Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drahá operace zubů: Pojišťovna mi „nutí“ nemocnici, chci jinam, říká Kristýna

Kristýna potřebuje operaci, musí ji ale absolvovat u smluvního zařízení její pojišťovny.
Kristýna potřebuje operaci, musí ji ale absolvovat u smluvního zařízení její pojišťovny.  (Autor: Daniel Černovský)
Autor: ula - 
18. září 2015
05:30

Kristýna trpí od dětství zvláštní genetickou anomálií – resorpcí kořenů zubů.  Pomohla by jí operace, ale její pojišťovna jí nechce dát na výběr. Proto se rozhodla zdravotní pojišťovnu změnit. Domácí ekonomka vám přináší rady, jak toto závažné rozhodnutí neuspěchat.

Pohledná slečna nosí rovnátka, jinak by o chrup přišla. Už absolvovala několik operací, nyní čeká na implantaci zubů. „Ty zuby každý den trnou, bolí, nemůžu jíst nic tvrdého ani studeného,“ popisuje dívka.

Kristýna si našla soukromou kliniku, kde by jí pomohli, její pojišťovna ale může podle zákona proplatit operaci pouze zařízení, se kterým má platnou smlouvu. „Klientce byl zaslán seznam smluvních partnerů, aby si mohla vybrat,“ řekla Elenka Mazurová, mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny. Kristýna si ze seznamu zvolila stomatologickou kliniku VFN v Praze a nepochodila. Vzhledem ke stavu jejího chrupu operaci odložili. „Čím déle se to bude protahovat, tím větší riziko je, že budu potřebovat i nové čelistní klouby,“ říká Kristýna.

„Pojišťovna hradí nejméně ekonomicky náročnou variantu, takže je možné, že varianta, kterou by pojišťovna nabídla, nebude uspokojivá, ale vždy by mělo existovat nějaké hrazené řešení,“ říká Helena Rögnerová z ministerstva zdravotnictví.

Kristýnina stávající pojišťovna je přesto připravena platit, ale podmiňuje si konkrétní nemocnici. „Česká průmyslová zdravotní pojišťovna vždy byla a je připravena uhradit péči za své klienty, která jim bude provedena odborníky ze smluvního pracoviště,“ dodala Mazurová.

Kristýně se teď ale jeví jako jediná možnost, jak operaci uspíšit, změnit pojišťovnu. Právě teď řadu z nich obesílá a zjišťuje, která operaci na jí zvolené klinice zaplatí. Pokud chcete změnit zdravotní pojišťovnu i vy, máte šanci, ale jen do konce září.

Podívejte se na příběh Kristýny a tipy, jak postupovat při změně zdravotní pojišťovny, v naší reportáži:

Video Domácí ekonomka přináší příběh Kristýny, která se rozhodla změnit zdravotní pojišťovnu. - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Lukáš Červený, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Chcete se nám také svěřit se svým příběhem? Potřebujete radu, nebo máte tip, jak ušetřit? Napište nám svůj příběh na domaciekonomka@blesk.cz