Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Domácí ekonomka radí: Na co si dát pozor při nákupech na slevových portálech?

Jaké jsou triky slevových portálů?
Jaké jsou triky slevových portálů?  (Autor: Profimedia, Blesk)
Autor: ula - 
24. září 2015
05:40

Rádi projíždíte nabídky slevových portálů? I tady, stejně jako u jiných slev, platí, že byste před nákupem měli prověřit výhodnost nákupu. Slevové portály může kontrolovat Česká obchodní inspekce, často ovšem není co, protože se jedná o přeprodejce slevových nabídek, který se pak oprávněně zříká odpovědnosti, pokud nastane nějaký problém. Domácí ekonomka má pro vás rady, jak nakupovat na slevových portálech bez rizika.

Česká obchodní inspekce zahrnuje slevové portály pod e-shopy, které pravidelně kontroluje, a z jejich poslední zprávy vyplývá, že úroveň kontrolovaných internetových obchodů se nelepší. Ve 2. čtvrtletí zkontrolovala ČOI 279 internetových obchodů, pod které zahrnula i slevové portály, a jen 13 % bylo bez závad. Bylo uloženo 200 pokut za milion korun.

Obchodníci na internetu často neposkytují zákonem stanovené informace a poskytují neúplné nebo zavádějící údaje. To je nejčastější problém právě slevových portálů. Jenže slevový portál je pouze přeprodejce a může se zříct veškeré odpovědnosti. Tu nese poskytovatel slevové nabídky.

Slevové portály téměř nic neporušují

Podle Jakuba Sobotky ze serveru Antislevy.cz sami provozovatelé portálů neporušují žádný zákon, odpovědnost se vztahuje na inzerenty a poskytovatele slev. „Portály občas využívají zavádějící texty a ilustrační fotografie, realita je pak daleko horší,“ řekl Blesk.cz Sobotka. V prvních letech docházelo i k zveřejňování zavádějících textů a neúplných informací o slevové nabídce. „To se z větší části podařilo díky tlaku médií odstranit, ale i dnes se najdou zavádějící a nepřesné texty. Slevové portály už ale pochopily, že tyto praktiky se jim nevyplatí, a snaží se nabídky kontrolovat pečlivěji,“ dodal Sobotka.

Výhodné, či nevýhodné?

„U slevových portálů mnohonásobně platí, že lidé musí porovnávat výhodnost nákupu,“ říká Lukáš Zelený z dTestu. „Nejde obecně říci, že všechny nabídky jsou výhodné, nebo nevýhodné. Najdou se mezi nimi dobré nabídky, ale také nabídky, kterými se nás někdo snaží oklamat,“ popisuje Zelený.

„Je ale velmi těžké to rozpoznat, protože vznikají speciální nabídky přímo pro slevové portály a původní cena bývá často velmi nadsazená,“ uvedl Sobotka.

Nekvalitní služby a krachy

Nejčastěji si podle Sobotky stěžují lidé na nekvalitní služby a výrobky, které přes slevový portál pořídili. „Děje se to především z toho důvodu, že se prodejci nesnaží slevy využít jako marketingovou akci, ale způsob, jak rychle vydělat,“ popisuje Sobotka z Antislev. „Není ale možné vydělat a zároveň udržet kvalitu, když si spočítáte výši slevy a přidáte marži slevového portálu, budou tyto akce při zachování kvality vždy ztrátové, z toho důvodu někteří prodejci šidí kvalitu,“ popisuje praktiky Sobotka.

Dále si nakupující stěžují na krachy podniků, které na slevových portálech inzerovaly, ale po krachu už nebylo možné nakoupený voucher využít.

Jak rozpoznat kvalitní nabídku?

  • Dobré je si nabídku na slevovém portálu porovnat u daného poskytovatele služby. Např. chceme-li čtyřdenní poukaz na pobyt v hotelu, je vhodné se podívat na webu hotelu, zda není výhodnější koupit si pobyt přímo u něj.
  • Poskytovatele slevy je také dobré prověřit. Pokud je to firma, co vznikla nedávno a nemá sídlo, nebo se vám nezdají její webové stránky, nenakupujte.
  • Nevyplatí se věřit hodnocením na slevových portálech. Zapátrejte po internetu a diskusních fórech, kde najdete mnoho zkušeností s neférovými nabídkami.
  • Pokud se rozhodnete koupit zboží či službu, prověřte si, zda se nedají pořídit i jinde a za lepší cenu.
  • Zboží, zejména šperky a oblečení, bývají nekvalitní. Nákupu se buď zcela vyhněte, nebo si zboží zkuste prověřit, ať na internetu, nebo u jiných obchodníků.

Podívejte se na příběh Zbyňka, který díky svým bývalým zaměstnavatelům odhalil slevové podvody:

 

Video Domácí Ekonomka odhalila největší slevové triky. - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Chcete se nám také svěřit se svým příběhem? Potřebujete radu, nebo máte tip jak ušetřit? Napište nám svůj příběh na domaciekonomka@blesk.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině