Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Až 3500 lidí bez práce, ale peníze eráru. Na změny hazardu poslanci asi kývnou

Autor: ČTK, zst - 
11. listopadu 2015
13:05

80 korun za jeden automat denně a vyšší daně podle společenské nebezpečnosti. To je v kostce novela loterijního zákona z dílny ministerstva financí. Podle náměstka Ondřeje Závodského ale velká změna zákona, která bude následovat, sebere práci až 3500 lidem. Skončí prý 85 procent provozoven hazardu. Zákon by se neměl dotknout kasin.

„Požádali jsme kolegy z ministerstva práce a sociálních věcí, aby nám ukázali, kolik lidí v hazardním průmyslu pracuje. Ukazuje se, že 60 tisíc lidí v hazardním průmyslu nepracuje. Je tam 15 až 16 tisíc pracovníků a další jsou tam načerno,“ řekl Ondřej Závodský.

Nový zákon o loteriích podle něj povede k zániku zhruba 85 procent z celkových 6000 provozoven s hracími automaty a dalšími formami hazardu. O práci přijde tři až tři a půl tisíce lidí.

Ministerstvo zablokuje nebezpečné stránky

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítl nařčení, že ministerstvo financí chce na základě nového zákona blokovat internet. Zákon totiž počítá s blokací internetových stránek sázkařů, kteří nezískají licenci od jeho rezortu.

„Bude to transparentní a takových případů bude minimum. V Dánsku je to asi osm případů ročně. Každý bude vědět, jaký web chceme zablokovat,“ uvedl ministr. Nový zákon má platit od roku 2017.

Vládní novelu s vyššími daněmi zřejmě poslanci schválí

Takzvaná Volného novela, kterou vláda převzala do svého návrhu změn v hazardu, by oproti novému zákonu měla platit už od ledna 2016. S vyššími příjmy z daní z loterií totiž počítá státní rozpočet. Návrh zřejmě schválí sněmovna, podpořil ho totiž dnes sněmovní rozpočtový výbor.

Daně budou místo 20 procent nově 23 procent a 28 procent. Denní poplatek za každý hrací automat by měl vzrůst o 25 na 80 korun. Rozpočtový výbor ale doporučil upravit rozdělení odvodů z automatů mezi stát a obce.

Bez podpory výboru zůstala snaha Úsvitu uzákonit od dubna výslovný zákaz takzvaných kvízomatů.

Zástupci loterijního a herního průmyslu varují před tím, že nové sazby povedou k rozmachu černého trhu a masivnímu propouštění lidí zaměstnaných v oboru. Mnoho legálních českých firem totiž podle nich ukončí činnost. Kritika ale zní i od protihazardních aktivistů, novela podle nich není dostatečná. Neřeší prý skutečnou regulaci hazardu, ale snaží se z patologických hráčů vytáhnout co nejvíce peněz.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa