Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 rad pro rodiče školáků: Kde škrtat a ušetřit?

Víte, jak ušetřit během školního roku?
Víte, jak ušetřit během školního roku?  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: Andrea Ulagová, David Vaníček - 
3. září 2015
18:45

Začátek školního roku je vždy výrazným, ale nezbytným zásahem do rodinného rozpočtu. Dá se na těchto výdajích vůbec ušetřit tak, aby vaše dítě bylo spokojené a aby to nezruinovalo vaši peněženku? Domácí ekonomka má pro vás sedm tipů, jak ušetřit na školních výdajích.

1)  Seznam nákupů si dopředu naplánujte i s předpokládanými výdaji. Prostudujte si web školy, jaké příspěvky po vás bude chtít, případně se informujte předem. Budete mít lepší přehled o tom, co vás čeká, a budete si moci naplánovat rozpočet a zahrnout výdaje do domácího účetnictví.

2) Výdaje se pokuste plánovat s dětmi. Ukážete jim, že se takové věci musí naplánovat, a uvědomí si, že vše stojí peníze. „Děti se už od útlého věku učí nápodobou, získávají specifické stravovací návyky, pohybové, vyjadřují se jako lidé v jejich okolí. Pokud dítě vidí, že rodiče plánují i svoje finance, začnou automaticky plánovat samy,“ říká Alena Středová, finanční poradkyně. „Když děti vidí, kolik co stojí, a ještě lépe, když si na svoje nadstandardní výdaje typu drahý telefon či tablet samy vydělají, budou si celý život věcí i peněz jinak vážit,“ dodává.

3) Nenechte na sebe tlačit módní trendy. Spiderman, který se líbí teď, už může za měsíc omrzet a váš potomek se bude dožadovat nového trička. Navíc oblečení s hrdiny z filmů bývají dražší než oblečení stejné kvality bez potisku.

4) Sledujte online nabídky. Někdy je lepší pořídit věci v e-shopu, kde jsou levnější, než v kamenných prodejnách. V případě oblečení sice riskujete špatnou velikost, máte ale 14denní lhůtu na vrácení. Navíc pokud budete kupovat sešity, pastelky nebo další obaly, některé e-shopy nabízejí výhodné „balíčky“ za lepší ceny.

5) Ceny za školy v přírodě nebo lyžařské kurzy se pohybují od 2 do 5 tisíc korun. Nejsou ale povinné. Zvažte, zda tyto náklady váš rozpočet unese, a zkuste dítěti nabídnout jinou variantu, třeba rodinný výlet. V případě lyžařského výcviku nakupte lyže v bazaru nebo si je můžete vypůjčit. 

6) Rodiče se totiž často řídí tím, že čím dražší kroužek, tím lepší, nebo podléhají trendu, kdy kroužky sponzoruje věhlasná značka. „Kvalitní kroužek ale může být i ten, který poskytuje dobrovolná organizace, kde také pracují dobrovolníci,“ radí Jitka Záhrobská, vedoucí pracovnice Dětského centra.  „Rodiče by měli vybírat kroužky s velkou rozvahou a rozumem a vyhledat si možnosti ve svém okolí,“ dodává.

7) Odborníci doporučují maximálně dva kroužky za pololetí. Větší počet kroužků už by nejen zatížil vás rozpočet, ale také vašeho potomka. Zaměření vybírejte podle zájmu dítěte, ujistěte se, že ho vybraná činnost bude skutečně bavit a vydrží u ní minimálně jedno pololetí.

Podívejte se na 2. díl projektu Domácí ekonomka, který pomáhá šetřit vaši peněženku

Video Domácí ekonomka spočítala začátek školního roku: Dražší neznamená lepší - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Lukáš Červený, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Máte tipy, jak zvládat domácnost úsporněji? Napište nám svůj příběh na domaciekonomka@blesk.cz