Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šel si Ransdorf pro peníze mrtvých židovských klientů? Je to jedna z verzí

Autor: val - 
5. prosince 2015
10:25

Švýcarští i čeští vyšetřovatelé začínají pomalu rozplétat okolnosti zadržení českého europoslance Miloslava Ransdorfa v Curychu. Jednou z verzí je prý i to, že miliardy, které se měl spolu s třemi Slováky pokusit vybrat na falešné doklady, byly tzv. mrtvé peníze po židovských klientech švýcarských bank. Uvedly to Lidové noviny (LN).

Ransdorf byl v pátek večer propuštěn a zřejmě bude vyšetřován na svobodě. Stále není zcela jasné, kvůli čemu jej policie zadržela. Spekuluje se ale o finančních machinacích.

Lidové noviny přinesly v sobotu na základě zdrojů blízkých vyšetřovatelům spekulaci o tom, že se skupina snažila dostat k takzvaným mrtvým penězům židovských klientů švýcarských bank, kteří nepřežili holokaust. Jedná se prý o jednu z verzí vyšetřovatelů. Ti prý také pracují s možností, že se nejednalo o první takový pokus.

Ransdorf měl vejít do banky spolu s Attilou D., Jurajem H. a Petrem G. Podle slovenského Denníku N se snažili na základě soudních dokumentů dostat 350 milionů eur, ale nesouhlasilo datum narození u dokladů a u majitele účtu, který byl v bance veden na jméno Ransdorf. Podobné informace podle LN dorazily od švýcarské strany i českým orgánům.

„Suma byla ve vysokých milionech eur, kterou se měli čtyři muži pokusit získat z jednoho konta. Zda šlo o převody nebo o jejich kombinaci s výběrem, se zatím neví,“ řekl LN policejní zdroj. Doklady a dokumenty, které měly čtveřici opravňovat k nakládání s miliony, měly být podle něj padělané.

Šéf KSČM Vojtěch Filip už v pátek řekl, že očekává, že se Ransdorf vrátí do Česka. ČTK v sobotu ráno uvedla, že Ransdorf zatím své stranické špičky nekontaktoval.

Video se připravuje ...
Další videa