužskej náboj, ten není ani homosexuál, ani nějakej... jebačkář, ne! - to je prezident, ten je nade vším a k tomu nade vším může směrovat jen to maximum toho lidství, to je kupříkladu pro nás Havel,“ řekl spisovatel v přepisu rozhovoru, který vyšel v sobotních Lidových novinách.



A protože to byl Playboy, nemluvil Hrabal jenom o tehdejším prezidentovi a o svém psaní, ale také o sexu a erotice. „Nejchlípnější jsou ne mladíci, ale starci, tak jako jsem já, moje fantazie vyvolává ve mně erotické a sexuální představy takovým způsobem, že se to blíží k jistému druhu smrti, ovšem to vím jen já, a to mi příští rok bude osmdesát let.“ popisoval.

Fotogalerie
9 fotografií