Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pojistka na zahradní traktůrek? Brzy budeme asi pojišťovat i valník

I když jezdíte s traktorem na poli, zřejmě ho budete muset mít pojištěný.
I když jezdíte s traktorem na poli, zřejmě ho budete muset mít pojištěný.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
14. listopadu 2015
21:02

V současné době musí mít povinné ručení vozidla, která se pohybují na veřejné komunikaci. Pokud tedy vlastníte traktor a jezdíte s ním po silnici, měli byste mít uzavřené povinné ručení. Ministerstvo financí připravuje novelu, podle které bude muset mít povinné ručení například rolba nebo skútr na sjezdovce.

 Novela zákona počítá s tím, že povinné ručení budou muset mít i vozidla, která se nepohybují po veřejné komunikaci.

„Podstatou novely není rozšíření kategorií vozidel, která podléhají pojištění odpovědnosti,“ řekl Blesk.cz Michal Žurovec, vedoucí oddělení Vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí, které novelu připravilo. Podle vyjádření ministerstva to bylo kvůli výkladu, ke kterému dospěl Soudní dvůr Evropské unie.

ƒ„Podstatou novely je, v reakci na zmíněný rozsudek soudního dvora o teritoriálním rozšíření povinnosti, mít sjednáno pojištění odpovědnosti. Tato povinnost má být nově splněna bez ohledu na to, zda jde o provoz vozidla na místech veřejně přístupných nebo soukromých. Povinnosti pojištění bude podléhat například provoz traktoru s valníkem ve stodole nebo rolby či skútru na sjezdovkách,“ vysvětluje Žurovec.

Do novely mají spadat i vozidla, která mají vlastní pohon, to znamená i elektrické invalidní vozíky nebo závodní motokáry. Podle kritiků to může ohrozit některá sportovní odvětví.

Pojištěný byste tak měli mít i zahradní traktůrek, se kterým jezdíte na vlastním pozemku nebo zahradě.

Máte pojištěný traktor?

V současné době musí mít povinné ručení vozidla, která se pohybují na přístupné komunikaci. Pokud máte traktor a jezdíte s ním po silnici, musíte mít uzavřené povinné ručení. „I traktory mohou způsobit škody na majetku nebo na zdraví, proto je třeba mít pojištění uzavřené,“ říká Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění. A dodává: „Velice zjednodušeně se dá říci, že vozidla, která mají registrační značku, musí mít povinné ručení.“

Vybíráte povinné ručení pro váš vůz? Výhodná cena někdy není všechno. Podívejte se na video:

Video Jak si vybírat povinné ručení? Cena není rozhodující. - Andrea Ulagová, Jan Brunclík
Video se připravuje ...